Grah pomaže u izlučivanju vode iz tijela

Grah pomaže u izlučivanju vode iz tijela

Grah

grah , Phaseolus vulgaris L

Porodica: lepirnjače, Fabaceae, (Papiliona­ceae), (Legumirrdsae)

Druga imena: fažol, obični grah, bažul.

Ljekoviti dijelovi biljke: mahune (lupine) bez sjemenki.

Ljekarnički naziv: lupine graha Phaseoli peri­carpium.

OPIS: Opisivati grah zaista nije potrebno jer je svima poznata biljka iz uzgoja. Za dobivanje mahuna i graha (sjemenki) za hranu kao i ljekovitih lupina, uzgajaju se po vrtovima i poljima brojne sorte graha, koje se razlikuju po obliku i visini, po boji cvjetova, dužini mahuna i po vrlo raznolikim listovima. U ljekovite svrhe koriste se mahune svih oblika koje uzgajamo.

VRIJEME CVATNJE: Od lipnja do rujna.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Za ljekovite svrhe beremo posve zrele mahune koje bi se uskoro i same raspucale. Sjemenka se odstrani i koristi kao hrana, a lupina se suši na suncu i zatim spremi.

LJEKOVITE TVARI: Suhe lupine graha sadrže bje­lančevine, različite aminokiseline, ugljikohi­drate i mnogo mineralnih tvari. Kao ljekovite, najzanimljivije su one tvari koje snizuju koli­činu šećera u krvi. Tu su značajni flavoni i tvari koje pospješuju izlučivanje tekućine.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Kod lupina graha najznačajnije je njihovo diuretično svojstvo (pospješuju izlučivanje vode iz organizma), što je posve dokazano pa i liječnici to upotreblja­vaju.

PRIPREMA ČAJA OD LUPINA GRAHA: Punu žlicu narezanih suhih lupina dodamo u 1/4 l hladne vode, zakipimo i kratko vrijeme (3 do 5 minuta) kuhamo, zatim procijedimo. Mo­žemo piti 2 do 3 puta dnevno po 1/4 l takvog čaja.

Budući da pospješuju izlučivanje vode, lupine graha često su sastavni dio brojnih miješanih čajeva za čišćenje krvi, koje pijemo u proljeće i u jesen.

PRIPREMA ČAJNE MJEŠAVINE ZA PRO­LJETNU I JESENSKU KURU ČIŠĆENJA KRVI:

lupine graha 20,0 g

listovi breze 10,0 g

preslica 5,0 g

stolisnik 5,0g

listovi metvice 5,0 g.

2 čajne žličice te mješavine dodamo u 1/4 l vode, polako grijemo do vrenja, maknemo i nakon 5 minuta ocijedimo. Čaj pijemo 2 do 3 puta dnevno po jednu šalicu.

U lupinama  nalaze se i tvari koje snizuju šećer u krvi. Ipak, njihov je učinak preslab, a šećerna je bolest preozbiljno oboljenje da bi se na njoj moglo ispitivati ljekovito djelovanje lupina.

LUPINA  U NARODNOJ MEDICINI: Pristaše narodne medicine već odavna kuhaju čaj od grahovih lupina. Upotrebljavaju ga za bolje izlučivanje vode kod zastoja mokraće i vodene bolesti, a često i kod bubrežnih kamenaca, upale bubrega, tegoba s mjehurom, reumatič­nih bolesti, gihta i išijasa, protiv ekcema i nečiste kože. Zajedno s listovima borovnice primjenjuju se u liječenju šećerne bolesti.

NUSPOJAVE: Pripravci  nisu dosad prouzročili nikakve štetne posljedice. Ipak, moramo upozoriti sve one koji rado kušaju okus sirovih biljki da su nekuhane sjemenke graha vrlo otrovne, a nešto su manje otrovne i nekuhane mlade mahune.

 

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.