Krestušac gorki sadrži tvari za čišćenje krvi

Krestušac gorki sadrži tvari za čišćenje krvi

Krestušac

krestušac , Polygala amara L.

Porodica: krestušci, Polygalaceae.

Ljekoviti dijelovi biljke: cvatuća biljka (s kori­jenom).

Ljekarnički naziv: gorki krestušac Polygalae amarae herba cum radice.

OPIS: Iz razgranjenog korijenja raste više stab­ljika, visokih do 20 cm. Uspravne su i ne razgranjuju se. Prizemni su listovi u izrazitoj rozeti, a  listovi na stabljici gusti su, tijesno prilegnuti i prema vrhu sve manji. Na vrhu stabljike, u pazušcima malih listova razvijaju se brojni cvjetovi, oblikujući grozdasti cvat. Latice su duge 5 do 7 mm, jajaste, a prednja ima više puta rascijepani privjesak. Postrane su u obliku krila, a na vanjskoj strani imaju tamnije žilice. Cvjetovi su najčešće modri, rjeđe crvenkasti, a vrlo rijetko bijeli.

VRIJEME CVATNJE: Od svibnja do kolovoza.

NALAZI­ŠTA: Gorki krestušac najviše raste na vlažnim staništima, u rijetkim šumama, travnjacima, uz putove i međe, a ponekad i na sunčanim padinama i nasipima.

VRIJEME I NAČIN SABI­RANJA: Beremo cvatuće biljke. Korijen oči­stimo od zemlje i sušimo na zračnu mjestu, u sjeni ili na suncu.

LJEKOVITE TVARI: Saponini, gorke tvari, eterično ulje, tanini.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Gorki krestušac sadrži tvari koje sliče onima u egzotičnoj biljci pod imenom senega, iako moderna medicina ovu domaću biljku sve manje upotrebljava. Postoje i neki čajevi, sokovi ili drugi lijekovi protiv kašlja koji sadrže ekstrakte gorkog krestušca. Često je ova biljka i sastavni dio čajeva za tzv. čišćenje krvi, vjerojatno zbog toga što pospješuje izlučivanje mokraće. Svojedobno su je upotrebljavale i dojilje da bi imale više mlijeka, iako joj je učinak posve zanemariv.

GORKI KRESTUŠAC U NARODNOJ MEDICINI: U narod­noj medicini gorki krestušac slovi kao dobro sredstvo za čišćenje krvi, lijek protiv kašlja, astme, plućnih bolesti, želučanih tegoba i pomanjka­nja teka. Potiče izmjenu tvari pa ga uzimaju i kod vodene bolesti, bolesti bubrega, reume i gihta.

PRIPREMA ČAJA OD GORKOG KRESTUŠCA: 2 do vrha pune čajne žličice narezanoga gorkog krestušca prelijemo s 1/41 hladne vode, zakipimo i nakon 1 minute ocijedimo. Polagano i na gutljaje pijemo čaj prema potrebi ili 2 do 3 puta na dan (protiv kašlja ga sladimo medom). Naravno, još uvijek daju taj čaj dojiljama za bolje lučenje mlijeka. Za vanjsku se primjenu nekoć upotrebljavala zdrobljena biljka u obliku obloga za otekline, kožne osipe i rane. U novije se vrijeme smatra da gorki krestušac sadrži i tvari koje djeluju protiv gljivičnih bolesti, a možda i baktericidno.

NUSPOJAVE: Mogu nastati samo onda kada tu biljku upotrebljavamo u prevelikoj količini. Previše saponina nadražuje želudac, crijeva i bubrege.

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*