Borovica i njezina ljekovitost – ljekovito bilje

Borovica i njezina ljekovitost – ljekovito bilje

Borovica

borovica , Juniperus communis L.

Porodica: čempresi, Cupressaceae.

Druga imena: brinje, kleka, obična borovica, prava borovica, smrič.

Ljekoviti dijelovi biljke: bobice (bobičasti, sočni češerići) te iz njih dobiveno eterično ulje.

Ljekarnički naziv: bobice borovice – Juniperi fructus, borovično ulje – Juniperi aetheroleum.

OPIS: Borovica je jako razgranjeni polegli ili uspravni grm, a ponekad i niže drvo. Oko centimetar dugi listovi su tvrdi, šilasto-bodlja­sti, po 3 u gustim pršijenima. Cvjetovi su jednospolni i dvodomni, tj. na nekim su bilj­kama samo ženski, a na drugima samo muški cvjetovi. Ženski su cvjetovi zelenkasti i vrlo sitni pa stoga jedva uočljivi. Nakon oplodnje razvijaju se bobičasti češeri, koji tek treću godinu posve sazore, kuglastog su oblika pro­mjera 5-8 mm i tamnoplave boje. Na vrhu imaju trokraki urez koji ukazuje na njihovo podrijetlo od listova češera.

VRIJEME CVAT­NJE: travanj, svibanj.

NALAZIŠTA: Kamenja­ri, šumske ledine, čistine i prosjeci, više na kamenitoj i plićoj podlozi.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Beremo samo zrele bobice, što je vrlo otežano zbog bodljastih listova. Pod grm možemo rasprostrijeti platno i tresti bobice, te ih probrati i posušiti na zraku. Beru se u listopadu.

LJEKOVITE TVARI: Eterično ulje.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Bobice od boro­vica pospješuju izlučivanje vode. Budući da djeluju direktno na bubrege, smiju ih koristiti samo ljudi s posve zdravim bubrezima, i to samo kroz kraće vrijeme. Osim toga, bobice borovica služe i protiv reumatičnih bolova, pa u tu svrhu navodimo KNEIPPOVU KURU:

Počinjemo tako, da tri puta na dan izgrizemo i progutamo po jednu bobicu, dodajući svaki dan po jednu više, dok ne dođemo do 3 puta po 20. Zatim umanjujemo po jednu, dok se ne vratimo na 3 puta po jednu bobicu. Slijedi stanka od najmanje jedan mjesec. Ako želimo kuru ponoviti, moramo se posavjetovati s liječ­nikom. Poznate su brojne čajne mješavine za izlučivanje vode, koje sadrže i bobice od boro­vica. Jednu takvu i navodimo:

PRIPREMA ČAJNE MJEŠAVINE:

bobice od borovica 10,0 g

ljupčac (korijen) 10,0 g

zečji trn (korijen) 10,0 g

sladić (korijen) 10,0 g.

2 do vrha pune čajne žličice ove mješavine prelijemo s 1/4 l kipuće vode, ostavimo 10 mi­nuta neka se hladi te ocijedimo i pijemo 1 do 2 šalice na dan.

Ulje od borovice sastavni je dio brojnih sred­stava za utrljavanje protiv reume, u obliku tekućine ili masti. Također služi za inhalaciju protiv bronhitisa.

BOROVICA U NARODNOJ MEDICINI: Ova biljka u narodnoj medicini ima posebnu ulogu. Bobice se koriste za povećavanje teka, a čaj od njih protiv kašlja, za izlučivanje suvišne vode, pro­tiv jakih proljeva, napinjanja, žgaravice, bole­sti žuči i jetre te, općenito, protiv reumatičnih oboljenja. Mnogo toga preporučuje i Sebastian Kneipp. Od bobica se priređuje i alkoholni ekstrakt koji se koristi za vanjsku i unutarnju primjenu. Recepti za taj ekstrakt vrlo su stari, a razlikuju se uglavnom prema koncentraciji upotrebljenog alkohola. Iskustvo govori da je najbolje uzeti 70%-tni alkohol.

PRIPREMA ALKOHOLNOG EKSTRAKTA OD BOROVICE: 100 g bobica dobro usitnimo, pre­lijemo s 500 g alkohola (od 70%) i ostavimo 14 dana, a u međuvremenu više puta protresemo. Zatim alkohol ocijedimo u staklenu posudu. Ova tekućina može služiti za utrljavanje, ali i za unutarnju upotrebu: 3 puta na dan uzimamo po jednu kocku šećera natopljenu s 20 kapljica ovog ekstrakta. Razumljivo, moramo voditi računa o tome da borovičine bobice nadražuju bubrege, pa također i pripravci dobiveni od njih. Poznato je da su borovičine bobice siro­vina za dobivanje džina, a u našim krajevima poznate su rakije: klekovača, brinjevac, brino­vec, koje pospješuju probavu, a primjenjuju se i kao sredstvo za utrljavanje kod reumatičnih bolova.

BOROVICA KAO ZAČINSKA BILJKA: Borovičine su bo­bice vrlo omiljeni začin koji jela čini probav­ljivijima. Dodaju ih kiselom zelju, raznim uma­cima, mesnim jelima i ribama. Mogu se kuhati cijele ili zdrobljene bobice. Ipak, ne smijemo pretjerivati u količini – najviše 2 do 3 bobice po osobi.

NUSPOJAVE: Borovica se ne smije upotrebljavati kod kroničnih bubrežnih oboljenja. Razrije­đeno ulje od borovice ima samo vanjsku pri­mjenu. Trudnice ne smiju uopće koristiti boro­vicu i njezine pripravke.

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*