Djetelina – riješite probavne smetnje na prirodan način

Djetelina – riješite probavne smetnje na prirodan način

Djetelina

Djetelina , Trifolium arvense L.

Porodica: lepirnjače, Fabaceae, (Papiliona­ceae), (Leguminosae).

Druga imena: zeconožac, zečja djetelina.

Ljekoviti dijelovi biljke: cvatuća biljka (bez korijena).

Ljekarnički naziv: poljska djetelinaTrifolii arvensis herba.

OPIS: Najznačajnije je za tu vrstu djeteline da su joj stabljika i listovi vunenasto dlakavi. Cvjetovi su skupljeni u kuglaste cvatove koji su kasnije valjkasto produženi. Vjenčić je sitan i uvučen u čašku, te se njegova ružičasta ili bijela boja jedva zapaža. Zbog guste je dlaka­vosti cijela biljka pustenasta. Poljska je djetelina jednogodišnja biljka, 10 do 30 cm visoka. Stabljika je tvrda, jako razgranjena i nosi trodijelne listove s kratkim peteljkama.

VRI­JEME CVATNJE: Od lipnja do jeseni.

NALA­ZIŠTA: Poljska djetelina voli suha i sunčana staništa, raste na suhim travnjacima, ponajviše na sunčanim padinama. Nije rijetka, ali je nema posvuda u jednakoj množini.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Nadzemne dijelove biljke beremo u vrijeme cvatnje i sušimo ih na zračnom mjestu.

LJEKOVITE TVARI: Najznačajniji je tanin, zbog kojega se ta biljka uzima kao sredstvo protiv kroničnih proljeva kod odraslih, ali i kod pro­ljeva dojenčadi i manje djece. To djelovanje nadopunjuju još i manje količine eteričnog ulja, smole, sluzi i mineralnih tvari.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: U posljednje se vrijeme ponovno često čuje o povoljnom djelo­vanju te biljke kod proljeva. Pripisuju joj baktericidno svojstvo, što opravdava i pri­mjenu za grgljanje i ispiranje kod upale usta i ždrijela kao i za obloge na rane. Znanost je još u tom pogledu suzdržana.

PRIPREMA ČAJA OD POLJSKE DJETELINE: 2 čajne žličice djeteline prelijemo s 1/4 l hladne vode, zakipimo i ostavimo 1 do 2 minute, ocijedimo i pijemo u gutljajima, bez šećera. Čaj se koristi i kao oblog na rane i kupka za noge.

POLJSKA DJETELINA U NARODNOJ MEDICINI: Narodna medicina preporučuje ovu biljku kod želučanih i crijevnih smetnji u manje djece. Često se primjenjuje kod ljetnih proljeva i donosi us­pjehe gdje su druga sredstva zakazala. Poljska se djetelina često koristi i protiv reume i gihta, za liječenje rana i njegu nogu koje se znoje.

NUSPOJAVE: Nisu poznate.

 

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*