Kim - ne postoji bolji biljni karminativ!

Kim – ne postoji bolji biljni karminativ!

Kim – ne postoji bolji biljni karminativ!

Kim, Carum carvi L.

Porodica: štitarke, Apiaceae, (Umbelliferae).

Druga imena: divlji kim, livadni kim, divlji kumin.

Ljekoviti dijelovi biljke: zreli plodovi i od njih dobiveno eterično ulje.

Ljekarnički naziv: kim – Carvi fructus, ulje od kimaCarvi aetheroleum.

OPIS: Kim je dvogodišnja biljka. Korijen je odebljao, vretenast, iz njega u prvoj godini izbijaju prizemni listovi, a u drugoj uspravna, izbrazdana i razgranjena stabljika. Na njoj su listovi izmjenični, dvostruko, perasto razdije­ljeni, sa šiljastim odsječcima. Cvat je sastav­ljeni štitac, bez listova ovoja i ovojčića. Poje­dini cvjetovi najčešće su bijeli, rjeđe (u brdskim predjelima) crvenkasti pa i crveni. Zreli se plodovi raspadaju na dva savinuta ili srpasta dijela.

VRIJEME CVATNJE: Od svibnja do lipnja (srpnja).

NALAZIŠTA: To je raširena livadna biljka po cijeloj srednjoj Evropi, pa tako i u nas u kontinentalnim krajevima. Nalazi se po nasipima, uz putove, a posebno po livadama košanicama. Potrebno ju je dobro poznavati, zbog moguće zamjene drugim, otrovnim štitarkama. Kim se za upotrebu nave­liko uzgaja.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Plodove divljih biljaka obično beremo od srpnja do rujna, čim posmeđe. Štice odrežemo i objesimo ih na zračnom mjestu. Kada su plodovi posve zreli, skidamo ih rukom i još sušimo pa spremimo u vrećice. Eterično ulje dobivamo od tek sabranih i zgnječenih plodova pomoću parne destilacije.

LJEKOVITE TVARI: Najznačajnija ljekovita tvar u kimu eterično je ulje koje sadrži limonen, karveol, dihidrokarvon i do 60% karvona. Osim eteričnog ulja treba navesti još masno ulje, bjelančevine, nešto tanina i smole.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Plodovi kima najbolji su biljni karminativ (sredstvo protiv napi­njanja) koji nam je na raspolaganju. Zaslužili su taj zavidan položaj. Kim susrećemo u neo­bično brojnim galenskim (ljekarničkim) prepa­ratima, ali se propisuje i čaj bez ikakva dodat­ka.

PRIPREMA ČAJA OD KIMA: Do vrha punu čajnu žličicu zdrobljenih plodova kima preli­jemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 10 minuta procijedimo. Čaj pijemo što topliji, na gutljaje, a napinjanje te želučani i crijevni grčevi brzo nestaju.

KIM KAO ZAČIN: Kim je vrlo zdrav začin i ne smijemo ga zaboravljati. Šteta da mnogi ne podnose njegov okus, iako najviše zato što ga pogrešno upotrebljavaju. Cijeli plodovi kima u kruhu, pecivu, kupusu, pečenom krumpiru ili salati, mogu nekome, tko posebno voli okus kima, biti ugodni, ali mogu vrlo zasmetati sladokuscima, ako naglo pregrizu taj plod i osjete snažni okus kima. Manje smeta mljeveni kim u kruhu, povrću ili salati, a često se dodaje i pečenom krumpiru kao i kiselom kupusu. Pri kuhanju kiselog kupusa, koji je tek dobar s dodatkom kima, preporučujemo kim u vrećici: kim metnemo u platnenu vrećicu i objesimo je u posudu s kupusom. Nakon kuhanja izvadi­mo je, a jelo dobro promiješamo. Tako kod jela neće smetati sama zrna kima, a začinske su se tvari  iskoristile. Kim je jedan od najstarijih začina na svijetu, pospješuje probavu masti, koristi žuči, a njegov se poseban okus slaže s gotovo svim jelima. On niti jedno jelo »ne razbija«, a osim papra ne podnosi uza se niti jedan aromatični začin. Mješavinu začina, koja je vrlo dobra za sve vrste sireva, dobijemo mljevenjem jednakih količina papra, kima i kuhinjske soli. Među začine moramo navesti još kumin (Cuminum cyminum L. – Cumin i fructus), koji je srodnik našega livadnog kima. Njegova je domovina u Aziji, a uzgajaju ga danas i u nekim zemljama južne Evrope. Nje­gov je okus trpkiji i manje ugodan od kima. Zajedno s čilijem daje dobar začin za mljeveno meso. I neke mješavine curryja sadrže kumin.

KIM U NARODNOJ MEDICINI: U narodnoj je medicini  vrlo omiljeno sredstvo za želudac, lijek kod crijevnih grčeva, bolesti žuči i jetre, a i kašlja. Pije se čaj (priprema je opisana), žvaču se suhi plodovi, a ponekad se uzima prah, po jedan vrh velikog noža dnevno. Kim se primje­njuje i za smirenje kod manje djece, jer odstra­njuje napinjanje, što je u dojenčadi i manje djece uzrok nemira. Narodna medicina smatra da nema boljeg sredstva protiv bolnih mens­truacija mladih djevojaka od čaja kima. Kod reumatske zubobolje i glavobolje polažu se na bolesno mjesto vrećice kima podgrijane na štednjaku. Čaj od kima koristi se i u liječenju domaćih životinja (konja i goveda) protiv grče­va.

NUSPOJAVE: Kim je neškodljiv. Ipak, nije ga dobro uzimati u prevelikim količinama, a to važi za sve biljke s eteričnim uljem.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.