Imela bijela, svima poznati polunametnik

Imela bijela, svima poznati polunametnik

 Imela, bijela

Imela , Viscum album L.

Porodica: imele, Loranthaceae

Ljekoviti dijelovi biljke: grančice s listovima.

Ljekarnički naziv: imela Visci herba.

OPIS: Imela je dvodomni, jako razgranjeni, vazdazeleni grmić kuglastog oblika koji raste na listopadnom drveću s mekim drvom. Nje­zina kora je žutozelena i bez plutastog omota­ča. Listovi su kožasti, duguljasti ili jajasti prema peteljci suženi, s neizraženim uzdužnim žilama, razvijaju se na vrhu ogranka, nasuprot­no. Sitni blijedožuti cvjetovi zbijeni su na vrhu ogranaka, a njihovi se pupoljci javljaju već godinu dana prije cvatnje.

VRIJEME CVATNJE: Ožujak, travanj.

VRIJEME SAZRIJEVANJA PLODOVA: Prosinac.

NALAZIŠTA: Imela, kao polunametnik, ovisna je o drveću domadaru pa je zbog toga nalazimo tamo gdje raste drveće na kojem se najradije razvija (listopadno drveće s mekim drvom, voćke, topole). Sjemenke se šire pomoću ptica. S ovom imelom srodna je, a također i ljekovita, crnogorična imela Viscum laxum Boiss., koja raste na četinjačama (jela, smreka).

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Imelu treba najprije naći. Na listopadnom je drveću najlakše opa­žamo u kasnu jesen i zimi, kad na njima više nema listova. Izgleda nam poput kuglastih »gnijezda« u krošnji drveća. Teže je s četinja­čama. Ako na tlu ispod njih nađemo listove imele, to nas upozorava da na dotičnom stablu ona i raste. Najpogodnije je vrijeme sabiranja u ožujku i travnju. Sabiremo vrške grančica s listovima i cvjetovima, pažljivo ih posušimo i tada razrežemo.

LJEKOVITE TVARI: Viskotoksini, kolin; acetilko­lin, flavonoidi, histamin, sluzi.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Nije posve is­ključeno da će imela u budućnosti dobiti veću važnost kao sredstvo protiv raka, iako moramo biti oprezni u procjenjivanju ove ljekovite bilj­ke. Možemo ju primjenjivati kao dodatno sred­stvo u liječenju previsokog krvnog tlaka, a preporučuje se uzimanje zajedno s glogom za jačanje »umornog« srca kod starih ljudi, kod artroze, i također za jačanje srčanog mišića nakon preboljelih težih bolesti. Osim brojnih galenskih preparata, koji sadrže imelu, koristi se također i čaj.

PRIPREMA ČAJA OD IMELE: 2 do vrha pune čajne žličice imele prelijemo s 1/4 l hladne vode i nakon 10 do 12 sati ocijedimo. Pijemo 2 šalice dnevno.

BIJELA IMELA U NARODNOJ MEDICINI: Upotreba imele u narodnoj medicini datira još od petog stoljeća prije naše ere. O njoj piše Plinije Stariji, u prvom stoljeću naše ere, da pomaže kod padavice i napada vrtoglavice. Hieronymus Bock (1498.-1554.) i P. A. Matthiolus (1501­.-1577.) preuzeli su te podatke i dodaju da ime­lina mast liječi potkožne čireve i gnojne rane, a župnik Kneipp preporučuje imelu kao lijek za zaustavljanje krvi i protiv smetnja u optoku krvi. U narodnoj se medicini  sačuvalo od svega toga ponešto, ali se  imela najviše primjenjuje u obliku čaja protiv neurotičnih srčanih smet­nji.

NUSPOJAVE: Upotrebom imelinog čaja u nave­denim količinama ne javljaju se štetne posljedi­ce.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.