Divizma , njezina ljekovitost – pomoć kod kašlja

Divizma , njezina ljekovitost – pomoć kod kašlja

Divizma

Divizma , Verbascum densiflorum Bertol., (Verbascum thapsiforme Schrad.), velecvjetna divizma

Verbascum phlomoides L., (Verbascum rugulo­sum Willd.) – obična divizma

Porodica: zijevalice, Scrophulariaceae.

Druga imena: svijećnjak, veliki svijećnjak, dla­kava divizma.

Ljekoviti dijelovi biljke: cvjetovi.

Ljekarnički naziv: cvijet divizme – Verbasci flas.

OPIS: Obje su vrste dvogodišnje biljke. Prve godine izraste samo rozeta velikih listova koji su jako dlakavi, debeli, duguljasti i cjelovi­ti. Iz sredine rozete listova koji su se razvili druge godine, izbija uspravna, velika stabljika, visine katkada i do 3 m. Stabljika je čvrsta, vunenasto dlakava kao i listovi na njoj, koji su izmjenični u obične zijevalice cijeloga ruba, a u velecvjetne valoviti. Jasnožuti cvjetovi združeni su u čuperke, tvoreći produženi cvat u gornjem dijelu stabljike, ne otvaraju se istodobno, već svaki dan po nekoliko, kojima vrlo brzo otpada vjenčić.

VRIJEME CVATNJE: Srpanj i kolovoz, a ponekad u lipnju i u rujnu.

NALAZIŠTA: Divizma najbolje raste na sunča­nim mjestima te na suhoj i kamenitoj podlozi, na suhim travnjacima i napuštenim kulturama, često uz poljske putove i po rjeđim voćnjacima.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: U sabiranju, sušenju i pohranjivanju cvjetova divizme mo­ramo biti osobito pažljivi jer vrlo lako mogu izgubiti zlatnožutu boju te postanu zamazano­smeđi, a time gube i veliki dio ljekovitih tvari. Najbolje je vrijeme kasno prijepodne, kada se već rosa na suncu posve osušila. Tada lagano skidamo vjenčić, koji ima svih pet latica sraslih i na kojem se drži svih pet prašnika. Ne beru se cijeli cvjetovi! Sušenje se provodi pri umjet­noj toplini u blizini ne prevrućeg štednjaka, a prostor se mora dobro zračiti. Čim su cvjetovi suhi, spremamo ih u dobro zatvorene posude da do njih ne dođe vlaga.

LJEKOVITE TVARI: Najprije su otkrivene sluzi, ubrzo saponini, flavonoidi i nešto malo eterič­nog ulja. I neke druge tvari nisu posve bez učinka, ali su navedene samo one značajnije.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Divizma je ob­ljubljeno sredstvo protiv kašlja. Sluzi te biljke ublažuju nadražaj na kašalj, saponini razrje­đuju gustu sluz u bronhijama i tako olakšavaju iskašljavanje. Divizma se vrlo rijetko primje­njuje sama, većinom je ona sastavni dio najra­zličitijih čajeva protiv kašlja, kojima ne samo da povećava ljekovito djelovanje nego daje i vrlo lijepi, ugodan izgled. Ovdje navodimo jedan takav recept.

PRIPREMA ČAJNE MJEŠAVINE:

korijen sljeza 8,0 g

korijen sladića 3,0 g

korijen ljubice 1,0 g

list podbjela 4,0 g

divizma 2,0 g

kopar (zdrobljeni plod) 2,0 g

1 do 2 žličice te mješavine prelijemo  s 1/4 l kipuće vode, ostavimo 10 minuta, ocijedimo, sladimo medom i pijemo po potrebi (2 do 3 šalice dnevno) na gutljaje, ali vrlo toplu. I u čajevima za čišćenje krvi, čajnim mješavinama protiv bolesti mjehura i bubrega također susre­ćemo pokatkad manje količine cvijeta divizme, ali to, uglavnom, da bi čaj ljepše izgledao.

DIVIZMA U NARODNOJ MEDICINI: Nedvojbeno, i narodna medicina upotrebljava divizmu protiv kašlja. Kod obične prehlade najčešće se koristi mješavina s jednakom količinom trpuca. Osim toga, divizma se primjenjuje i za sjedeće kupe­lji kod hemoroida i svrbeža debelog crijeva, te protiv proljeva i mokrenja u postelji. Potrebno je navesti još i tzv. »papsko ulje«, koje se dobije namakanjem cvijeta divizme u masli­novu ulju. Pomaže kod bolesti uha, čireva u uhu, kod ekcema u ušnom kanalu i kod kronič­nog gnojenja srednjeg uha.

PRIPREMA »PAPSKOG ULJA«: Pregršt svježih cvjetova divizme metnemo u staklenu bocu i dolijemo 100 g čistog maslinovog ulja. Boca mora biti prozirna, a stavimo je 3 do 4 tjedna na sunce i svakodnevno jedanput dobro protre­semo. Poslije 3 ili 4 tjedna ulje procijedimo i time je »papsko ulje« gotovo.

NUSPOJAVE: Ako ne uzimamo suviše velikih količina, ne trebamo se bojati neugodnosti.

Categories: Ljekovito bilje
Tags: kašalj

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*