Čičak - kako vam može pomoći u prirodnom liječenju?

Čičak – kako vam može pomoći u prirodnom liječenju?

Čičak

čičak , Arctium lappa L., (Arctium vulgare /Hill./Evans), (Lappa major Gaertn.)

Porodica: glavočike cjevnjače, (glavočike), Asteraceae (Compositae).

Druga imena: repinac, veliki čičak.

Ljekoviti dijelovi biljke: korijen.

Ljekarnički naziv: korijen čička – Bardanae radix.

OPIS: čičak  je dvogodišnja biljka, visoka i do 1,5 m. U tlu ima sočni, do 60 cm dugi i razgra­njeni korijen. Stabljika je ispunjena srčikom i jako, grmoliko razgranjena, obrasla dlačicama i često crvenkasto nahukana. Listovi su s petelj­kom, srcasti, odnosno jajasti, s donje strane prekriveni sivim i mekim dlačicama. Donji su izrazito veći, a prema vrhu stabljike sve se više smanjuju. Glavice (cvatovi) se razvijaju na vrhu svakog ogranka i po nekoliko ih je u gronjastom cvatu. Cvjetovi su grimizno crveni ili ljubičasti, a ovojni listovi glavice imaju  karak­teristične, žućkaste kukice.

VRIJEME CVATNJE: Od lipnja do srpnja.

NALAZIŠTA: Čičak je česta biljka uz putove, živice, ograde, riječne obale, raste po živim međama, uz se­ljačka imanja i drugdje.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Korijen čička iskapa se ujesen. S njega se odstranjuje zemlja, zatim se nekoliko puta uzdužno razreže te suši na zraku i u sjeni.

LJEKOVITE TVARI: Eterična ulja, tanini, sitosterin, različite antibiotske tvari, zatim fungicidne tvari (protiv gljivica), a možda i neke tvari koje koče razvoj tumora.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Korijen čička koristi se prvenstveno protiv prhuti i to kao uljni ekstrakt suhog korijena, za koji se koristi maslinovo ili sezamovo ulje. Takav se ekstrakt priređuje na različite načine. Zato se manje upotrebljava korijen čička za poticanje izluči­vanja vode, a rijetko se dodaje i čajnim mješa­vinama za proljetne i jesenske kure čišćenja krvi.

ČIČAK U NARODNOJ MEDICINI: Narodna medicina najviše upotrebljava korijen čička u takozva­nim čajevima za čišćenje. Propisuje ih se kod raznih smetnji u radu žučnog mjehura i jetre, protiv najrazličitijih kožnih bolesti, a imaju unutarnju i vanjsku primjenu.

PRIPREMA ČAJA OD ČIČKOVOG KORIJE­NA: 2 do vrha pune čajne žličice narezanog korijena dodamo u 1/4 l hladne vode i ostavimo namočene približno 5 sati. Zatim se grije do vrenja, kuha približno 1 minutu i ocijedi. Može se piti 3 puta dnevno po jednu šalicu toga čaja. Koristi se i u vanjskoj primjeni: vlaženjem, umivanjem i oblozima liječe se različite kožne neugodne pojave. I u narodnoj je medicini poznat uljni ekstrakt iz korijena čička.

NUSPOJAVE: U liječenju čičkom ne javljaju se štetne nuspojave.

Tema: čičak

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.