Celer i njegova ljekovitost – ljekovito bilje

Celer i njegova ljekovitost – ljekovito bilje

Celer

celer , Apium graveolens L.

Porodica: štitarke, Apiaceae, (Umbelliferae).

Druga imena: selen, pravi celer, vrtni , blatni ak.

Ljekoviti dijelovi biljke: nadzemni dijelovi, plod i od njega dobiveno ulje, korijen.

Ljekarnički naziv:  – Apii graveolentis herba, plod  – Apii graveolentis fructus, ulje  – Apii graveolentis aetheroleum, korijen  – Apii graveoltntis radix.

OPIS: Odmah ćemo reći: raste  divlje na vlažnim i slanim mjestima uz more, na vlažnim livadama i uz jarke. Taj divlji oblik  raste na obalama Sjevernog mora i u sjeverozapad­noj Europi i nema neke važnosti u primjeni jer je neugodna okusa i slovi kao otrovna biljka. U ljekovite svrhe koristi se uzgojem dobiveni vrtni oblik celera. To je približno 1 m visoka biljka sa snažnim gomoljasto odebljalim korije­nom i razgranjenom stabljikom. Veliki, tamno­zeleni listovi većinom su perasto razdijeljeni na 5 dijelova, a samo najgornji su trodijelni. Štitac nema ovojnih listova, a cvjetovi su siću­šni i bijeli. Iz njih se razvijaju skoro okruglasti plodovi s uočljivim uljnim prugama.

VRIJEME CVATNJE: Od srpnja do rujna.

LJEKOVITE TVARI: Eterično ulje s p-cimolom, a­-santalolom, a-limonenom te B-pinenom, vita­mini i mineralne soli.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Svježi sok iz korijena i nadzemnih dijelova, kao i plodovi i od njih dobiveno eterično ulje, pospješuju izlučiva­nje vode. Isti se učinak postiže ako celerom začinjamo jela ili priređujemo gomolj kao va­rivo i salatu, pa često i nije potrebno uzimati sok i čaj.

Pričom o celeru, kao sredstvu za jačanje spolne moći, obično se pretjeruje.

 U NARODNOJ MEDICINI: Iako službena medi­cina celer ne upotrebljava često, u narodnoj je medicini još uvijek vrlo omiljen. Daju ga bole­snicima s vodenom bolešću, onima koji imaju tegobe s izlučivanjem mokraće i kamence u mjehuru i bubrezima. I svježe iscijeđen sok vrlo je djelotvoran, rado ga preporučuju. Ako se uzima 2 do 3 velike žlice, tjera na mokrenje. Čaj se preporučuje kod oslabjelih živaca, kro­ničnih plućnih bolesti, reume i gihta. Priređuje se od posušenih nadzemnih dijelova.

PRIPREMA ČAJA : 2 pune čajne žličice suhog celera (nadzemnih dijelova) preli­jemo s 1/4 l hladne vode, brzo zakipimo i ocijedi­mo. Pijemo 2 šalice na dan.

NUSPOJAVE: Uzimanjem navedene količine ne treba se bojati štetnih nuspojava. Trudnice neka ga ne koriste.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska je vrijednost 100 g celera (korijen s lišćem) mala – iznosi 14 kcal / 59 kJ. Od toga je 0,69 % proteina, 2,97 % ugljikohidrata i 0,17 % masti.

Odličan je izvor vitamina K (29,3 μg, što čini 29 % preporučenog dnevnog unosa) i dijetalnih vlakana (1,6 g/14 kcal ili 11,5 g/100 kcal, preporuke su 3 g/100 kcal), a ostale potrebne minerale i vitamine sadrži u malim količinama.

 

 

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*