Kotrljan je biljka sa slavnom prošlošću !

Kotrljan je biljka sa slavnom prošlošću !

Kotrljan

Kotrljan , Eryngium campestre L.

Porodica: štitarke, Apiaceae, (Umbelliferae).

Druga imena: poljski kotrljan.

Ljekoviti dijelovi biljke: korijen.

Ljekarnički naziv: korijen  – Eryngii radix.

OPIS: Kotrljan je zeljasta trajnica s grmoliko razgranjenom stabljikom, koja je uspravna, debela, izbrazdana, s listovima koji su sjedeći ili na kratkoj peteljci, tvrdi i bodljasto nazub­ljenog ruba. Štitasti cvat sastavljen je od broj­nih, sjedećih cvjetova te podsjeća na glavicu. Ovojni listovi cvata bodljasto su nazubljeni i s dugim, bodljastim vrhom. Pricvjetni list sva­koga pojedinog, bjelkastoga ili sivozelenkastog cvijeta šilast je i trnovito ušiljen. Biljka ima u tlu valjkasti, debeli i smeđi podanak.

VRIJEME CVATNJE: Od srpnja do rujna.

NALAZIŠTA: To je stepska biljka. Raste na suhim i pješča­nim staništima. Raširena je po cijeloj srednjoj Europi. Česta je na suhim travnjacima, uz putove, po ledinama.

VRIJEME I NAČIN SABI­RANJA: Podanak iskapamo u proljeće i u jesen. Prerežemo ga uzdužno i posušimo na zraku.

LJEKOVITE TVARI: Saponini, eterično ulje, nešto tanina, neki alkaloid u tragovima te jabučna, limunska, malonska, oksalna i glikolna kiseli­na.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Prema sastavu ljekovitih tvari, ova bi biljka trebala liječiti bronhitis s gustom sluzi. Donekle ima utjecaja i na izlučivanje mokraće, ali bismo, ipak, pre­tjerivali tvrdeći da je kotrljan lijek protiv kašlja ili diuretik. U svakom slučaju, njime se oboga­ćuju čajne mješavine protiv kašlja i bronhitisa, zadržavanja mokraće te za proljetne i jesenske kure čišćenja.

 U NARODNOJ MEDICINI: Malo je ljekovi­tih biljaka s tako slavnom prošlošću kakvu ima kotrljan. Legenda priča da ga je pjesnikinja Sapfo koristila kao afrodizijak. U starom je vijeku to vjerovanje bilo općerašireno. Osim toga, korijen je korišten za vrijeme menstrua­cijskih tegoba i želučanih bolesti, a i kao obrambeno sredstvo protiv infekcija. U sred­njem je vijeku primjena kortljana još više proširena, te su ga propisivali protiv plućnih bolesti, vodene bolesti, izostanka menstruacije, zastoja mokraće, skorbuta (također i za upale usne šupljine i desni, i protiv parodontoze), žutice, plućne tuberkuloze i kožnih bolesti. Narodna je medicina sve te načine primjene preuzela nekritično, što se općenito često doga­đa.

NUSPOJAVE:  nisu poznate.

DODATAK: U posljednje se vrijeme znanstvenici zanimaju i za jednu drugu vrstu kotrljana, za Eryngium planum L., koji se pokazao vrlo djelotvornim kod hripavca. Od poljskog se kotr­ljana ova vrsta razlikuje po plavoj boji stabljike i cvjetnih glavica (boja ametista). Ta vrsta raste kao divlja na Balkanskom poluotoku, pa i u nas, u toplijim i sušim područjima. Rijetko se još primjenjuje, pa ju je teško nabaviti u biljnoj ljekarni.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.