Kokotac biljka je prirodni lijek za vene

Kokotac biljka je prirodni lijek za vene

Kokotac

kokotac , Melilotus officinalis (L.) Pall.

Porodica: lepirnjače, Fabaceae, (Papiliona­ceae), (Leguminosae).

Druga imena: ljekoviti kokotac, konjska djete­lina.

Ljekoviti dijelovi biljke: cijela biljka, nadzemni dio.

Ljekarnički naziv: kokotac Meliloti herba.

OPIS: Kokotac je dvogodišnja biljka. Stabljika je razgranjena, uzdiže se ili je uspravna, 50 do 150 cm visoka. Listovi su trodijelni, sa spilastim rubom. Žuti leptirasti cvjetovi u grozdastom su cvatu na ograncima, koji se razvijaju u pazušcu listova. Cijela biljka ima miris na kumarin. Miris se sušenjem još pojača.

VRIJEME CV AT­NJE: Od lipnja do kolovoza (rujna).

NALAZI­ŠTA: Najradije raste na pješčanim mjestima, uz putove, jarke, željezničke nasipe, po ledina­ma, uz živice. Visoki kokotac (Melilotus altissi­mus) vrlo se malo razlikuje od opisane vrste, a ima istu primjenu s ljekovitom svrhom. Bijeli kokotac (Melilotus albus) ima bijele cvjetove, a manje je ljekovit.

VRIJEME I NAČIN SABI­RANJA: Beremo cvatuće biljke, najbolje gor­nje, neotvrdnute dijelove. Sušimo ih u sjeni na temperaturi do 35 °C. Budući da se miris razvija tijekom sušenja, nije ga dobro prebrzo sušiti.

LJEKOVITE TVARI:  sadrži melilotin, iz kojega se tijekom sušenja fermentacijom raz­vija kumarin, zatim su tu: tanini, flavoni, sluzi, kolin i nešto eteričnog ulja, prvenstveno u cvjetovima.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Kokotac djeluje prvenstveno na vene. Možemo reći da pove­ćava otpornost kapilara, smanjuje se poroznost njihovih stijenki. Najviše se koristi kod prošire­nih vena i hemoroida, a i kod migrene. Pozna­jemo mnogo galenskih preparata i masti protiv navedenih tegoba koji sadrže kokotac. Brojni liječnici smatraju da ne treba uzimati čaj jer količine ljekovitih tvari u suhoj biljci brzo opadaju. Ipak je čaj najdjelotvorniji i najbrže djeluje kod tegoba s venama.

PRIPREMA ČAJA: 1 do 2 čajne žličice dobro izrezane, suhe biljke prelijemo s 1/4 l kipuće vode, pustimo 10 minuta neka stoji i ocijedimo. Pijemo 2 do 3 šalice dnevno.

U NARODNOJ MEDICINI: Kokotac je često primjenjivano sredstvo protiv proširenih vena i hemoroida. Prvenstveno se koristi čaj, a pri­pravljaju se i masti na osnovi svinjske masti. Tom se mašću mažu vene i otekle noge. Jastu­čići, napunjeni tom biljkom, polažu se na upa­ljene zglobove i otekline. Takvim se jastucima pokušava ubrzati »dozrijevanje« površinskih i potkožnih čireva. Čaj od kokoca koristi se i protiv kašlja. Stara njemačka farmakopeja (knjiga o lijekovima), koja je bila punovažna sve do 1968., navodi biljnu mješavinu pod nazivom »Species emollientes« (biljke koje omekšavaju), u kojoj je i kokotac. Ta se mješavina i danas često koristi, pa navodimo recept:

SASTAV I PRIMJENA BILJNE MJEŠAVINE: Jednake dijelove grubo zdrobljenih listova crnoga i bijelog sljeza, kokoca, kamilice i lanenog sjemena izmiješamo i upotrebljavamo kao oblog. Mješavinu stavljamo u platnenu vreći­cu, objesimo je 10 minuta u vruću vodu i polažemo na željeno mjesto.

NUSPOJAVE: Uglavnom se u primjeni kokoca ne treba bojati štetnih nuspojava. Ponekada i ponekog, ako je jako osjetljiv, može zaboljeti glava, zbog kumarina.

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*