Jasen biljka – idealno rješenje za izbacivanje vode iz tijela

Jasen biljka – idealno rješenje za izbacivanje vode iz tijela

Jasen biljka idealno je rješenje za izbacivanje vode iz tijela

Jasen biljka

Fraxinus excelsior L.

Porodica: masline, Oleaceae.

Druga imena: gorski jasen, bijeli jasen.

Ljekoviti dijelovi biljke: liske listova (bez sredi­šnjeg rebra).

Ljekarnički naziv: listovi gorskog jasenaFra­xini folium.

OPIS: Gorski je jasen drvo, visoko do 40 m, s debelim granama i nasuprotnim bočnim ogran­cima. Lako ga možemo prepoznati po velikim crnim pupovima i neparno perasto sastavljenim listovima koji su raspoređeni nasuprotno. Li­stovi imaju 7 do 13 duguljasto suličastih lisaka, a razvijaju se nakon cvatnje. Cvjetovi su u metličastim cvatovima, bez ocvijeća. Ipak, oni su dobro uočljivi jer su prašnici lijepe crvene boje. Iz cvjetova se razvijaju okriljeni plodovi koji u čupercima vise s grana.

VRIJEME CVAT­NJE JASEN BILJKE: Od travnja do svibnja.

NALAZIŠTA: Gorski jasen rasprostranjen je po cijeloj Euro­pi. Najviše ga nalazimo u gorskim i pretplanin­skim bjelogoričnim šumama.

Na poplavnim staništima nizinskih krajeva raste njegov srod­nik, uskolisni jasen (Fraxinus angustifolia Vahl.).

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Za ljekovite svrhe beru se mladi listovi, ali oni moraju biti potpuno razvijeni. Prije sušenja moramo odstraniti središnje rebro koje je ži­lavo i bez ljekovitih tvari. Liske sušimo u sjeni i na zraku, a možemo i na umjetnoj toplini koja ne smije prijeći 40°C.

LJEKOVITE TVARI: rutin, kvercitrin i drugi flavo­noidi, kumarin, gorke tvari, smole, kaučuk, tanini i eterično ulje.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Jasen biljka pospješuje izlučivanje mokraće, zato se koristi protiv zastoja vode u organizmu. Blago potiče djelovanje bubrega, koji više puta uzro­kuju zastoj vode. U narodnoj medicini čaj od listova jasena primjenjuju i za liječenje reuma­tičnih oboljenja i gihta. Budući da mu pripisuju i blago svojstvo za čišćenje, listove jasena dodaju i čajnim mješavinama za »čišćenje« krvi.

PRIPREMA ČAJA OD JASENOVIH LISTOVA: do vrha punu čajnu žličicu jasenovih listova dodamo u 1/4 l hladne vode, zakipimo, osta­vimo oko 3 minute i ocijedimo. Možemo piti 3 šalice mlačnog čaja dnevno. Za vrijeme liječe­nja reume i gihta moramo piti čaj duže vrijeme (najmanje 14 dana), ali samo po 2 šalice dnevno.

NUSPOJAVE: Štetne posljedice dosad nisu uoče­ne.

Tema: Jasen biljka – idealno rješenje za izbacivanje vode iz tijela!

Svidio vam se članak ?

Podijelite ga sa prijateljima !

 

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*