Bazga i njezina ljekovita svojstva - ljekovito bilje

Bazga i njezina ljekovita svojstva – ljekovito bilje

Bazga

Bazga , Sambucus nigra L.

Porodica: kozlokrvine, Caprifoliaceae.

Druga imena: prava bazga, obična bazga, zova.

Ljekoviti dijelovi biljke: cvjetovi, u narodnoj medicini ponekad listovi, plodovi i kora.

Ljekarnički naziv: cvijet crne bazge – Sambuci flos, listovi crne bazge – Sambuci folium, kora crne bazge – Sambuci cortex, plod crne bazge – Sambuci fructus.

OPIS: Bazga je 3-7 m visoki, vrlo razgranjeni grm ili niže drvo. Ima svijetlosmeđu ili sivkastobijelu koru posutu brojnim plutastim bradavi­cama. Veći dio unutrašnjosti grančica zauzima vrlo mekana, bijela srčika. Grane su obrasle tamnozelenim neparno perastim listovima koji su raspoređeni nasuprotno, a njihove liske su jajaste, na vrhu sužene, sitnoga pilastog ruba. Intenzivno mirisni cvjetovi sitni su i blijedožuti skupljeni u velike plosnate paštitaste cvatove. U jesen sazrijevaju sjajne, crne ili tamnoljubi­časte bobice (sitne koštunice).

VRIJEME CVATNJE: Od svibnja do lipnja.

NALAZIŠTA: Bazga je vrlo raširena biljka, uspijeva po šum­skim prosjecima, živicama, uz rubove putova i šuma. Često je nalazimo u blizini  naselja, uz ograde i seoska imanja, po vrtovi­ma.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Najčešće se upotrebljavaju cvatovi bazge koje sabiremo u punom cvatu. Suše se vezani u snopiće i obješeni na sjenovitu i zračnu mjestu.

Zatim se odstrane sve cvjetne stapke, a cvjetovi se još naknadno posuše vrlo pažljivo i temeljito, jer se nepravilnom fermentacijom mogu uništiti sve ljekovite tvari. Koru ljuštimo s mladih grančica i brzo je sušimo u sjeni ili umjetnom toplinom, najviše do 40°C. Plodove beremo ujesen, kad su posve zreli, tj. crnoljubičaste ili crne boje.

LJEKOVITE TVARI: Posušeni cvjetovi sadrže ete­rična ulja, glikozide, koji pospješuju izlučiva­nje znoja, flavonoide, tanine i nešto sluzi. U kori su ustanovili prisutnost nekog glikozida iz kojega se oslobađa vodikov cijanid. Taj se gliko­zid nalazi i u nezrelim plodovima, dok zreli plodovi sadrže velike količine vitamina i mine­ralnih tvari.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Najznačajnija je primjena čaja od cvjetova bazge u liječenju groznice jer pospješuje znojenje. Ljekovite tvari iz cvjetova bazge (također i iz lipova cvijeta) vrlo su djelotvorne, jačaju obrambeni mehanizam u tijelu, zbog toga je čaj od njih dobro preventivno sredstvo protiv prehlade i gripe. Zato je bazgov cvijet sastavni dio brojnih čajnih mješavina protiv prehlade. Ponekad se taj čaj primjenjuje i za olakšanje reumatičnih teškoća, iako je uspjeh takva liječenja vrlo skroman.

PRIPREMA ČAJA OD CVIJETA BAZGE: 2 pune čajne žličice suhih cvjetova bazge preli­jemo s 1/4 l vrele vode i pričekamo 10 minuta, da ljekovite tvari prijeđu u vodu. Za pospješi­vanje znojenja ispijemo 1/2 l vrlo vrućeg čaja.

Ako pustimo cvjetove u vreloj vodi samo 5 minuta, takav čaj je dobro preventivno sred­stvo protiv prehlade, a piti ga moramo mlač­nog.

Za olakšavanje reumatičnih teškoća po­trebno je tijekom 3 tjedna redovito piti taj čaj (3 puta dnevno po 1 šalicu).

PRIPREMA ČAJA OD LISTOVA ILI KORE BAZGE: 2 pune čajne žličice suhih listova ili kore dodamo u 1/4 l hladne vode, zakipimo i odmah procijedimo. Kao sredstvo protiv zadr­žavanja vode ili mokraće, protiv crijevnog zatvora ili protiv reumatičnih bolova, pije se dnevno približno 1/4 l toga čaja tijekom dana u manjim gutljajima.

BAZGA U NARODNOJ MEDICINI: Malo je takvih ljekovitih biljaka koje bi bile u narodnoj medi­cini tako omiljene kao što je to bazga.

U brojnim se zemljama u narodu sačuvalo pra­staro vjerovanje da u bazgi prebivaju kućni duhovi koji štite domaće ognjište. Ta biljka karakteristična mirisa zbog toga vjerojatno tako često nesmetano raste uz seoske nastam­be, staje, kuće.

Postoji i vjerovanje da bi sječom i uništavanjem bazge oko kuća navukli nesreću na cijelu obitelj. Neki arheološki nalazi ukazuju na to da se bazga koristila već u kamenom dobu, a kasnije se primjena bazge samo proši­rivala. Posebno su bili značajni plodovi bazge od kojih se priređivao sok koji se koristio kao sredstvo za čišćenje. Od zrelih plodova priređivali su i pekmez protiv kašlja i prehlade. Čajem od cvijeta bazge u narodnoj su medicini pospješivali znojenje, a preporučivali su ga i protiv zaraznih bolesti.

Taj čaj slovi kao najbo­lje sredstvo za čišćenje krvi kod »nečiste« kože i neugodnog mirisa tijela.

Bazgov cvijet, listovi i kora upotrebljavaju se i pri liječenju reuma­tičnih oboljenja i kostobolje. Uz primjenu bazge u narodnoj medicini provlači se i prazno­vjerje kao npr. da kao sredstvo za čišćenje treba upotrebljavati koru bazge koja se ljušti samo odozgo na dolje, jer u obrnutom smjeru kora izaziva povraćanje.

NUSPOJAVE: Umjereno korištenje propisanih količina ljekovitih pripravaka od bazge nema štetnih posljedica. Nešto veći oprez potreban je kod pripravaka od listova i kore jer ponekad previše nadražuju želudac i crijeva.

Neznatno su otrovne i nezrele bobice, pa svježi sok od njih može prouzročiti želučane smetnje, povraćanje i proljev, ali prokuhan je vrlo dobar i koristan. Ne savjetujemo ni uzimanje svježih zrelih plodova bazge jer mogu prouzro­čiti jednake probavne smetnje, međutim pek­mez od njih nije štetan i vrlo je bogat vitami­nima i mineralnim tvarima.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.