Crnjika i njezina ljekovita svojstva - ljekovito bilje

Crnjika i njezina ljekovita svojstva – ljekovito bilje

Crnjika

crnjika , Nigella sativa L.

Porodica: žabnjaci, Ranunculaceae.

Druga imena: kalica, primorski kumin, crni koriandar.

Ljekoviti dijelovi biljke: sjeme.

Ljekarnička oznaka: sjeme crnjike – Nigellae semen.

OPIS: Crnjika je zeljasta biljka, visine do 30 cm. Listovi su na stabljici izmjenični, tro­struko perasto razdijeljeni, a pojedini dijelovi lista su uski, suličasti. Stabljika je razgranjena ili ne, s rjeđim dlakama, na vrhu stabljike i ogranaka razvijaju se veliki, modri cvjetovi, bez čaške. Sjemenke su oštro trobridaste, na­borane i crne.

VRIJEME CVATNJE: Od svibnja do rujna.

NALAZIŠTA: Crnjika je južnoevrop­ska biljka. U slobodnoj prirodi nalazimo je samo u primorskim krajevima, po travnjacima i napuštenim poljima, gdje cvate u svibnju i lipnju. Inače, uzgaja se u vrtovima, ali danas sve manje.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Sakuplja se samo zrelo sjemenje, ljeti, a mora se još dosušiti.

LJEKOVITE TVARI: Eterično i masno ulje, saponin, tanini i gorke tvari. Takozvani nigelon pokazao se kao djelotvoran kod bronhijalne astme, a timokinon potiče izlučivanje žuči.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Tvari koje sa­drži crnjika djeluju na želudac, crijeva i žuč. Dobro djeluje kod nadimanja iako se u tu svrhu malo koristi. Sjeme crnjike vrlo je djelo­tvorno pri liječenju astme i hripavca pa se može očekivati da će se i službena medicina početi više zanimati za tu ljekovitu biljku. Zasad ima primjenu samo u narodnoj medici­ni, a ponegdje je upotrebljavaju i kao začin.

CRNJIKA KAO ZAČIN: Prema naredbi Karla Veli­kog i Ljudevita Pobožnog morali su seljaci, korisnici zemlje, saditi »crni koriandar«, što svjedoči da već tada ta biljka nije bila korištena samo kao ljekovita, već i kao začin. Svoje­dobno je mnogo uzgajana u seoskim vrtovima, ali danas znatno manje. Ipak, i danas je poneg­dje upotrebljavaju umjesto papra i kima, kao dodatak kruhu, »za bolju probavu«. Dobro bi bilo jednom je i isprobati.

CRNJIKA U NARODNOJ MEDICINI: Čaj od sjemenki slovi kao sredstvo protiv nadimanja, proljeva i žučnih napadaja. Daju ga i dojiljama, ako imaju premalo mlijeka.

PRIPREMA ČAJA OD CRNJIKE: Čajnu žličicu zdrobljena sjemena prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 15 minuta procijedimo. Pijemo 2 puta dnevno po jednu šalicu.

NUSPOJAVE: Njih ne treba očekivati. Ipak, ne treba uzimati više od navedenih količina, da ne bi došlo, eventualno, do nadraživanja želuca i crijeva.

 

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.