Crnjika i njezina ljekovita svojstva – ljekovito bilje

Crnjika i njezina ljekovita svojstva – ljekovito bilje

Crnjika

crnjika , Nigella sativa L.

Porodica: žabnjaci, Ranunculaceae.

Druga imena: kalica, primorski kumin, crni koriandar.

Ljekoviti dijelovi biljke: sjeme.

Ljekarnička oznaka: sjeme crnjike – Nigellae semen.

OPIS: Crnjika je zeljasta biljka, visine do 30 cm. Listovi su na stabljici izmjenični, tro­struko perasto razdijeljeni, a pojedini dijelovi lista su uski, suličasti. Stabljika je razgranjena ili ne, s rjeđim dlakama, na vrhu stabljike i ogranaka razvijaju se veliki, modri cvjetovi, bez čaške. Sjemenke su oštro trobridaste, na­borane i crne.

VRIJEME CVATNJE: Od svibnja do rujna.

NALAZIŠTA: Crnjika je južnoevrop­ska biljka. U slobodnoj prirodi nalazimo je samo u primorskim krajevima, po travnjacima i napuštenim poljima, gdje cvate u svibnju i lipnju. Inače, uzgaja se u vrtovima, ali danas sve manje.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Sakuplja se samo zrelo sjemenje, ljeti, a mora se još dosušiti.

LJEKOVITE TVARI: Eterično i masno ulje, saponin, tanini i gorke tvari. Takozvani nigelon pokazao se kao djelotvoran kod bronhijalne astme, a timokinon potiče izlučivanje žuči.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Tvari koje sa­drži crnjika djeluju na želudac, crijeva i žuč. Dobro djeluje kod nadimanja iako se u tu svrhu malo koristi. Sjeme crnjike vrlo je djelo­tvorno pri liječenju astme i hripavca pa se može očekivati da će se i službena medicina početi više zanimati za tu ljekovitu biljku. Zasad ima primjenu samo u narodnoj medici­ni, a ponegdje je upotrebljavaju i kao začin.

CRNJIKA KAO ZAČIN: Prema naredbi Karla Veli­kog i Ljudevita Pobožnog morali su seljaci, korisnici zemlje, saditi »crni koriandar«, što svjedoči da već tada ta biljka nije bila korištena samo kao ljekovita, već i kao začin. Svoje­dobno je mnogo uzgajana u seoskim vrtovima, ali danas znatno manje. Ipak, i danas je poneg­dje upotrebljavaju umjesto papra i kima, kao dodatak kruhu, »za bolju probavu«. Dobro bi bilo jednom je i isprobati.

CRNJIKA U NARODNOJ MEDICINI: Čaj od sjemenki slovi kao sredstvo protiv nadimanja, proljeva i žučnih napadaja. Daju ga i dojiljama, ako imaju premalo mlijeka.

PRIPREMA ČAJA OD CRNJIKE: Čajnu žličicu zdrobljena sjemena prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 15 minuta procijedimo. Pijemo 2 puta dnevno po jednu šalicu.

NUSPOJAVE: Njih ne treba očekivati. Ipak, ne treba uzimati više od navedenih količina, da ne bi došlo, eventualno, do nadraživanja želuca i crijeva.

 

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*