Kotrljan je biljka sa slavnom prošlošću !

Kotrljan je biljka sa slavnom prošlošću !

Kotrljan

Kotrljan , Eryngium campestre L.

Porodica: štitarke, Apiaceae, (Umbelliferae).

Druga imena: poljski kotrljan.

Ljekoviti dijelovi biljke: korijen.

Ljekarnički naziv: korijen  – Eryngii radix.

OPIS: Kotrljan je zeljasta trajnica s grmoliko razgranjenom stabljikom, koja je uspravna, debela, izbrazdana, s listovima koji su sjedeći ili na kratkoj peteljci, tvrdi i bodljasto nazub­ljenog ruba. Štitasti cvat sastavljen je od broj­nih, sjedećih cvjetova te podsjeća na glavicu. Ovojni listovi cvata bodljasto su nazubljeni i s dugim, bodljastim vrhom. Pricvjetni list sva­koga pojedinog, bjelkastoga ili sivozelenkastog cvijeta šilast je i trnovito ušiljen. Biljka ima u tlu valjkasti, debeli i smeđi podanak.

VRIJEME CVATNJE: Od srpnja do rujna.

NALAZIŠTA: To je stepska biljka. Raste na suhim i pješča­nim staništima. Raširena je po cijeloj srednjoj Europi. Česta je na suhim travnjacima, uz putove, po ledinama.

VRIJEME I NAČIN SABI­RANJA: Podanak iskapamo u proljeće i u jesen. Prerežemo ga uzdužno i posušimo na zraku.

LJEKOVITE TVARI: Saponini, eterično ulje, nešto tanina, neki alkaloid u tragovima te jabučna, limunska, malonska, oksalna i glikolna kiseli­na.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Prema sastavu ljekovitih tvari, ova bi biljka trebala liječiti bronhitis s gustom sluzi. Donekle ima utjecaja i na izlučivanje mokraće, ali bismo, ipak, pre­tjerivali tvrdeći da je kotrljan lijek protiv kašlja ili diuretik. U svakom slučaju, njime se oboga­ćuju čajne mješavine protiv kašlja i bronhitisa, zadržavanja mokraće te za proljetne i jesenske kure čišćenja.

 U NARODNOJ MEDICINI: Malo je ljekovi­tih biljaka s tako slavnom prošlošću kakvu ima kotrljan. Legenda priča da ga je pjesnikinja Sapfo koristila kao afrodizijak. U starom je vijeku to vjerovanje bilo općerašireno. Osim toga, korijen je korišten za vrijeme menstrua­cijskih tegoba i želučanih bolesti, a i kao obrambeno sredstvo protiv infekcija. U sred­njem je vijeku primjena kortljana još više proširena, te su ga propisivali protiv plućnih bolesti, vodene bolesti, izostanka menstruacije, zastoja mokraće, skorbuta (također i za upale usne šupljine i desni, i protiv parodontoze), žutice, plućne tuberkuloze i kožnih bolesti. Narodna je medicina sve te načine primjene preuzela nekritično, što se općenito često doga­đa.

NUSPOJAVE:  nisu poznate.

DODATAK: U posljednje se vrijeme znanstvenici zanimaju i za jednu drugu vrstu kotrljana, za Eryngium planum L., koji se pokazao vrlo djelotvornim kod hripavca. Od poljskog se kotr­ljana ova vrsta razlikuje po plavoj boji stabljike i cvjetnih glavica (boja ametista). Ta vrsta raste kao divlja na Balkanskom poluotoku, pa i u nas, u toplijim i sušim područjima. Rijetko se još primjenjuje, pa ju je teško nabaviti u biljnoj ljekarni.

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*