Borač i njegova ljekovitost - ljekovito bilje

Borač i njegova ljekovitost – ljekovito bilje

Borač

borač , Borago officinalis L.

Porodica: oštrolisti, Boraginaceae.

Druga imena: boreč, borago, boratka.

Ljekoviti dijelovi biljke: cijela cvatuća biljka (bez korijena).

Ljekarnička oznaka: borač – Boraginls herba.

OPIS: Borač je jednogodišnja zeljasta biljka obrasla krutim čekinjastim dlakama. Pri tlu ima veliku rozetu listova iz središta koje raste do 80 cm visoka, oblo-valjkasta stabljika s izmjeničnim listovima. Na vrhu stabljike i ogra­naka razvijaju se modri cvjetovi skupljeni u rahle cvatove.

VRIJEME CVATNJE: Od travnja do lipnja.

NALAZIŠTA: Borač je istočnosredo­zemna biljka, a odatle je kao ljekovita i začin­ska biljka raširen po cijelom Sredozemlju. U toplijim krajevima, gdje dobro uspijeva, često odbjegne kulturi pa ga nalazimo podivljala, u okolici naselja, po vinogradima, poljima i sme­tištima.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Bo­rač upotrebljavamo samo u svježem stanju, jer se pri sušenju uništavaju sve ljekovite tvari, kao i njegov ugodan miris. Zbog toga borač sadimo u vrtovima da bismo ga imali stalno pri ruci.

UZGOJ: Sijemo u travnju ili svib­nju, te svježe biljke možemo koristiti sve do jeseni. Sjeme klija u tami, zato ga moramo pokriti debelim slojem zemlje. Biljka uspijeva u svakom tlu, ali je moramo redovito plijeviti i zalijevati.

LJEKOVITE TVARI: Svježa biljka sadrži sluzi, škrob, tanine, saponine, flavonoide, mineralne tvari, naročito kalij, a možda i pirolizidinske alkaloide.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Službena medi­cina ovu biljku ne primjenjuje, ali je ona u narodnoj medicini neobično cijenjena.

KAO ZAČINSKA BILJKA: Vrlo je omiljen kao začin, koji se u novije vrijeme sve više primje­njuje. Njegovim listovima i vršcima stabljike začinjavamo različite salate i jela od povrća, ali neposredno prije posluživanja. Isto tako ovaj začin možemo dodavati i za vrijeme kuhanja. U tom slučaju daje borač bezbojnom povrću, npr. korabici, ugodnu boju. Svježe se biljke često primjenjuju i kod kiseljenja krastavaca, koji poprimaju ugodan okus, a modri cvjetovi borača daju i lijepu boju. Sitno nasjeckan borač izvrstan je dodatak raznim sirnim nama­zima, a može se kombinirati s lukom vlascem. Poseban okus poprima krumpir ili razna jela od jaja (omlet, kajgana) poslužena s ovim začinom. U posljednje su vrijeme kod mnogih biljaka porodice oštrolista otkrili po zdravlje štetne pirolizidinske alkaloide. Njihova nazoč­nost u boraču još nije potvrđena, iako za svaki slučaj savjetujemo umjerenost u korištenju.

BORAČ U NARODNOJ MEDICINI: Za liječenje nervo­ze, bolesnog straha pred bolešću (hipohondri­je) te nepravilnog rada i udaranja srca, narodna medicina preporučuje u mlijeku namočene svježe, sitno sasjeckane listove borača. Ova se ljekovita biljka koristi i pri bolovima i probada­nju srca, kod kašlja, bubrežnih upala i reuma­tičnih oboljenja. Sve te mogućnosti borača opisao je već P. A. Matthiolus (1563.), koji je bio vrlo dobar poznavalac bolesti i narodne medicine. O ljekovitosti ove biljke napisao je sljedeće: »Svježi cvjetovi borača jačaju srce i um, vraćaju bolesniku veselje i bezbrižnost, ubrzavaju krvotok i pomažu kod opće slabosti«. U narodnoj medicini primjenjuju se i posušeni listovi, od kojih se priređuje čaj. Taj čaj pomaže kod ospica, šarlaha i vodenih kozica.

PRIPREMA ČAJA: Dvije do vrha pune čajne žličice suhih listova borača prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 10 do 15 minuta ocijedimo. Čaj se pije vruć, 2 do 3 šalice dnevno.

NUSPOJAVE: Ne preporučuje se dugotrajna upo­treba pripravaka .

Nalazite se na web stranici sa temom: borač – ljekovito bilje

 

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.