Djetelina - riješite probavne smetnje na prirodan način

Djetelina – riješite probavne smetnje na prirodan način

Djetelina

Djetelina , Trifolium arvense L.

Porodica: lepirnjače, Fabaceae, (Papiliona­ceae), (Leguminosae).

Druga imena: zeconožac, zečja djetelina.

Ljekoviti dijelovi biljke: cvatuća biljka (bez korijena).

Ljekarnički naziv: poljska djetelinaTrifolii arvensis herba.

OPIS: Najznačajnije je za tu vrstu djeteline da su joj stabljika i listovi vunenasto dlakavi. Cvjetovi su skupljeni u kuglaste cvatove koji su kasnije valjkasto produženi. Vjenčić je sitan i uvučen u čašku, te se njegova ružičasta ili bijela boja jedva zapaža. Zbog guste je dlaka­vosti cijela biljka pustenasta. Poljska je djetelina jednogodišnja biljka, 10 do 30 cm visoka. Stabljika je tvrda, jako razgranjena i nosi trodijelne listove s kratkim peteljkama.

VRI­JEME CVATNJE: Od lipnja do jeseni.

NALA­ZIŠTA: Poljska djetelina voli suha i sunčana staništa, raste na suhim travnjacima, ponajviše na sunčanim padinama. Nije rijetka, ali je nema posvuda u jednakoj množini.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Nadzemne dijelove biljke beremo u vrijeme cvatnje i sušimo ih na zračnom mjestu.

LJEKOVITE TVARI: Najznačajniji je tanin, zbog kojega se ta biljka uzima kao sredstvo protiv kroničnih proljeva kod odraslih, ali i kod pro­ljeva dojenčadi i manje djece. To djelovanje nadopunjuju još i manje količine eteričnog ulja, smole, sluzi i mineralnih tvari.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: U posljednje se vrijeme ponovno često čuje o povoljnom djelo­vanju te biljke kod proljeva. Pripisuju joj baktericidno svojstvo, što opravdava i pri­mjenu za grgljanje i ispiranje kod upale usta i ždrijela kao i za obloge na rane. Znanost je još u tom pogledu suzdržana.

PRIPREMA ČAJA OD POLJSKE DJETELINE: 2 čajne žličice djeteline prelijemo s 1/4 l hladne vode, zakipimo i ostavimo 1 do 2 minute, ocijedimo i pijemo u gutljajima, bez šećera. Čaj se koristi i kao oblog na rane i kupka za noge.

POLJSKA DJETELINA U NARODNOJ MEDICINI: Narodna medicina preporučuje ovu biljku kod želučanih i crijevnih smetnji u manje djece. Često se primjenjuje kod ljetnih proljeva i donosi us­pjehe gdje su druga sredstva zakazala. Poljska se djetelina često koristi i protiv reume i gihta, za liječenje rana i njegu nogu koje se znoje.

NUSPOJAVE: Nisu poznate.

 

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.