Funkcija jetre u našem organizmu | Stjepan Beloša

Funkcija jetre u našem organizmu

Funkcija jetre u našem organizmu

 Funkcija jetre i građa

Funkcija jetre – Jetra je najveći unutarnji organ, u odrasla čovjeka težak oko 1,2-1,5 kg. Smještena je u desnom gornjem dijelu trbuha i najvećim dijelom zaštićena rebrima. Jetra zauzima središnje mjesto u metabolizmu, tj. funkcioniranju izmjene tvari u organizmu. Zbog niza važnih, za život neophodnih funkcija koje obavlja, slikovito se naziva “kemijskom tvornicom” našeg organizma.

Da bi uspješno obavljala svoje funkcije, kroz jetru prolazi oko 1,5 l krvi u minuti, što čini oko 1/4 ukupne količine krvi koju izbaci srce. Dvije trećine te količine krvi dolaze u jetru putem portalne vene (vena vratarica).

Njome u jetru dospijevaju tvari koje se apsorbiraju u probavnom traktu, nakon čega se u jetri prerađuju, pohranjuju ili ponovno izlučuju u krvotok. Hepatalna arterija opskrbljuje jetru krvlju bogatom kisikom koja čini 1/3 ukupne krvi.

Jetrene stanice – hepatociti – imaju mnoštvo metaboličkih funkcija koje im omogućuje bogata opskrba krvlju, a ostvaruju ih zahvaljujući bliskom dodiru s krvlju kojeg omogućuju veoma propusne endotelne stanice kapilara u jetri.
Svi hepatociti sudjeluju u metabolizmu, tj. preradi bjelančevina, masti, ugljikohidrata, žučne boje – bilirubina, žučnih kiselina, vitamina, minerala i nekih hormona.

Metabolizam bjelančevina – funkcija jetre
Bjelančevine (proteine) iz hrane razgrađene do svojih sastavnih dijelova – aminokiselina, jetra koristi kao gradivni materijal za sintezu vlastitih proteina i proteina plazme, koji imaju različite vitalne funkcije u organizmu. Tako u jetri nastaju imunoglobulini i komponente sustava komplementa koji su zaduženi za obranu organizma, čimbenici koagulacije koji sudjeluju u procesu zgrušavanja krvi te različiti transportni proteini (transferin, haptoglobin, ceruloplazmin) zaduženi za prijenos željeza, bakra te nekih drugih tvari unutar organizma.

Metabolizam masti – funkcija jetre
U jetri se metaboliziraju prehrambene masti. One služe kao izvor energije za jetru i najučinkovitija su dugotrajna zaliha energije. Jetra koristi masti iz hrane u obliku hilomikrona, triglicerida i slobodnih masnih kiselina, te ih prerađuje u nove oblike poput fosfolipida, triglicerida i kolesterola. Kolesterol, unesen hranom i sintetiziran u jetri, predstavlja supstanciju koja je neophodna za funkcioniranje svake stanice; od njega nastaju žuč, neki hormoni te vitamin D. Međutim, prevelike količine kolesterola dovode do njegovog taloženja u krvnim žilama i nastanka ateroskleroze, što je povezano s ozbiljnim bolestima krvožilnog sustava.
Kako bi se masti sintetizirane u jetri mogle dalje prenositi krvlju, u jetri se vezuju za proteine stvarajući lipoproteine različite gustoće (HDL – dobri, odnosno LDL – loši kolesterol te VLDL), i u tom obliku putuju krvlju do drugih organa koji ih koriste kao izvor energije.

Metabolizam ugljikohidrata – funkcija jetre
Važan izvor energije za čovjeka čine ugljikohidrati koje u organizam unosimo hranom, a nalazimo ih u namirnicama kao što su žitarice, mahunarke, voće i šećer. Ugljikohidrati se u crijevima razgrađuju do krvnog šećera – glukoze koja se zatim apsorbira i krvlju dospijeva u jetru. Višak glukoze unesen hranom pohranjuje se u jetri u obliku glikogena ili masnih kiselina. Za vrijeme gladovanja jetra stvara glukozu iz zaliha glikogena. Te zalihe dostatne su za oko 24 sata gladovanja, a nakon toga jetra može sintetizirati glukozu iz tvari nastalih razgradnjom masti i proteina. Stoga je jetra središnji organ za održavanje stalne razine glukoze u krvi, što je važno za funkcioniranje svih organa u tijelu, a posebno mozga.

Metabolizam bilirubina i žučnih kiselina – funkcija jetre
Žuč (žuto-zelenkasti gusti sok) sintetizira se u jetri, sakuplja u žučnim kanalićima, pohranjuje u žučnom mjehuru, i odande žučovodom dospijeva u crijeva.

Sastojci žuči, posebice žučne kiseline, pospješuju proces probave u crijevima, osobito preradu i apsorpciju masti. Osim žučnih kiselina, žuč sadržava i žučnu boju – bilirubin. Bilirubin također nastaje u jetri, razgradnjom hemoglobina, gdje se pretvara u topljivi oblik kako bi se mogao putem žuči izlučiti u crijevo i zatim stolicom izbaciti iz organizma.

Metabolizam vitamina i minerala – funkcija jetre
Jetra u velikim količinama pohranjuje vitamine A, D, E i B12, a u manjima vitamin K i folnu kiselinu. U jetri se u znatnim količinama skladišti i željezo, jedan od nužnih (esencijalnih) elemenata.

Metabolizam hormona – funkcija jetre
Jetra je iznimno važno mjesto u razgradnji hormona. Inzulin, glukagon, hormon rasta, glukokortikoidi, estrogeni i  parathormon pretežno se inaktiviraju u jetri.

Metabolizam lijekova i toksina – funkcija jetre
Posebno je značajna uloga jetre u biotransformaciji, tj. preobrazbi organizmu stranih tvari – lijekova i otrova – u oblike neškodljive za organizam.

Oni se u jetri uz pomoć posebnih enzima mogu kemijski preoblikovati u manje toksične tvari ili pretvoriti u tvari koje su topljivije u vodi pa se lakše izlučuju iz organizma putem bubrega ili žuči.
Jetra ima vrlo važnu ulogu i u razgradnji alkohola. Ona metabolizira oko 90% unesenog alkohola, dok se ostatak izlučuje plućima i bubrezima.

Glavni enzimi u tom procesu su alkohol dehidrogenaza i mikrosomalni sustav etanol oksidaze. Ovaj enzimski sustav može biti potaknut samim alkoholom i nekim drugim tvarima, što dovodi do ubrzane razgradnje alkohola, čime se objašnjava razvoj povećane tolerancije na alkohol.

To znači da je ljudima koji ga kontinuirano piju godinama u velikim količinama, zbog ubrzane razgradnje, s vremenom potrebna sve veća količina alkohola da bi se pojavio njegov učinak.
Međutim, proces biotransformacije alkohola, lijekova i drugih toksina ostavlja posljedice na jetri.

Tijekom samog procesa u većini slučajeva nastaju toksični metaboliti, najčešće slobodni radikali  koji su izuzetno reaktivni i brzo uzrokuju peroksidaciju lipida, najčešće lipida stanične membrane, što uzrokuje oštećenje i odumiranje jetrenih stanica.

Nalazite se na web stranici s temom: Funkcija jetre u našem organizmu

Izvor: belupo.hr

Svidio vam se članak: funkcija jetre?

Podijelite ga s prijateljima!

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.