Borovica i njezina ljekovitost - ljekovito bilje

Borovica i njezina ljekovitost – ljekovito bilje

Borovica

borovica , Juniperus communis L.

Porodica: čempresi, Cupressaceae.

Druga imena: brinje, kleka, obična borovica, prava borovica, smrič.

Ljekoviti dijelovi biljke: bobice (bobičasti, sočni češerići) te iz njih dobiveno eterično ulje.

Ljekarnički naziv: bobice borovice – Juniperi fructus, borovično ulje – Juniperi aetheroleum.

OPIS: Borovica je jako razgranjeni polegli ili uspravni grm, a ponekad i niže drvo. Oko centimetar dugi listovi su tvrdi, šilasto-bodlja­sti, po 3 u gustim pršijenima. Cvjetovi su jednospolni i dvodomni, tj. na nekim su bilj­kama samo ženski, a na drugima samo muški cvjetovi. Ženski su cvjetovi zelenkasti i vrlo sitni pa stoga jedva uočljivi. Nakon oplodnje razvijaju se bobičasti češeri, koji tek treću godinu posve sazore, kuglastog su oblika pro­mjera 5-8 mm i tamnoplave boje. Na vrhu imaju trokraki urez koji ukazuje na njihovo podrijetlo od listova češera.

VRIJEME CVAT­NJE: travanj, svibanj.

NALAZIŠTA: Kamenja­ri, šumske ledine, čistine i prosjeci, više na kamenitoj i plićoj podlozi.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Beremo samo zrele bobice, što je vrlo otežano zbog bodljastih listova. Pod grm možemo rasprostrijeti platno i tresti bobice, te ih probrati i posušiti na zraku. Beru se u listopadu.

LJEKOVITE TVARI: Eterično ulje.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Bobice od boro­vica pospješuju izlučivanje vode. Budući da djeluju direktno na bubrege, smiju ih koristiti samo ljudi s posve zdravim bubrezima, i to samo kroz kraće vrijeme. Osim toga, bobice borovica služe i protiv reumatičnih bolova, pa u tu svrhu navodimo KNEIPPOVU KURU:

Počinjemo tako, da tri puta na dan izgrizemo i progutamo po jednu bobicu, dodajući svaki dan po jednu više, dok ne dođemo do 3 puta po 20. Zatim umanjujemo po jednu, dok se ne vratimo na 3 puta po jednu bobicu. Slijedi stanka od najmanje jedan mjesec. Ako želimo kuru ponoviti, moramo se posavjetovati s liječ­nikom. Poznate su brojne čajne mješavine za izlučivanje vode, koje sadrže i bobice od boro­vica. Jednu takvu i navodimo:

PRIPREMA ČAJNE MJEŠAVINE:

bobice od borovica 10,0 g

ljupčac (korijen) 10,0 g

zečji trn (korijen) 10,0 g

sladić (korijen) 10,0 g.

2 do vrha pune čajne žličice ove mješavine prelijemo s 1/4 l kipuće vode, ostavimo 10 mi­nuta neka se hladi te ocijedimo i pijemo 1 do 2 šalice na dan.

Ulje od borovice sastavni je dio brojnih sred­stava za utrljavanje protiv reume, u obliku tekućine ili masti. Također služi za inhalaciju protiv bronhitisa.

BOROVICA U NARODNOJ MEDICINI: Ova biljka u narodnoj medicini ima posebnu ulogu. Bobice se koriste za povećavanje teka, a čaj od njih protiv kašlja, za izlučivanje suvišne vode, pro­tiv jakih proljeva, napinjanja, žgaravice, bole­sti žuči i jetre te, općenito, protiv reumatičnih oboljenja. Mnogo toga preporučuje i Sebastian Kneipp. Od bobica se priređuje i alkoholni ekstrakt koji se koristi za vanjsku i unutarnju primjenu. Recepti za taj ekstrakt vrlo su stari, a razlikuju se uglavnom prema koncentraciji upotrebljenog alkohola. Iskustvo govori da je najbolje uzeti 70%-tni alkohol.

PRIPREMA ALKOHOLNOG EKSTRAKTA OD BOROVICE: 100 g bobica dobro usitnimo, pre­lijemo s 500 g alkohola (od 70%) i ostavimo 14 dana, a u međuvremenu više puta protresemo. Zatim alkohol ocijedimo u staklenu posudu. Ova tekućina može služiti za utrljavanje, ali i za unutarnju upotrebu: 3 puta na dan uzimamo po jednu kocku šećera natopljenu s 20 kapljica ovog ekstrakta. Razumljivo, moramo voditi računa o tome da borovičine bobice nadražuju bubrege, pa također i pripravci dobiveni od njih. Poznato je da su borovičine bobice siro­vina za dobivanje džina, a u našim krajevima poznate su rakije: klekovača, brinjevac, brino­vec, koje pospješuju probavu, a primjenjuju se i kao sredstvo za utrljavanje kod reumatičnih bolova.

BOROVICA KAO ZAČINSKA BILJKA: Borovičine su bo­bice vrlo omiljeni začin koji jela čini probav­ljivijima. Dodaju ih kiselom zelju, raznim uma­cima, mesnim jelima i ribama. Mogu se kuhati cijele ili zdrobljene bobice. Ipak, ne smijemo pretjerivati u količini – najviše 2 do 3 bobice po osobi.

NUSPOJAVE: Borovica se ne smije upotrebljavati kod kroničnih bubrežnih oboljenja. Razrije­đeno ulje od borovice ima samo vanjsku pri­mjenu. Trudnice ne smiju uopće koristiti boro­vicu i njezine pripravke.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.