Celer i njegova ljekovitost - ljekovito bilje

Celer i njegova ljekovitost – ljekovito bilje

Celer

celer , Apium graveolens L.

Porodica: štitarke, Apiaceae, (Umbelliferae).

Druga imena: selen, pravi celer, vrtni , blatni ak.

Ljekoviti dijelovi biljke: nadzemni dijelovi, plod i od njega dobiveno ulje, korijen.

Ljekarnički naziv:  – Apii graveolentis herba, plod  – Apii graveolentis fructus, ulje  – Apii graveolentis aetheroleum, korijen  – Apii graveoltntis radix.

OPIS: Odmah ćemo reći: raste  divlje na vlažnim i slanim mjestima uz more, na vlažnim livadama i uz jarke. Taj divlji oblik  raste na obalama Sjevernog mora i u sjeverozapad­noj Europi i nema neke važnosti u primjeni jer je neugodna okusa i slovi kao otrovna biljka. U ljekovite svrhe koristi se uzgojem dobiveni vrtni oblik celera. To je približno 1 m visoka biljka sa snažnim gomoljasto odebljalim korije­nom i razgranjenom stabljikom. Veliki, tamno­zeleni listovi većinom su perasto razdijeljeni na 5 dijelova, a samo najgornji su trodijelni. Štitac nema ovojnih listova, a cvjetovi su siću­šni i bijeli. Iz njih se razvijaju skoro okruglasti plodovi s uočljivim uljnim prugama.

VRIJEME CVATNJE: Od srpnja do rujna.

LJEKOVITE TVARI: Eterično ulje s p-cimolom, a­-santalolom, a-limonenom te B-pinenom, vita­mini i mineralne soli.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Svježi sok iz korijena i nadzemnih dijelova, kao i plodovi i od njih dobiveno eterično ulje, pospješuju izlučiva­nje vode. Isti se učinak postiže ako celerom začinjamo jela ili priređujemo gomolj kao va­rivo i salatu, pa često i nije potrebno uzimati sok i čaj.

Pričom o celeru, kao sredstvu za jačanje spolne moći, obično se pretjeruje.

 U NARODNOJ MEDICINI: Iako službena medi­cina celer ne upotrebljava često, u narodnoj je medicini još uvijek vrlo omiljen. Daju ga bole­snicima s vodenom bolešću, onima koji imaju tegobe s izlučivanjem mokraće i kamence u mjehuru i bubrezima. I svježe iscijeđen sok vrlo je djelotvoran, rado ga preporučuju. Ako se uzima 2 do 3 velike žlice, tjera na mokrenje. Čaj se preporučuje kod oslabjelih živaca, kro­ničnih plućnih bolesti, reume i gihta. Priređuje se od posušenih nadzemnih dijelova.

PRIPREMA ČAJA : 2 pune čajne žličice suhog celera (nadzemnih dijelova) preli­jemo s 1/4 l hladne vode, brzo zakipimo i ocijedi­mo. Pijemo 2 šalice na dan.

NUSPOJAVE: Uzimanjem navedene količine ne treba se bojati štetnih nuspojava. Trudnice neka ga ne koriste.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska je vrijednost 100 g celera (korijen s lišćem) mala – iznosi 14 kcal / 59 kJ. Od toga je 0,69 % proteina, 2,97 % ugljikohidrata i 0,17 % masti.

Odličan je izvor vitamina K (29,3 μg, što čini 29 % preporučenog dnevnog unosa) i dijetalnih vlakana (1,6 g/14 kcal ili 11,5 g/100 kcal, preporuke su 3 g/100 kcal), a ostale potrebne minerale i vitamine sadrži u malim količinama.

 

 

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.