Heljda pomaže kod proširenih vena i ispucalih kapilara

Heljda pomaže kod proširenih vena i ispucalih kapilara

Heljda

Heljda , Fagopyrum esculentum Moench, (Fagopyrum sagittatum Gilib.), (Fagopyrum vulgare Nees) , (Polygonum fagopyrum L.)

Porodica: dvornici, Polygonaceae

Druga imena: hajda, hajdina, ajda.

Ljekoviti dijelovi biljke: cvatuća biljka (bez korijenja).

Ljekarnički naziv: heljda Fagopyri herba.

OPIS: Heljda je jednogodišnja, 15 do 60 cm visoka zeljasta biljka. Mlada je stabljika zele­na, kasnije postaje crvena. Na njoj su izmje­nično raspoređeni, na kratkim peteljkama, srcasto-streličasti listovi. U pazušcu listova raz­vijaju se brojni crveni ili ponekad bijeli cvjeto­vi, združeni u paštitaste cvatove. Zreli su plodovi oštrobridasti i tamnosmeđi ili gotovo crni.

VRIJEME CVATNJE: Od lipnja do rujna.

NA­LAZIŠTA: Pradomovina heljde je u srednjoj i zapadnoj Aziji, odakle je u srednjem vijeku prenesena u Evropu. U nas je uzgajamo najviše na siromašnim i pješčanim tlima. Ponekad heljda odbjegne iz kulture, pa je susrećemo i podivljalu.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Za ljekovite potrebe sabiremo cvatuće biljke iz uzgoja koje zatim sušimo na zraku. Ljekoviti su također i plodovi, koji su odličan nadomje­stak za žitarice, sadrže velike količine vitamina i mineralnih tvari, a također i važne biljne bjelančevine. Plodove dobijemo mlaćenjem zrele biljke.

LJEKOVITE TVARI: Cvatuće biljke sadrže od 1 do 8% rutina i druge flavonoide. U plodovima je puno mineralnih tvari (prvenstveno kalcija), zatim vitamina iz skupine B, masti i bjelančevi­na.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Done­davno su heljdu, kao ljekovitu biljku, upotre­bljavali samo u Engleskoj. U novije su je vrijeme zbog velikih količina rutina i drugih flavo­noida počeli primjenjivati i u drugim zapadno­evropskim zemljama, prvenstveno u liječenju krvnih sudova. Ova je ljekovita biljka vrlo pogodna za ublaživanje teškoća kod proširenih vena kao i kod drugih promjena u krvožilnom sustavu, kod raspucalih i neprotočnih kapilara. S uspjehom se primjenjuje u liječenju arterio­skleroznih pojava. Heljda je jedna od takvih ljekovitih biljaka, kod koje se ljekovito djelo­vanje uočava tek nakon redovite, višetjedne primjene. Uzimajući svakodnevno 2 do 3 šalice heljdina čaja, prva poboljšanja navedenih po­teškoća možemo očekivati tek nakon 2 do 3 tjedna.

PRIPREMA HELJDINOG ČAJA: 2 čajne žličice posušene heljde stavimo u 1/4 l vrele vode i kuhamo približno jednu minutu. Čaj zatim odstranimo s vatre i pokrivenog ostavimo još 10 do 15 minuta, da se iz suhe biljke izluče sve ljekovite tvari. Dobre rezultate u liječenju postižemo primjenom od 4 do 8 tjedana, uzi­majući dnevno 2 do 3 šalice toga čaja.

HELJDA U NARODNOJ MEDICINI: O primjeni heljde u narodnoj medicini vrlo se malo zna. Nekoć su upotrebljavali prvenstveno plodove; helj­dinu su kašu preporučivali starijim ljudima za jačanje, kao i rekonvalescentima nakon težih oboljenja. Ponekad su za mirniji san uvečer pili čaj od heljde, iako dosadašnja proučavanja ljekovitih tvari iz heljde ne ukazuju na prisut­nost uspavljujućih sastojaka.

NUSPOJAVE: Ljekoviti pripravci iz heljde ne uzrokuju štetne posljedice.

 

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.