Čistac biljka – riješite se crijevnih tegoba na prirodan način

Čistac biljka – riješite se crijevnih tegoba na prirodan način

čistac biljka

čistac biljka , Betonica officinalis L., (Stachys officinalis IL.I. Trev.)

Porodica: usnače, Lamiaceae, (Labiatae).

Druga imena: ljekoviti čistac, jetrnjak, ranilist, betonika.

Ljekoviti dijelovi biljke: svi nadzemni dijelovi čisca.

Ljekarnički naziv: čistac biljkaBetonicae herba.

OPIS: To je trajnica, visoka 30 do 60 cm. Stabljika je uspravna četverobridasta, s oštrom dlakom i neznatno razgranjena. Listovi su na­suprotni, jajasti do suličasti, pri osnovi srcasti, po rubu izrezuckani. Donji listovi stabljike imaju peteljku, prema vrhu su sve više sjedeći. Cvjetovi su purpurno crveni, u pršijenima, koji na vrhu stabljike čine sastavljeni klas.

VRI­JEME CVATNJE: Od lipnja do kolovoza.

NA­LAZIŠTA: Čistac biljka raste po suhim livadama i travnjacima, na prisojnim padinama, pješča­nim pašnjacima, a ponekad i na vlažnijim šumskim prosjecima.

VRIJEME I NAČIN SABI­RANJA: Čistac biljka bere se u vrijeme cvatnje. Donji dijelovi nisu dobri pa se stabljike režu oko pedalj iznad zemlje. Vežemo ih u snopiće i sušimo na zraku i u sjeni.

LJEKOVITE TVARI: Tanini, gorke tvari i stahidrin, kojemu se pripisuje ljekovitost kod zaustavlja­nja krvarenja.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Prema ljekovitim tvarima čistac biljka spada u skupinu taninskih ljeko­vitih biljaka, a gorke tvari djelovanje tanina još podupiru. Stoga treba očekivati da i slu­žbena medicina priznaje tu ljekovitu biljku. Ipak, ona se ne koristi ni u liječenju proljeva niti kao adstringens kod upale grla.

ČISTAC BILJKA U NARODNOJ MEDICINI: Često se događa da službena medicina neke biljke uopće ne upotrebljava, a da je ona u narodnoj medicini vrlo cijenjena. To vrijedi i za čistac , od kojega se čaj već vrlo dugo primjenjuje kao odlično sredstvo protiv proljeva i drugih crijevnih tego­ba. Rado se koristi i kod različitih upala ždri­jela i desni, za grgljanje i ispiranje usta.

PRIPREMA ČAJA OD ČISCA: Punu čajnu žli­čicu suhe biljke prelijemo s 1/4 l kipuće vode i pričekamo najmanje 15 minuta. Čaj procije­dimo te njime ispiremo usta, grgljamo ili ga pijemo protiv proljeva i želučanih i crijevnih tegoba, i to prema potrebi 1 do 3 puta dnevno po jednu šalicu. Možemo ga piti i kod astme i plućnog katara. Nekoć su taj čaj preporučivali za liječenje gihta i reume, a danas je takva primjena gotovo zaboravljena.

NUSPOJAVE: Ako se ne prekorače navedene količine, štetne se posljedice ne javljaju niti dugotrajnom upotrebom čaja od čisca .

Nalazite se na web stranici s temom: Čistac biljka

 

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*