Ladolež - hoće li ga službena medicina priznati ili ne?

Ladolež – hoće li ga službena medicina priznati ili ne?

Ladolež

Ladolež , Calystegia sepium (L.) R. Br., (Convolvulus sepium L.)

Porodica: slakovi, Convolvulaceae.

Druga imena: veliki slak, plotni slak.

Ljekoviti dijelovi biljke: nadzemni dijelovi.

Ljekarnički naziv: ladoležConvolvuli sepium herba.

OPIS: Ladolež ima do 3 m dugu stabljiku, koja se povija i penje po živicama i ogradama te drveću i grmlju. Listovi su izmjenični, jajasto produženi ili trokutasti. Upadljiv je prven­stveno zbog velikih bijelih cvjetova koji se razvijaju u pazušcu listova, na podužim stapka­ma. Cvjetovi su ljevkasti, ponekad su crvenka­sto isprugani, a vrlo rijetko i ružičasti.

VRI­JEME CVATNJE: Od lipnja do rujna, a pone­kad cvate već u svibnju.

NALAZIŠTA: Vlažne šume, šikare, riječne obale, ograde.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Upotrebljavamo cijelu biljku, ubranu u vrijeme cvatnje. Duge stab­ljike izrežemo na 20 cm duge dijelove, pove­žemo ih u snopiće i sušimo, zajedno s listovima i cvjetovima.

LJEKOVITE TVARI: Smola, koja djeluje kao sred­stvo za čišćenje, te tanini.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Ladolež ima primjenu kao sredstvo za čišćenje samo u narodnoj medicini. S medicinskog gledišta, da­nas se sredstvima za čišćenje postavljaju po­sebni zahtjevi: sva sredstva, koja čiste samo zato što nadražuju crijeva, s pravom se otkla­njaju. Ladolež se ovdje navodi samo zato jer ga narodna medicina još obilno upotrebljava.

LADOLEŽ U NARODNOJ MEDICINI: Narodna medi­cina upotrebljava ladolež kao sredstvo za čišće­nje, kod bolova u trbuhu i kod napinjanja. Još značajnija od unutarnje primjene, njegova je primjena u liječenju rana. Stalno ponovno susre­ćemo recepte za uvarke; oni bi trebali koristiti kod rana koje teško zacjeljuju. Time se prvenstveno misli na tvrdokorne čireve i rane na goljenicama (»otvorene noge«). Vjerojatno tvari, koje nadražuju kožu, potiču prokrvlje­nost pa time i zacjeljivanje rana. I na kraju, još jedno priopćenje P. A. Matthiolusa, koje je vjerojatno poticaj upornosti u primjeni ladole­ža: »Ako netko dobije žuljeve od dugog hoda­nja, neka zdrobi te cvjetove i neka namaže rane tim sokom, ozdravit će«.

NUSPOJAVE: Treba dobro promisliti prije upo­trebe ove ljekovite biljke u svrhu čišćenja. Isto tako i za vanjsku primjenu nije bez dvojbe preporučljiva.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.