Bundeva i njezino ljekovito djelovanje na urološke tegobe

Bundeva i njezino ljekovito djelovanje na urološke tegobe

Bundeva

Bundeva , Cucurbita pepo L.

Porodica: bundeve, Cucurbitaceae.

Dugo ime: buča.

Ljekoviti dijelovi biljke: sjemenke.

Ljekarnički naziv: sjemenke bundeve – Cucur­bitae semen.

OPIS: Bundeva potječe iz Meksika odnosno iz Teksasa, odakle su je Španjolci donijeli u Europu. Ta je vrsta u nas prevladala, dok se druge, srodne vrste sade mnogo manje. Ako je netko želi uzgajati u vrtu, mora za nju naći sunčano mjesto te gnojnu i rahlu zemlju. Na­kon klijanja ostavimo da raste nekoliko jačih stabljika. One se snažno šire i moramo ih usmjeravati, ako hoćemo bogat rod. Nakon četvrte postrane vitice, odnosno nakon četvrtog postranog ogranka, odrežemo glavni izdanak i čekamo da se razviju plodovi. Razvijaju se iz velikoga, jarkožutog ženskog cvijeta. Ostav­ljamo da se razvije najviše 8 plodova. Kad cvjetovi ocvatu, treba odrezati i vrhove bočnih ogranaka. Tko će tako postupati, uspijevat će mu velike i zdrave bundeve. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se sjemenke koje sušimo na zraku, a iz njih se dobiva ulje hladnim postup­kom. U prehrani se koristi i sočni dio ploda na različite načine.

tema: bundeva

LJEKOVITE TVARI: U sjemenkama bundeve ima prilično ulja, a također i eteričnih ulja, osim toga tu dolazi i fitosterin, a možda i nešto alkaloida, zatim vitamini, posebno vitamin E, hormonima slične tvari, selen, bjelančevine i aminokiseline, kao i druge još nedovoljno po­znate tvari.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Još nam nisu dovoljno poznate tvari koje sadrži sjeme­nje, kao ni njihova ljekovita svojstva, te ne možemo točno prosuditi niti njihov način djelo­vanja. Ipak, dobro znamo da djeluju kod najrazličitijih tegoba s mjehurom, prvenstveno kod nadraženog mjehura i kod oslabljenog tonusa mišića zbog bolesti prostate kod starijih muškaraca. Poznati urolozi potvrdili su da bun­devino sjemenje utječe na lučenje mokraće. Zbog toga je dobro primjenjivati ovakve sje­menke, jer se možemo nadati njihovu kori­snom djelovanju, dok naprotiv, nisu ustanov­ljene nikakve štetne posljedice. Dovoljno je uzimati dva ili tri puta na dan po 1 jedaću žlicu sjemenki. Čaj se manje preporučuje.

tema: bundeva

Ipak nije jednostavno dobiti ove ljekovite sjemenke u domaćoj proizvodnji, ali ih možemo kupiti kao i preparate od sjemenaka posebno njegovanih tikvi. Napomenimo i to da bundevino sjeme pripomaže i kod djece koja mokre u postelju, ukoliko se ne radi o nekom organskom obolje­nju. Te sjemenke upotrebljavamo i protiv gli­sta, kao i protiv trakavica, ali se pokazalo da je djelovanje sjemenki naše bundeve dosta zanemarivo, dok su mnogo djelotvornije neke druge vrste, koje uzgajaju u Turskoj. Drugi je slučaj s uljem iz sjemenki jer njegovom upotre­bom protiv svih mogućih glista postižemo vrlo dobre rezultate. Ako bi netko, iz znatiželje, htio  istjerati gliste bundevinim sjemenkama, morao bi kroz 14 dana pojesti dnevno šaku sjemena­ka. Najbolje je da ih izmiješa s mlijekom ili skutom. Pri kraju liječenja preporučuje se neko jako sredstvo za čišćenje (npr. 1 žlicu ricinu­sova ulja).

tema: bundeva

BUNDEVA U NARODNOJ MEDICINI: Svi nabrojeni načini primjene potječu iz narodnog iskustva. U brojnim slučajevima to nas upućuje da po­bliže ispitamo jednu takvu ljekovitu biljku. Iako službena medicina ovu biljku mnogo ne upotrebljava, već i zbog mnogostruke primjene u narodnoj medicini korisno je posvetiti joj veću pažnju. Osim upotrebe koja je već spome­nuta, narodna medicina preporučuje sočne di­jelove ploda u sirovom ili kuhanom stanju, kao kompot ili marmeladu, za one koji su osjetlji­vih bubrega. Upotrebom ovakvog kompota trudnice se u ranoj trudnoći oslobađaju neu­godnog povraćanja. Stavljanje kriški bundeve na rane, više rashlađuje, nego što liječi. Dvojbena je tvrdnja da je moguće čajem od bundevinih sjemenki liječiti i šećernu bolest, Povećava se ustvari količina mokraće, a time se snizuje razina šećera u njoj.

NUSPOJAVE: Primjenom bundeve i njenih sjeme­naka na gore opisane načine nisu primijećene štetne posljedice.

Nalazite se na web stranici sa temom: Bundeva

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.