Ladolež – hoće li ga službena medicina priznati ili ne?

Ladolež – hoće li ga službena medicina priznati ili ne?

Ladolež

Ladolež , Calystegia sepium (L.) R. Br., (Convolvulus sepium L.)

Porodica: slakovi, Convolvulaceae.

Druga imena: veliki slak, plotni slak.

Ljekoviti dijelovi biljke: nadzemni dijelovi.

Ljekarnički naziv: ladoležConvolvuli sepium herba.

OPIS: Ladolež ima do 3 m dugu stabljiku, koja se povija i penje po živicama i ogradama te drveću i grmlju. Listovi su izmjenični, jajasto produženi ili trokutasti. Upadljiv je prven­stveno zbog velikih bijelih cvjetova koji se razvijaju u pazušcu listova, na podužim stapka­ma. Cvjetovi su ljevkasti, ponekad su crvenka­sto isprugani, a vrlo rijetko i ružičasti.

VRI­JEME CVATNJE: Od lipnja do rujna, a pone­kad cvate već u svibnju.

NALAZIŠTA: Vlažne šume, šikare, riječne obale, ograde.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Upotrebljavamo cijelu biljku, ubranu u vrijeme cvatnje. Duge stab­ljike izrežemo na 20 cm duge dijelove, pove­žemo ih u snopiće i sušimo, zajedno s listovima i cvjetovima.

LJEKOVITE TVARI: Smola, koja djeluje kao sred­stvo za čišćenje, te tanini.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Ladolež ima primjenu kao sredstvo za čišćenje samo u narodnoj medicini. S medicinskog gledišta, da­nas se sredstvima za čišćenje postavljaju po­sebni zahtjevi: sva sredstva, koja čiste samo zato što nadražuju crijeva, s pravom se otkla­njaju. Ladolež se ovdje navodi samo zato jer ga narodna medicina još obilno upotrebljava.

LADOLEŽ U NARODNOJ MEDICINI: Narodna medi­cina upotrebljava ladolež kao sredstvo za čišće­nje, kod bolova u trbuhu i kod napinjanja. Još značajnija od unutarnje primjene, njegova je primjena u liječenju rana. Stalno ponovno susre­ćemo recepte za uvarke; oni bi trebali koristiti kod rana koje teško zacjeljuju. Time se prvenstveno misli na tvrdokorne čireve i rane na goljenicama (»otvorene noge«). Vjerojatno tvari, koje nadražuju kožu, potiču prokrvlje­nost pa time i zacjeljivanje rana. I na kraju, još jedno priopćenje P. A. Matthiolusa, koje je vjerojatno poticaj upornosti u primjeni ladole­ža: »Ako netko dobije žuljeve od dugog hoda­nja, neka zdrobi te cvjetove i neka namaže rane tim sokom, ozdravit će«.

NUSPOJAVE: Treba dobro promisliti prije upo­trebe ove ljekovite biljke u svrhu čišćenja. Isto tako i za vanjsku primjenu nije bez dvojbe preporučljiva.

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*