Jasenak biljka - doslovno, rijetka, a ljekovita!

Jasenak biljka – doslovno, rijetka, a ljekovita!

Jasenak biljka – doslovno, rijetka i ljekovita 

Jasenak biljka , Dictamnus albus L. Porodica: rutvice, Rutaceae.

Drugo ime jasenak biljka: rusten.

Ljekoviti dijelovi biljke: cvatuća biljka, korijen.

Ljekarnički naziv: jasenak – Dictamni herba, korijen jasenka – Dictamni radix.

OPIS: Jasenak biljka je zeljasta trajnica. Korijen je snažan, valjkast, vodoravan, a iz njega svake godine izbija, jedna ili više, do 1,5 m visoka stabljika. Stabljike su vrlo dlakave i u gornjem su dijelu obrasle brojnim crnim žlijezdama. Duž stabljike  smješteni su izmjenični listovi. Donji su jednostavni i skoro sjedeći, a gornji s peteljkom i neparno perasti. Listovi sadrže brojne uljne žlijezde, zbog kojih su liske točka­sto prozirne. Jasenak ima vrlo lijepe cvjetove koji se razvijaju na vrhu stabljike, u rahlom grozdastom cvatu. Cvjetovi su veliki i imaju bijele, ružičaste ili posve crvene latice s još tamnijim žilama; imaju jak miris po limunu. Listovi i cvjetovi sadrže toliko eteričnog ulja da ga pri suhom i toplom vremenu možemo i zapaliti. Ipak, zbog opasnosti od požara to nikad ne smijemo isprobavati u prirodi.

VRI­JEME CVATNJE: Od svibnja do lipnja.

NALA­ZIŠTA: Jasenak je u nas raširen prvenstveno u krškim predjelima, gdje ga ponekad nalazimo u većim količinama. Drugdje je mnogo rjeđi, a uspijeva prvenstveno po prisojnim i kamenitim padinama, po čistinama i među grmovima.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Beremo samo gornje dijelove cvatuće biljke (cvat i gornji dio stabljike s pokojim listom), koje povezane u snopiće sušimo na sjenovitu i zračnu mjestu. Korijen jasenka iskapamo u rano proljeće ili kasnu jesen. Dobro očišćene sušimo u sjeni, a deblje korijenje moramo prije sušenja uzdužno razrezati.

LJEKOVITE TVARI: Najznačajnije su ljekovite tvari u jasenku alkaloidi, gorke tvari, antocijani i flavonski glikozidi.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: U službenoj medicini ne upotrebljavaju tu biljku iako iskustva kažu da pripravci od ja­senka normaliziraju menstruaciju, zaustavljaju krvarenje i pospješuju izlučivanje mokraće.

JASENAK U NARODNOJ MEDICINI: Uvarak od kori­jena jasenka davali su u narodnoj medicini bolesnicima sa smanjenim izlučivanjem želuča­nih probavnih sokova. Upotrebljavali su ga i kod različitih ženskih tegoba i kao sredstvo protiv glista. Ipak, danas jasenak skoro nitko više ne koristi.

NUSPOJAVE: Trovanja i štetne posljedice zbog primjene jasenka nisu nam poznate. Možda ta biljka i nije posve bezopasna jer sadrži alkaloid diktamin koji djeluje štetno na srce.

Svidio vam se članak: Jasenak biljka ?

Podijelite ga sa prijeteljima !

 

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.