Bedrenika i njezina ljekovita svojstva - ljekovito bilje

Bedrenika i njezina ljekovita svojstva – ljekovito bilje

Bedrenika, velika

Bedrenika , Pimpinella major (L.) Huds., (Pimpinella magna L.)

Pimpinella saxifraga L. – mala bedrenika.

Porodica: štitarke, Apiaceae (Umbelliferae).

Ljekoviti dijelovi biljke: korijenje.

Ljekarnički naziv: korijen bedrenike – Pimpi­nellae radix.

OPIS: Velika bedrenika na povoljnom tlu može izrasti i preko jedan metar. Stabljika je šuplja, člankovita i uzdužno izbrazdana. Listovi su duž stabljike smješteni izmjenično, jednostruko su perasto sastavljeni. Cvjetovi su sitni, bijeli ili ružičasti, združeni u štitastom cvatu bez listova ovoja i ovojčića. Obična bedrenika znatno je manja i nježnija biljka. Njezini srednji i najdo­nji listovi sitno su perasto nazubljeni i rascije­pani.

VRIJEME CVATNJE: Od lipnja do listo­pada.

NALAZIŠTA: Obje vrste bedrenike uspi­jevaju na travnjacima, šumskim proplancima, među grmljem, uz ceste, jarke i potoke, a također i na prisojnim padinama i neobrađenim njivama.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Prije sabiranja moramo sa sigurnošću utvrditi da se radi o točno određenoj biljci. Oprez kod sabiranja štitarki neophodan je, jer može lako doći do zamjene s otrovnim vrstama iste porodi­ce.

Korijen bedrenike iskapamo u proljeće (ožujak i travanj) ili u jesen (rujan i listopad). Pažljivo odstranimo svu zemlju te korijen uz­dužno prerežemo, nanižemo na vrpcu i obje­simo na zraku 8 dana. U tom vremenu korije­nje povene i u pećnici se do kraja naglo posuši.

LJEKOVITE TVARI: Eterično ulje, tanini, saponini i gorke tvari (pimpinelin).

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Ovako posušeno korijenje kao i iz njega priređene galenske preparate, posebno tinkturu, također i slu­žbena medicina često primjenjuje u liječenju astme i bronhitisa. U narodnoj medicini koristi se ova biljka u liječenju upale grla. Najviše se pije čaj i to tako, da se svaki gutljaj najprije malo progrglja, a zatim proguta ili se čaj upotrebljava isključivo za grgljanje. U tu svrhu mogu poslužiti i kapljice (tinktura), doda ih se 30 u čašu vode.

PRIPREMA ČAJA OD KORIJENA BEDRENI­KE: Do vrha punu čajnu žličicu samljevenog suhog korijena dodamo u 1/4 l hladne vode te zakipimo i kuhamo jednu minutu. Zatim proci­jedimo. Kod bronhitisa i astme čaj se sladi medom i pije 3 puta dnevno po jedna šalica. Neslađen čaj upotrebljavamo za grgljanje. Svo­jedobno su ovaj čaj upotrebljavali i pri želuča­nim i crijevnim poteškoćama, ali danas mnogo manje.

POSEBAN SAVJET: Kod stalnih upala u grlu i koje se često ponavljaju, kao vrlo dobro sredstvo za grgljanje može poslužiti sljedeći MIJEŠANI ČAJ:

korijen bedrenike 20,0 g

cvijet kamilice 20,0 g

korijen petoprste 10,0 g.

Čaj od ove mješavine priređujemo na isti način kao i čaj od samog korijena bedrenike.

BEDRENIKA U NARODNOJ MEDICINI: Stari Grci i Rimljani bedreniku još nisu poznavali. Prve zapise o njoj nalazimo kod J. Th. Tabernae­montanusa, iz 1588. Dugo je bedrenika slovila kao najznačajnija ljekovita biljka, te su o njoj napisane mnoge stranice. U narodnoj medicini pripravke od bedrenike često upotrebljavaju kod kašlja, hripavca, probavnih smetnji, gihta, bubrežnih kamenaca i pijeska u mjehuru, zatim kod astme, vodene bolesti, menstruacijskih tegoba, žgaravice i nervoznog udaranja srca.

NUSPOJAVE: Prema dosadašnjim iskustvima, pri­mjena bedrenike ne izaziva štetne posljedice.

Nalazite se na web stranici s temom: bedrenika

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.