Joga u svakodnevnom životu , što je to ?

Joga u svakodnevnom životu

Joga u svakodnevnom životu

Prije tridesetak ju je godina na Zapad donio veliki jogi i duhovni učitelj Mahamandaleshwar Paramahamsa Swami Maheshwarananda – Svamiđi.


Mudraci

Iako to danas većini možda izgleda poput bajke, prije mnogo tisuća godina indijski su mudraci – Rišiji – istraživali prirodu i svemir uronjeni u meditaciju

. Tako su otkrili zakone materijalnog i duhovnog svijeta i stekli uvid u uzročnosti koje postoje u svemiru.

Proučavali su kozmičke zakone, zakone prirode i elemenata, život na Zemlji, te sile i energije koje djeluju u svemiru.

Iz tih spoznaja i uvida nastao je opsežan i sveobuhvatan sustav poznat kao joga.

Joga nam pruža dragocjene i praktične upute za tijelo, dah, koncentraciju, opuštanje i meditaciju.

Uz marljivo i disciplinirano vježbanje, jogom možemo otkloniti mnoge zdravstvene, mentalne i emotivne probleme te postići duhovni napredak i samorealizaciju.

No, kako se vi kao moderni zapadnjak možete snaći u tisućljetnoj tradiciji?

U traženju vam vrlo dobro može pomoći “ Joga u svakodnevnom životu ”, sustav kojega je prije tridesetak godina na Zapad donio veliki jogi i duhovni učitelj, Mahamandaleshwar Paramahamsa Swami Maheshwarananda – Svamiđi, zadnji u lancu jedne od najcjenjenijih indijskih loza duhovnih učitelja.

Oni su, naime, zaslužni za očuvanje joge u svom izvornom obliku.

Swamiđi, kako ga od milja zovu učenici i štovatelji, ovo je drevno znanje donio na Zapad, razvivši sustav koji u sebi sadrži izvornost ukorijenjenu u tisućljećima praktične primjene, koja je uvijek korak ispred najnovijih znanstvenih spoznaja.

Ovaj se sustav poučava diljem svijeta: u centrima joge, pučkim otvorenim učilištima, zdravstvenim ustanovama, fitness-centrima, sportskim klubovima, rehabilitacijskim centrima i lječilištima.

Sustav je primjeren svakoj starosnoj dobi, a vježbati ga mogu čak i osobe s posebnim potrebama, bolesnici i rekonvalescenti.


Brojna priznanja

Posebnost je sustava “ Joga u svakodnevnom životu ” u tome što je podijeljen u osam stupnjeva, koji se uče korak po korak, a mogu ga poučavati samo posebno educirani instruktori nakon dugogodišnje izobrazbe, te s odobrenjem autora sustava.

U Hrvatskoj se broj vježbača broji na desetke tisuća.

Vježba se organizirano u svim većim hrvatskim gradovima – od Čakovca, Splita, pa sve do Vinkovaca.

Za one koji žele otići i korak dalje, prema praktičnoj duhovnosti, u svakom većem gradu postoje centri u kojima se na redovnim susretima, satsanzima, produbljuje duhovno znanje.

”Živjeti duhovno ne znači danonoćno meditirati i moliti se, nego biti aktivan i kreativan, činiti dobro i pomagati drugima.

Ruke koje pomažu pred Bogom više vrijede od ruku sklopljenih u molitvi”.

(Mahamandaleshwar Paramahamsa Swami Maheshwarananda)


Jogom u svakodnevnom životu

Iz tog je razloga Svamiđi ovaj sustav i nazvao Joga u svakodnevnom životu .

Svoje učenike vlastitim primjerom stalno inspirira na služenje i pomoć onima kojima je to potrebno.

I sam neumorno putuje svijetom, nastojeći potaknuti ljude na duhovnost, toleranciju prema vjerskim, nacionalnim i kulturološkim različitostima, ali i na zaštitu svih živih bića i prirode.

Priznanje za to odali su mu predsjednici Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Češke, a za svoga boravka u Hrvatskoj i Dalaj Lama.

Nakon nekoliko susreta s hrvatskim predsjednikom Mesićem, Svamiđija je početkom ove godine u Indiji primio i sam indijski predsjednik Abdul Khalam.

Diljem svijeta danas je poštovan kao Paramahamsa, realizirani Učitelj najvišeg reda i Vishwaguru – Učitelj univerzuma – što je jedna od najviših i vrlo rijetkih titula u duhovnome svijetu.

Svamiđi je sudjelovao i na Svjetskome samitu o održivome razvoju, kojega su prošle godine, krajem kolovoza i početkom rujna, u Johannesburgu organizirali Ujedinjeni narodi.

Tamo je međunarodno udruženje “ Joga u svakodnevnom životu ” predstavilo svoj projekt skupljanja kišnice u sušom pogođenoj indijskoj pokrajini Rajasthan.

Na sjeveroistoku Indije, naime, kiša nije pala već dvadesetak mjeseci, a svakoga dana posljedicama suše izravno je pogođeno na tisuće ljudi i životinja.


Molitve za mir i konferencije

Međunarodno udruženje “ Joga u svakodnevnom životu ” u Rajasthanu gradi veliko akumulacijsko jezero koje će, kad bude završeno, i ljudima i životinjama osigurati vodu.

Ovo je pilot-projekt za rješavanje problema s pitkom vodom u pustinjskim dijelovima svijeta, na kojem rade stručnjaci sa svih kontinenata.

Dok jezero ne bude izgrađeno, članovi organizacije  Joga u svakodnevnom životu iz međunarodnog edukacijskog i istraživačkog centra “Shri Vishwa Deep Gurukul Maheshwaranand Ashram” u mjestu Jadan, svakodnevno cisternama s pitkom vodom opslužuju stanovnike u mjestima i do stotinu i šezdeset kilometara udaljenih od Centra.

Unutar samog centra izgrađena su i posebna pojilišta za životinje.

Nakon molitvi za mir, u kojima je diljem svijeta sudjelovalo na desetke tisuća ljudi, Svamiđi je prošle godine u Beču organizirao vrlo uspješnu mirovnu konferenciju na kojoj su se okupili predstavnici dvadesetak država iz čitavog svijeta te osam najvećih svjetskih religija.

U ožujku je, kao nastavak bečke, održana i velika međunarodna konferenciju o miru u Australiji, a “ Joga u svakodnevnom životu ” sličnu će konferenciju održati u siječnju sljedeće godine i u Indiji.

U biografiji je jednog od najvećih duhovnih Učitelja današnjice zabilježeno i sudjelovanje na Milenijskoj konferenciji za svjetski mir vjerskih i duhovnih vođa u sjedištu UN-a, te konferenciji Europske unije na kojima uvijek nastoji sudionicima pokazati i onaj praktični dio svoga učenja.

Svidio vam se članak Joga u svakodnevnom životu?

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Komentiranje je zatvoreno.