Dimnjača i njezina ljekovita svojstva - ljekovito bilje

Dimnjača i njezina ljekovita svojstva – ljekovito bilje

Dimnjača

dimnjača , Fumaria officinalis L.

Porodica: dimnjače, Fumariaceae.

Druga imena: ljekovita dimnjača, runjavac, dimica.

Ljekoviti dijelovi biljke: cvatuća biljka (bez korijena).

Ljekarnički naziv: dimnjača Fumariae herba.

OPIS: Dimnjača je jednogodišnja biljka sa stab­ljikom dugom 20 do 40 cm, koja je često polegla po tlu, a rjeđe je donekle i uspravna. Stabljika je nježna, tanka i šuplja, jako se razgranjuje. Listovi su na stabljici izmjenični, sivozeleni, pri dnu stabljike su na peteljkama, a gornji su sjedeći. Svi su listovi dva do tri puta perasto izrezani, a liske su vrlo uske i sićušne. Cvjetovi su lijepi, ružičasti ili crveni, s jednom ravninom simetrije, s ostrugom, a združeni su na vrhu ogranaka u rahli grozdasti cvat. Svaki cvijet na svom vrhu ima tamniju pjegu.

VRI­JEME CVATNJE: Od svibnja do rujna.

NALAZI­ŠTA: Dimnjača je svenazočan korov, po vrto­vima i poljima, raste i po ledinama, uz puteve i živice.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Dim­njača se bere u vrijeme cvatnje. Režu se ili otrgnu samo nadzemni dijelovi. Tom prilikom biramo uzdignute ogranke jer su polegli zama­zani od zemlje. Sabrane biljke vežemo u svež­njiće i sušimo na sjenovitu i zračnu mjestu.

LJEKOVITE TVARI: Brojni alkaloidi (npr. fumarin, kriptokavin, koridalin, sinaktin), gorke tvari, smole, kolin i flavonoidi.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Ova je biljka dugo vremena bila zanimljiva samo za narodnu medicinu; primjenu u službenoj medicini omo­gućili su rezultati novijih istraživanja njezinih ljekovitih tvari. Ustanovljene su neke ljekovite tvari koje dobro utječu na bolesti žučnih puteva jer sprečavaju grčeve i pospješuju izluči­vanje žuči, slično kao i rosopas. Dimnjača je djelotvorno sredstvo protiv akutnih i kroničnih žučnih tegoba, odstranjuje nagle boli u gor­njem desnom dijelu trbuha, vraća tek, nestaje slabost, povraćanje i glavobolja, što je sve u vezi s bolešću žučnog mjehura. U nekim se zem­ljama mogu kupiti brojni galenski preparati od dimnjače s isto tako dobrim djelovanjem, kao i različite čajne mješavine s rosopasom, metvicom, kamilicom, kičicom, pelinom i dru­gim ljekovitim biljem. Naravno, vrlo je ljekovit i čaj od same dimnjače.

PRIPREMA ČAJA OD DIMNJAČE: Punu čajnu žličicu dimnjače prelijemo s 1/4 l hladne vode, zakipimo i ostavimo po strani. Nakon 10 mi­nuta procijedimo i pijemo po potrebi 3 šalice dnevno.

POSEBAN SAVJET: Dimnjača nije ljekovita samo kod žučnih bolesti i protiv grčeva, ona je također odavno poznata i kao blago sredstvo za izlučivanje mokraće i čišćenje crijeva. Meha­nizam takvog djelovanja još nije posve poznat, a možda je to u vezi s time, što zastoji mokraće i rada crijeva često nastaju kao posljedica grčeva. Zbog svega navedenoga dimnjača je često sastojak i u takozvanim proljetnim čaje­vima za čišćenje, a manje količine svježih listova možemo dodati i proljetnim salatama.

PRIPREMA PROLJETNE SALATE S DIMNJA­ČOM:

zelena salata (osnova) 65%

po 10% luka vlasca, mladih

listova stolisnika i maslačka 30%

u jednakim dijelovima dimnjače

i pljuskavice 5%.

PRIPREMA ČAJNE MJEŠAVINE ZA PRO­LJETNE I JESENSKE KURE ČIŠĆENJA S DIM­NJAČOM: Izmiješamo jednake dijelove sljedećih ljekovi­tih biljaka: dimnjaču – listove breze – preslicu – divlju maćuhicu – korijen i nadzemne dije­love maslačka – koru krkavine – listove matič­njaka. 2 čajne žlice te mješavine prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 10 minuta procijedi­mo. Možemo popiti jednu šalicu čaja 2 puta na dan. Taj čaj djeluje kao blago sredstvo za čišćenje, pospješuje izlučivanje vode, uklanja štetne tvari iz organizma, potiče izmjenu tvari i čisti kožu.

DIMNJAČA U NARODNOJ MEDICINI: Većina autora srednjovjekovnih knjiga o ljekovitom bilju crpila je svoje znanje od Dioskuridesa i Plinija Starijeg. Već prve knjige o ljekovitom bilju naglašuju ljekovita svojstva te biljke koju su u davna vremena koristili uglavnom protiv istih tegoba kao i danas. U narodnoj se medicini ponegdje još uvijek daju pripravci od dimnjače protiv crijevnog zatvora, vodene bolesti, gihta te protiv jetrenih, žučnih i kožnih oboljenja. Tu su biljku upotrebljavali i za čišćenje krvi, za poticanje teka i za sprečavanje slabokrvnosti kod djece. H. Marzel, koji se dugo bavio proučavanjem ljekovitih biljaka i preznovjer­jem vezanim uz njih, opisao je i takvo vjerova­nje, da će se djevojka udati za momka kojega će prvo susresti kad bude nosila na prsima dimnjaču.

NUSPOJAVE: Ne smijemo pretjerivati u uzimanju pripravaka od dimnjače jer se zbog prevelikih količina mogu javiti bolovi u trbuhu. Neke veće štetne posljedice nisu poznate.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.