Čičak – kako vam može pomoći u prirodnom liječenju?

Čičak – kako vam može pomoći u prirodnom liječenju?

Čičak

čičak , Arctium lappa L., (Arctium vulgare /Hill./Evans), (Lappa major Gaertn.)

Porodica: glavočike cjevnjače, (glavočike), Asteraceae (Compositae).

Druga imena: repinac, veliki čičak.

Ljekoviti dijelovi biljke: korijen.

Ljekarnički naziv: korijen čička – Bardanae radix.

OPIS: čičak  je dvogodišnja biljka, visoka i do 1,5 m. U tlu ima sočni, do 60 cm dugi i razgra­njeni korijen. Stabljika je ispunjena srčikom i jako, grmoliko razgranjena, obrasla dlačicama i često crvenkasto nahukana. Listovi su s petelj­kom, srcasti, odnosno jajasti, s donje strane prekriveni sivim i mekim dlačicama. Donji su izrazito veći, a prema vrhu stabljike sve se više smanjuju. Glavice (cvatovi) se razvijaju na vrhu svakog ogranka i po nekoliko ih je u gronjastom cvatu. Cvjetovi su grimizno crveni ili ljubičasti, a ovojni listovi glavice imaju  karak­teristične, žućkaste kukice.

VRIJEME CVATNJE: Od lipnja do srpnja.

NALAZIŠTA: Čičak je česta biljka uz putove, živice, ograde, riječne obale, raste po živim međama, uz se­ljačka imanja i drugdje.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Korijen čička iskapa se ujesen. S njega se odstranjuje zemlja, zatim se nekoliko puta uzdužno razreže te suši na zraku i u sjeni.

LJEKOVITE TVARI: Eterična ulja, tanini, sitosterin, različite antibiotske tvari, zatim fungicidne tvari (protiv gljivica), a možda i neke tvari koje koče razvoj tumora.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Korijen čička koristi se prvenstveno protiv prhuti i to kao uljni ekstrakt suhog korijena, za koji se koristi maslinovo ili sezamovo ulje. Takav se ekstrakt priređuje na različite načine. Zato se manje upotrebljava korijen čička za poticanje izluči­vanja vode, a rijetko se dodaje i čajnim mješa­vinama za proljetne i jesenske kure čišćenja krvi.

ČIČAK U NARODNOJ MEDICINI: Narodna medicina najviše upotrebljava korijen čička u takozva­nim čajevima za čišćenje. Propisuje ih se kod raznih smetnji u radu žučnog mjehura i jetre, protiv najrazličitijih kožnih bolesti, a imaju unutarnju i vanjsku primjenu.

PRIPREMA ČAJA OD ČIČKOVOG KORIJE­NA: 2 do vrha pune čajne žličice narezanog korijena dodamo u 1/4 l hladne vode i ostavimo namočene približno 5 sati. Zatim se grije do vrenja, kuha približno 1 minutu i ocijedi. Može se piti 3 puta dnevno po jednu šalicu toga čaja. Koristi se i u vanjskoj primjeni: vlaženjem, umivanjem i oblozima liječe se različite kožne neugodne pojave. I u narodnoj je medicini poznat uljni ekstrakt iz korijena čička.

NUSPOJAVE: U liječenju čičkom ne javljaju se štetne nuspojave.

Tema: čičak

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*