Krika - oprezno s njom jer je otrovna biljka!

Krika – oprezno s njom jer je otrovna biljka!

Krika

Krika je otrovna!

Anagallis arvensis L.

Porodica: jaglaci, Primulaceae.

Drugo ime: krivičica.

Ljekoviti dijelovi biljke: nadzemni dijelovi.

Ljekarnički naziv: krika Anagallidis arvensis herba.

OPIS: To je malena zeljasta biljka. Njena je stabljika najčešće polegnuta, oko 25 cm duga, četverobridasta i razgranjena. Listovi su sjedeći (bez peteljke), nasuprotni, a ponekad i po 3 u pršijenu, jajasti ili duguljasti. Iz pazušca listova na stapkama rastu cvjetovi koji su naj­češće ciglastocrveni, a ponekad su modri ili bijeli. Cvjetne stapke rascvalih cvjetova duže su od listova.

VRIJEME CVATNJE: Od lip­nja do listopada.

NALAZIŠTA: Krika raste na poljima kao korov, zatim po vrtovima, vinogra­dima, ledinama. Najviše voli ilovasta tla.

VRI­JEME I NAČIN SABIRANJA: Biljke beremo u vrijeme cvatnje, vežemo ih u svežnjiće i sušimo u sjeni.

LJEKOVITE TVARI: Saponini, gorke tvari, tanini i neka tvar, koja bi trebala djelovati protiv gljivica.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Službena medicina ovu biljku ne upotrebljava, ali je moguće da će ona dobiti na značaju jer njene dosad ustanovljene tvari upućuju na daljnja istraživa­nja njihovih ljekovitih svojstava.

KRIKA U NARODNOJ MEDICINI: Iako će ovdje biti navedeno ono što se o kriki pisalo već u antičko doba, nikako ne smijemo smetnuti s uma da je ona otrovna biljka. Zato ne savjetujemo pri­mjenu te biljke i njenih pripravaka u narodnoj medicini. O njezinoj su primjeni u narodnoj medi­cini već u 1. stoljeću naše ere pisali Diosku­rides i Plinije Stariji, a od njih su to poslije preuzeli pisci srednjovjekovnih knjiga o ljeko­vitom bilju. O »velikoj ljekovitosti« te biljke govori opis Leonharta Fuchsa u Novoj knjizi o ljekovitom bilju (Basel, 1534.), gdje piše, između ostalog: »Krika umiruje bolove. Ako je polo­žena na rane, čisti ih. Izvlači iz njih trnove i iverke. Njen sok odstranjuje dugotrajno sluze­nje iz nosa, a ublažuje i zubobolju; pomiješan s medom bistri mutne oči, a ako ga pijemo s vinom, dobar je protiv zmijskog ujeda, bolesne jetre i bubrega.« Zbog tolike pohvale, razumije se da su u narodnoj medicini kriku upotreblja­vali u vanjskoj i unutarnjoj primjeni, protiv bradavica, žučnih kamenaca, crijevnog zatvora i epilepsije.

NUSPOJAVE: Uzimanje velikih količina krike uzrokuje proljeve, slabost i povraćanje. Dugo­trajna primjena te biljke može jako oštetiti bubrege. Primijećen je i štetan utjecaj na živčani sustav, a ljudi koji su alergični na biljke iz porodice jaglaca mogu dobiti i kožni osip.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.