Heljda pomaže kod proširenih vena i ispucalih kapilara

Heljda pomaže kod proširenih vena i ispucalih kapilara

Heljda

Heljda , Fagopyrum esculentum Moench, (Fagopyrum sagittatum Gilib.), (Fagopyrum vulgare Nees) , (Polygonum fagopyrum L.)

Porodica: dvornici, Polygonaceae

Druga imena: hajda, hajdina, ajda.

Ljekoviti dijelovi biljke: cvatuća biljka (bez korijenja).

Ljekarnički naziv: heljda Fagopyri herba.

OPIS: Heljda je jednogodišnja, 15 do 60 cm visoka zeljasta biljka. Mlada je stabljika zele­na, kasnije postaje crvena. Na njoj su izmje­nično raspoređeni, na kratkim peteljkama, srcasto-streličasti listovi. U pazušcu listova raz­vijaju se brojni crveni ili ponekad bijeli cvjeto­vi, združeni u paštitaste cvatove. Zreli su plodovi oštrobridasti i tamnosmeđi ili gotovo crni.

VRIJEME CVATNJE: Od lipnja do rujna.

NA­LAZIŠTA: Pradomovina heljde je u srednjoj i zapadnoj Aziji, odakle je u srednjem vijeku prenesena u Evropu. U nas je uzgajamo najviše na siromašnim i pješčanim tlima. Ponekad heljda odbjegne iz kulture, pa je susrećemo i podivljalu.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Za ljekovite potrebe sabiremo cvatuće biljke iz uzgoja koje zatim sušimo na zraku. Ljekoviti su također i plodovi, koji su odličan nadomje­stak za žitarice, sadrže velike količine vitamina i mineralnih tvari, a također i važne biljne bjelančevine. Plodove dobijemo mlaćenjem zrele biljke.

LJEKOVITE TVARI: Cvatuće biljke sadrže od 1 do 8% rutina i druge flavonoide. U plodovima je puno mineralnih tvari (prvenstveno kalcija), zatim vitamina iz skupine B, masti i bjelančevi­na.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Done­davno su heljdu, kao ljekovitu biljku, upotre­bljavali samo u Engleskoj. U novije su je vrijeme zbog velikih količina rutina i drugih flavo­noida počeli primjenjivati i u drugim zapadno­evropskim zemljama, prvenstveno u liječenju krvnih sudova. Ova je ljekovita biljka vrlo pogodna za ublaživanje teškoća kod proširenih vena kao i kod drugih promjena u krvožilnom sustavu, kod raspucalih i neprotočnih kapilara. S uspjehom se primjenjuje u liječenju arterio­skleroznih pojava. Heljda je jedna od takvih ljekovitih biljaka, kod koje se ljekovito djelo­vanje uočava tek nakon redovite, višetjedne primjene. Uzimajući svakodnevno 2 do 3 šalice heljdina čaja, prva poboljšanja navedenih po­teškoća možemo očekivati tek nakon 2 do 3 tjedna.

PRIPREMA HELJDINOG ČAJA: 2 čajne žličice posušene heljde stavimo u 1/4 l vrele vode i kuhamo približno jednu minutu. Čaj zatim odstranimo s vatre i pokrivenog ostavimo još 10 do 15 minuta, da se iz suhe biljke izluče sve ljekovite tvari. Dobre rezultate u liječenju postižemo primjenom od 4 do 8 tjedana, uzi­majući dnevno 2 do 3 šalice toga čaja.

HELJDA U NARODNOJ MEDICINI: O primjeni heljde u narodnoj medicini vrlo se malo zna. Nekoć su upotrebljavali prvenstveno plodove; helj­dinu su kašu preporučivali starijim ljudima za jačanje, kao i rekonvalescentima nakon težih oboljenja. Ponekad su za mirniji san uvečer pili čaj od heljde, iako dosadašnja proučavanja ljekovitih tvari iz heljde ne ukazuju na prisut­nost uspavljujućih sastojaka.

NUSPOJAVE: Ljekoviti pripravci iz heljde ne uzrokuju štetne posljedice.

 

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*