Dobričica - smanjite bolove u bubregu na prirodan način

Dobričica – smanjite bolove u bubregu na prirodan način

Dobričica

Dobričica , Glechoma hederacea L. (Nepeta hederacea IL.I Trev.)

Porodica: usnače, Lamiaceae, (Labiatae).

Druga imena: bršljanasta dobričica, mala do­bričica.

Ljekoviti dijelovi biljke: cvatuća biljka (bez korijena).

Ljekarnički naziv: dobričicaHederae terre­stris herba.

OPIS: Dobričica je malena zeljasta trajnica sa četverobridnom stabljikom koja je polegla ili puže po tlu, na koljencima s adventivnim kori­jenjem. Listovi su s peteljkama, nasuprotni, bubrežasti ili srcasti, na rubu narovašeni. Cva­tuća je stabljika uspravna, a u pazušcu njenih listova razvijaju se dvousnati, svjetloljubičasti cvjetovi, grupirani u paštitaste čuperke. Donja usna vjenčića s unutarnje strane ima nekoliko tamnijih pjega. Cijela je biljka obrasla rijetkim dlakama. Ako listove i cvjetove zdrobimo, osjeća se snažan i neugodan miris.

VRIJEME CVATNJE: Od travnja do lipnja.

NALAZIŠTA: Biljka vrlo dobro uspijeva na vlažnijem tlu i na sjenovitim mjestima. Nalazimo je prvenstveno na livadama i travnjacima, između grmova i u voćnjacima, po živicama i uz putove.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Sabiremo cvatuće iz­danke dobričice u proljeće, dobro ih i brzo posušimo na sjenovitu i zračnu mjestu. Ako sabiremo i polegnute stabljike, moramo ih prije sušenja dobro očistiti.

LJEKOVITE TVARI: Ova biljka sadrži gorke tvari, tanine, vitamin C, mineralne tvari (naročito kalij), različite organske kiseline te manje količine saponina i eteričnih ulja.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Prema raznoliko­sti i bogatstvu ljekovitih tvari mogli bismo zaključiti da je dobričica vrlo djelotvorna pro­tiv brojnih bolesti, a ipak je službena medicina skoro i ne koristi. Ovu biljku možemo dodavati i različitim proljetnim salatama, miješajući je s listovima drugih jestivih proljetnica (kopriva, maslačak, tratinčica, mladi listovi breze). Lje­kovitost takvih salata ne smijemo potcjenjivati jer one usklađuju djelovanje brojnih organa i poboljšavaju opće stanje. Vjerojatno, zbog toga, takvu salatu u posljednje vrijeme propi­suju i mnogi liječnici.

DOBRIČICA U NARODNOJ MEDICINI: Mnogi pisci srednjovjekovnih knjiga o ljekovitom bilju (o­patica Hildegard iz Bingna, von Brunsfeld, Bock i drugi) hvalili su ljekovitost ove biljke. Njihova iskustva i savjete preuzela je i narodna medicina. Upotrebljavaju je za najrazličitije svrhe, prvenstveno protiv pomanjkanja teka, želučanih smetnji i proljeva, žutice, žučnih, jetrenih i bubrežnih bolova. Davali su je i za lakše iskašljavanje, a za vanjsku primjenu kod sporo zacjeljujućih rana te za grgljanje i ispira­nje kod upala usne šupljine i ždrijela.

PRIPREMA ČAJA OD DOBRIČICE: 1 do 2 čajne žličice suhe dobričice prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 5 minuta ocijedimo. Prema potrebi pije se po jedna šalica toga čaja ili ga redovito pijemo dva puta dnevno po jednu šalicu.

NUSPOJAVE: Trovanja ovom biljkom nisu pozna­ta. Ipak, savjetujemo da se čaj pije u označe­nim količinama.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.