Blaženak i njegova ljekovita svojstva – ljekovito bilje

Blaženak i njegova ljekovita svojstva – ljekovito bilje

Blaženak

blaženak , Geum urbanum L.

Porodica: ruže, Rosaceae.

Druga imena: carevo oko, zečja stopa.

Ljekoviti dijelovi biljke: korijen i podanak, rjeđe cijela biljka.

Ljekarnički naziv: korijen blaženka – Gei ur­bani radix, blaženak-Gei urbani herba.

OPIS: Blaženak, ovisno o staništu, može izrasti 24 do 135 cm visoko. U tlu ima 5 do 7 cm dugi i 1 do 2 cm debeli podanak koji je samo katkada razgranjen. Iz njega izbijaju najprije samo listovi s kratkim peteljkama, oblikujući prizemnu rozetu, a zatim maljava, dlakava stabljika s trodijelnim, na rubu grubo urezanim dlakavim listovima. Cvjetovi su svijetložuti i razvijaju se na dugim cvjetnim stapkama na vrhu ogranaka; u promjeru su oko 6 mm.

VRIJEME CVATNJE: Od svibnja do listopada.

NALAZIŠTA: Svjetlije šume, rubovi šuma, ži­vice.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Sabi­remo prvenstveno podanke, rjeđe cijele biljke. Oboje se bere u vrijeme početka cvatnje, tj.  u svibnju. Podanak očistimo od zemlje i posu­šimo na zraku. Cvatuću biljku odrežemo malo iznad zemlje, vežemo u snopiće i objesimo na zračnom prostoru da se posuši.

LJEKOVITE TVARI: eterično ulje (eugenoi), tanini i gorke tvari.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Ova je biljka zbog eteričnog ulja i gorkih tvari dobro sredstvo za jačanje, a zbog tanina u podanku ima široku primjenu protiv proljeva i za sužavanje površin­skih krvnih žilica. Njome liječimo upale slu­znica u ustima i ždrijelu, ozebline, hemoroide i »otvorene noge« (rane na koljenima). Dje­lotvorna je kao prava taninska ljekovita biljka, kao i petoprsta i kora hrasta.

Nadzemni, zelja­sti dijelovi danas se gotovo ne koriste jer su manje djelotvorni od podanka. Od njih se najčešće kuha čaj za grgljanje, ispiranje, obloge ili za unutarnju upotrebu u liječenju želučanih i crijevnih smetnji.

PRIPREMA ČAJA OD BLAŽENKA: 2 do vrha pune čajne žličice blaženka (suhih nadzemnih dijelova) prelijemo s 1/4 l kipuće vode i ostavimo neka stoji 15 minuta, zatim ocijedimo. Pijemo 2 do 3 šalice čaja na dan.

BLAŽENAK U NARODNOJ MEDICINI: Njime liječimo prethodno navedene bolesti. Osim toga, na­rodna medicina cijeni ga i kao sredstvo za jačanje.

NUSPOJAVE: Njih se ne treba bojati.

 

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*