Jagorčevina , nama poznatiji jaglac, lijek za starije

Jagorčevina , nama poznatiji jaglac, lijek za starije

Jagorčevina

jagorčevina , Primula veris L., (Primula officinalis IL.I Hill.)

Porodica: jaglaci, Primulaceae.

Druga imena: pravi jaglac, ljekoviti jaglac, jaglac jari.

Ljekoviti dijelovi biljke: korijen.

Ljekarnički naziv: korijen jaglaca – Primulae radix.

OPIS: Jagorčevina je omiljena proljetna cvjet­nica, u zemlji ima podanak i brojno korijenje. Listovi su prizemni, duguljasti do jajasti, a na donjoj strani dlakavi. Plojka se prema dolje suzuje. Bezlisna stabljika završava štitastim cvatom. Cvjetovi su s bjelkastozelenom i brida­stom čaškom te žutim, u gornjem dijelu proši­renim vjenčićem, unutar kojeg su zlatnožute pjege.

VRIJEME CVATNJE: Ožujak, travanj.

NALAZIŠTA: Livade i travnjaci, brdska pod­ručja.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Po­danke iskapamo u rujnu. Sušimo ih u sjeni, a prethodno svu zemlju dobro operemo.

LJEKOVITE TVARI: Glavna je ljekovita tvar sapo­nin; osim njega potrebno je još navesti flavone i eterično ulje te tanin i kremičnu kiselinu.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Ova je ljekovita biljka zbog saponina, koje sadrži, odlično sredstvo protiv kašlja kod kojega se teško iskašljava zgušnjena sluz. Osobito dobro dje­luje kod kroničnog bronhitisa starijih ljudi, kod tzv. staračkog kašlja. Takav kašalj nastaje često zbog smanjene snage oslabjelog srca, što uzrokuje zastoj krvi u plućima, koji izaziva podražaj na kašalj. Takvim se osobama ne pomaže samo olakšavanjem iskašljavanja, već je potrebno da im se rastereti krvotok, a to postižemo tako da im se pospješi izlučivanje vode. Upravo tako djeluje jagorčevina: olak­šava kašalj i pospješuje izlučivanje mokraće. Čaj od korijena jagorčevine, koromača i anisa odličan je protiv kašlja, a ako mu dodamo još i list podbjela, prikladan je za skoro sve vrste prehlada.

PRIPREMA ČAJNE MJEŠAVINE: Korijen jagorčevine 30,0 anis 10,0 podbjel 10,0 koromač 10,0.

2 čajne žličice te mješavine prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 10 minuta procijedimo. Čaj sladimo medom i pijemo ga vrućeg.

JAGORČEVINA U NARODNOJ MEDICINI: I u narodnoj se medicini jagorčevina primjenjuje kao sred­stvo protiv kašlja. Osim čaja, primjenjuje se i sirup.

SIRUP: Punu čajnu žličicu narezanog korijena kuhamo s malo vode, približno 5 minuta. Teku­ćinu ocijedimo i dodamo toliko meda da se dobije gusti sirup. Bolesnik taj sirup uzima na žličice.

PRIPREMA ČAJA OD KORIJENA JAGORČE­VINE: Čajnu žličicu narezanog korijena jagor­čevine zakipimo u 1/4 l vode i ostavimo 5 minuta. Pijemo 2 do 3 šalice dnevno. Rado se koriste i cvjetovi, iako imaju znatno manje ljekovitih tvari. Narodna medicina pripisuje čaju od ja­gorčevine pozitivno djelovanje i kod migrene, neuralgije, gihta, reume i nesanice.

NUSPOJAVE: Ako ne uzimamo prevelike količi­ne, štetne se nuspojave ne javljaju. Oni, koji su alergični na jaglace općenito, neka ne uzi­maju jagorčevinu.

DODATAK: Istu primjenu kao i jagorčevina imaju proljetni i visoki jaglac (Primula vulgaris Huds. i Primula elatior IL.I Hill.)

 

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.