Bosiljak i njegova ljekovitost – ljekovito bilje

Bosiljak i njegova ljekovitost – ljekovito bilje

Bosiljak ljekovitost

bosiljak , Ocimum basilicum L.

Porodica: usnače, Lamiaceae, (Labiatae).

Druga imena: balis, bazilikum.

Ljekoviti dijelovi biljke: cijela biljka (bez kori­jena).

Ljekarnički naziv: bosiljak – Basilici herba, eterično ulje bosiljka – Basilici aetheroleum.

OPIS: Bosiljak je jednogodišnja zelen, s grmo­liko razgranjenom, do pola metra visokom stabljikom. Listovi su unakrsno nasuprotni, na dugim peteljkama, jajasti, cijelog ruba ili ne­znatno nazubljeni. Cvjetovi su bijeli, ružičasti ili crveni. Razvijaju se u pazušcu listova na vrhu ogranaka, združeni u paštitasti cvat.

tema: bosiljak ljekovitost

VRI­JEME CVATNJE: od lipnja do kolovoza.

NA­LAZIŠTA I NAČIN UZGOJA: Pradomovinom bosiljka smatra se Indija, a otuda je u uzgoju raširen u mnogim zemljama. U toplijim kraje­vima odbjegne kulturi pa ga ima i podivljala, uz naselja. Bosiljak se uzgaja po vrtovima, poljima, a vrlo ga često susrećemo po terasa­ma, balkonima i prozorskim lončanicama, jer je to jedna od najpoznatijih i najomiljenijih začinskih biljaka. U vrtovima se sije sredinom svibnja, u redove u razmaku od 20 do 30 cm. Sjemenke pri klijanju trebaju svjetlo, pa ih se prekriva s vrlo malo zemlje. Mlade biljke javljaju se nakon 10 do 14 dana (ovisno o temperaturi), moramo ih redovito zalijevati, okopavati i plijeviti. Bosiljak je vrlo osjetljiv na niske temperature, stoga vodu za zalijevanje moramo ugrijati na temperaturu okolice. Za uzgoj u lončanicama najbolja je pjeskovito-ilo­vasta zemlja, uz dodatak mineralnog gnojiva (naprstak i pol na jedan lonac zemlje). Biljka vrlo dobro raste na prozorima i balkonskim policama, a moramo je zaštititi od prevelika vjetra. Za ljekovite svrhe beremo cvatuće stab­ljike, kao začine ubiremo svježe listove, a za zimske se mjesece posuše.

LJEKOVITE TVARI: Ljekovitost bosiljka zasniva se uglavnom na taninima i eteričnim uljima, ali postoje i neke druge tvari, naročito glikozidi i neki saponin.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Čaj od bosiljka najviše se koristi protiv napinjanja i vjetrova te pri želučanim smetnjama. Primjenjuje se tako­der pri pomanjkanju teka, nervozi, nemiru i nesanici.

PRIPREMA ČAJA OD BOSILJKA: 1 do 2 do vrha pune čajne žličice bosiljka (posušene cva­tuće grane) prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 10 do 15 minuta procijedimo. Čaj se pije neslađen i samo po jednu šalicu, po potrebi. Kod kroničnog napinjanja i vjetrova može se redovito uzimati ovaj čaj i to 2 puta dnevno po jednu šalicu. Osmi se dan kura prekida i nastavlja poslije 14 dana, ponovno tijekom osam dana.

BOSILJAK KAO ZAČIN: Ova je biljka vrlo omiljeni začin, posebno zbog ugodna mirisa, koji blago stimulativno djeluje na probavu. Već je u starom vijeku poznati dodatak masnim jelima da bi se lakše probavila. Svježe listove možemo dodavati različitim juhama, ali se dodaju i u dijetnu hranu, jer sprečavaju lučenje soli. Bosi­ljak s ružmarinom i kaduljom daje pečenim i kuhanim ribama poseban okus, a sladokusci ga redovno koriste kao dodatak raznim salatama, sirnim namazima, varivima i sl. U svim prili­kama najbolje je bosiljak dodavati u svježem stanju, neposredno prije posluživanja jela. Suhi listovi mogu se samljeti u prah i tako koristiti. Stoga savjetujemo, pokušajte jelu poboljšati okus bosiljkom, a time ćete pobolj­šati i probavu.

BOSILJAK U NARODNOJ MEDICINI: Bosiljak se pr­venstveno koristi za poticanje teka i pri želuča­nim poteškoćama, protiv napinjanja, vjetrova i crijevnog zatvora. Svojedobno se mnogo kori­stio u liječenju mokraćnih puteva. Može se koristiti i za grgljanje pri upali grla i za obloge gnojnih i sporo zacjeljujućih rana.

NUSPOJAVE: Upotrebom bosiljka ne javljaju se nikakve štetne posljedice.

 

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*