Čemerika bijela je vrlo otrovno bilje !

Čemerika bijela  je vrlo otrovno  bilje !

čemerika  – bijela

čemerika je vrlo otrovna biljka!

Veratrum album L.

Porodica: ljiljani, Liliaceae.

Ljekoviti dijelovi biljke: podanak s korijenjem.

Ljekarnički naziv: čemerikaVeratri rhizoma.

OPIS: Bijela čemerika trajnica je koja izraste i 1 m visoko. Iz kratkoga, valjkastog podanka izbija brojno, do 20 cm dugo i 2 do 3 mm debelo korijenje. Listovi su 25 do 30 cm dugi, širokojajasti i cijeloga ruba. Smješteni su na stabljici izmjenično, ali i po tri u pršijenu, po čemu se čemeriku lako može razlikovati od žute sirištare. Cvjetovi su veliki oko 1 cm, bijeli ili zelenkasto bijeli, razvijaju se u brojnim čupercima na vrhu stabljike, u produženom cvatu.

VRIJEME CVATNJE: Srpanj i kolovoz.

NALAZIŠTA: Bijela čemerika biljka je gorskih predjela. Raste u skupinama na vlažnim planin­skim travnjacima, do 2000 m. Koristi se poda­nak s korijenjem. Bijela čemerika smrtono­sno je otrovna, zato je ne smijemo neodgovorno i nestručno sabirati.

LJEKOVITE TVARI: Različiti alkaloidi; naročito ih je mnogo u podanku.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Službena medi­cina uglavnom više ne upotrebljava bijelu če­meriku, dok u narodnoj medicini ona još nalazi primjenu.

BIJELA ČEMERIKA U NARODNOJ MEDICINI: U brdskim predjelima, gdje je ova biljka česta, liječe njome i ljude i životinje. Zbog njezine velike otrovnosti može se ovaj napis smatrati samo obaviješću, a nikako preporukom za primjenu. Prah priređen od suhih podanaka daje se kod melankoličnih stanja, crijevnih grčeva, astme, vodene bolesti, reume i išijasa, kljenuti i fibroznih stanja. Mast slovi kao ljeko­vito sredstvo protiv kožnih ekcema, šuge i psorijaze. Čaj od podanka koristi se za obloge i kupke protiv kožnih bolesti.

NUSPOJAVE: Kao što je već rečeno, bijela čeme­rika vrlo je otrovna biljka. Već dva grama suhog podanka mogu prouzročiti smrt. Prvi su znaci trovanja slabost, povraćanje i usporen rad srca. Tada je potrebno što prije povraća­njem odstraniti otrov iz tijela.  Srećom su trovanja čemerikom vrlo rijetka jer sama biljka nije tako privlačna za uzimanje u obliku hrane. Ipak, moramo je dobro pozna­vati i na nju upozoravati nepromišljenu djecu.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*