Bundeva i njezino ljekovito djelovanje na urološke tegobe

Bundeva i njezino ljekovito djelovanje na urološke tegobe

Bundeva

Bundeva , Cucurbita pepo L.

Porodica: bundeve, Cucurbitaceae.

Dugo ime: buča.

Ljekoviti dijelovi biljke: sjemenke.

Ljekarnički naziv: sjemenke bundeve – Cucur­bitae semen.

OPIS: Bundeva potječe iz Meksika odnosno iz Teksasa, odakle su je Španjolci donijeli u Europu. Ta je vrsta u nas prevladala, dok se druge, srodne vrste sade mnogo manje. Ako je netko želi uzgajati u vrtu, mora za nju naći sunčano mjesto te gnojnu i rahlu zemlju. Na­kon klijanja ostavimo da raste nekoliko jačih stabljika. One se snažno šire i moramo ih usmjeravati, ako hoćemo bogat rod. Nakon četvrte postrane vitice, odnosno nakon četvrtog postranog ogranka, odrežemo glavni izdanak i čekamo da se razviju plodovi. Razvijaju se iz velikoga, jarkožutog ženskog cvijeta. Ostav­ljamo da se razvije najviše 8 plodova. Kad cvjetovi ocvatu, treba odrezati i vrhove bočnih ogranaka. Tko će tako postupati, uspijevat će mu velike i zdrave bundeve. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se sjemenke koje sušimo na zraku, a iz njih se dobiva ulje hladnim postup­kom. U prehrani se koristi i sočni dio ploda na različite načine.

tema: bundeva

LJEKOVITE TVARI: U sjemenkama bundeve ima prilično ulja, a također i eteričnih ulja, osim toga tu dolazi i fitosterin, a možda i nešto alkaloida, zatim vitamini, posebno vitamin E, hormonima slične tvari, selen, bjelančevine i aminokiseline, kao i druge još nedovoljno po­znate tvari.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Još nam nisu dovoljno poznate tvari koje sadrži sjeme­nje, kao ni njihova ljekovita svojstva, te ne možemo točno prosuditi niti njihov način djelo­vanja. Ipak, dobro znamo da djeluju kod najrazličitijih tegoba s mjehurom, prvenstveno kod nadraženog mjehura i kod oslabljenog tonusa mišića zbog bolesti prostate kod starijih muškaraca. Poznati urolozi potvrdili su da bun­devino sjemenje utječe na lučenje mokraće. Zbog toga je dobro primjenjivati ovakve sje­menke, jer se možemo nadati njihovu kori­snom djelovanju, dok naprotiv, nisu ustanov­ljene nikakve štetne posljedice. Dovoljno je uzimati dva ili tri puta na dan po 1 jedaću žlicu sjemenki. Čaj se manje preporučuje.

tema: bundeva

Ipak nije jednostavno dobiti ove ljekovite sjemenke u domaćoj proizvodnji, ali ih možemo kupiti kao i preparate od sjemenaka posebno njegovanih tikvi. Napomenimo i to da bundevino sjeme pripomaže i kod djece koja mokre u postelju, ukoliko se ne radi o nekom organskom obolje­nju. Te sjemenke upotrebljavamo i protiv gli­sta, kao i protiv trakavica, ali se pokazalo da je djelovanje sjemenki naše bundeve dosta zanemarivo, dok su mnogo djelotvornije neke druge vrste, koje uzgajaju u Turskoj. Drugi je slučaj s uljem iz sjemenki jer njegovom upotre­bom protiv svih mogućih glista postižemo vrlo dobre rezultate. Ako bi netko, iz znatiželje, htio  istjerati gliste bundevinim sjemenkama, morao bi kroz 14 dana pojesti dnevno šaku sjemena­ka. Najbolje je da ih izmiješa s mlijekom ili skutom. Pri kraju liječenja preporučuje se neko jako sredstvo za čišćenje (npr. 1 žlicu ricinu­sova ulja).

tema: bundeva

BUNDEVA U NARODNOJ MEDICINI: Svi nabrojeni načini primjene potječu iz narodnog iskustva. U brojnim slučajevima to nas upućuje da po­bliže ispitamo jednu takvu ljekovitu biljku. Iako službena medicina ovu biljku mnogo ne upotrebljava, već i zbog mnogostruke primjene u narodnoj medicini korisno je posvetiti joj veću pažnju. Osim upotrebe koja je već spome­nuta, narodna medicina preporučuje sočne di­jelove ploda u sirovom ili kuhanom stanju, kao kompot ili marmeladu, za one koji su osjetlji­vih bubrega. Upotrebom ovakvog kompota trudnice se u ranoj trudnoći oslobađaju neu­godnog povraćanja. Stavljanje kriški bundeve na rane, više rashlađuje, nego što liječi. Dvojbena je tvrdnja da je moguće čajem od bundevinih sjemenki liječiti i šećernu bolest, Povećava se ustvari količina mokraće, a time se snizuje razina šećera u njoj.

NUSPOJAVE: Primjenom bundeve i njenih sjeme­naka na gore opisane načine nisu primijećene štetne posljedice.

Nalazite se na web stranici sa temom: Bundeva

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*