Feng Shui i sve što trebate znati o njemu

Feng Shui i sve što trebate znati o njemu

Feng Shui

Feng Shui je u suštini umijeće promatranja prirodnih formi, poput planina i vodenih tokova, prepoznavanja kvalitete i kretanja energije Qi koju one odašilju, te primjene raznih formula i izračuna kako bi se utvrdio utjecaj Qija na stanare nekog prostora u određenom vremenu. Svrha toga je unapređenje kvalitete života stanara.

 Star je minimalno 5000 godina, od kada datiraju najraniji arheološki dokazi o njegovoj primjeni. Izvorni naziv Kan Yu (kin. Studija neba i zemlje) zamijenjen je nazivom Feng Shui (kin. Vjetar i voda) tek u 17. st., a prvi se puta službeno spominje oko 300. g.n.e. u Guo Puovoj knjizi Zang Shu (kin. Knjiga o pogrebu), gdje stoji:

 “Qi leti na vjetru i raspršuje se, ali zadržava se u blizini vode. Stari su ga sakupljali kako bi spriječili njegovo rasipanje, i usmjeravali ga kako bi osigurali njegovo nakupljanje. Zato su ga zvali vjetar i voda “

 U početku je služio za uređenje grobova i grobnica, kako bi se potomstvu preminulog osigurala sreća kroz generacije. Kasnije, nadogradnjom prvobitnih formula i dijagrama, počeo se koristiti za uređenje domova živih ljudi.

Izvor: feng-shui-dom.com

Svidio vam se članak?

Podijelite ga s prijateljima!

Categories: Feng Shui
Tags: dom, uređenje