Laneno sjeme - svestran pomagač u liječenju

Laneno sjeme – svestran pomagač u liječenju

Laneno sjeme

laneno sjeme , Linum usitatissimum L.

Porodica: lanovi, Linaceae.

Druga imena: pitomi lan, pravi lan.

Ljekoviti dijelovi biljke: sjeme i od njega dobi­veno (hladnim postupkom) laneno ulje.

Ljekarnički naziv: laneno sjemeLini semen, laneno uljeLini oleum.

OPIS: Lan je jednogodišnja biljka koja se uzgaja, a ponekad i odbjegne. Njegove su stab­ljike tanke, 50-70 cm visoke, s brojnim izmjenično smještenim, uskim, suličastim listo­vima. Na vrhu stabljike i ogranaka razvijaju se neboplavi cvjetovi, ponekad bijeli. Prašnice i tučak su modri. Zreo plod okruglasti je tobolac s 8 do 10 smeđih (ili zlatnožutih) plosnatih, sjajnih sje­menaka.

VRIJEME CVATNJE: Od lipnja do kolovoza.

NALAZIŠTA: U nas se lan uzgaja na poljima. Dokazano je da ljudi već od kamenog doba, pa nadalje, uzgajaju tu kulturnu biljku.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Lan se obično u rujnu čupa i omlati, pa se sjeme suši. Ljeko­vito je samo potpuno zrelo sjeme, koje sadrži dovoljno sluzi. Laneno je ulje moguće dobiti i iz manje zrelog sjemena. Laneno ulje koje se koristi u ljekovite svrhe mora se dobiti hlad­nim istiskivanjem, odnosno gnječenjem.

LJEKOVITE TVARI: Najznačajnije su ljekovite tvari sluzi, kojih u lanenom sjemenu ima u veli­kom postotku. Ulje pospješuje djelovanje slu­zi, a u zadnje vrijeme ljekovito svojstvo pripi­suju linamarinu; to je glikozid, koji fermentaci­jom oslobađa manje količine cijanovodične kiseline.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Laneno sjeme upotrebljavamo u medicini zaista svestrano. Prvenstveno, to je sredstvo za čišćenje kod kroničnog crijevnog zatvora. Pokazalo se, nai­me, da tzv. drastična sredstva za čišćenje dugo­trajnom primjenom uzrokuju štetne posljedice, jer nadražuju crijeva. Lanenim sjemenom mo­žemo crijeva naviknuti na točnost, dok se ne počnu prazniti sama bez ikakve pomoći. Nai­me, laneno sjeme nabubri, time poveća obujam crijeva i raširi ga pa pospješuje gibanje crijeva (peristaltika). Ako upotrebljavamo svježe mljeveno laneno sjeme, tada u tom procesu sudjeluje i ulje, koje pospješuje klizavost sluznice. Tu sudjeluje i cijanovodična kiselina. Laneno sjeme ima i drugih prednosti, zbog sluzi koje sadrži. Čaj od njega  prokušano je sredstvo za grgljanje kod upala u ustima, ždrijelu i desni, mlačnog ga pijemo protiv kašlja, promuklosti i upale želučane sluznice. Sluz potpuno prekriva upaljene i nadražene sluznice jednim zaštitnim slojem. Oblozi s kašom od lanenog sjemena ublažuju bolove i omekšavaju potkožne čireve i prišteve. Kao sredstvo za čišćenje upotreblja­vamo samljeveno ili grubo zdrobljeno laneno sjeme. Ne namače se prethodno jer mora nabubriti tek u crijevima. Djelovanje će biti bolje ako lanenom sjemenu dodamo marme­ladu ili ga zasladimo medom, a isto tako ako mu dodamo mliječni šećer u omjeru 1:1. Uzi­mati treba ujutro i navečer najmanje po 2 velike žlice lanenog sjemena. Učinak se ne pokazuje odmah. Kod kroničnog crijevnog za­tvora ponekad prođe i dva ili tri dana dok probava ne počne djelovati. I samo laneno ulje, kao masno ulje iz lanenog sjemena, ima ljekovitu primjenu. Ublažuje i pomaže u liječe­nju raspucane kože, zaostalih žarišta psorijaze, suhih kožnih osipa, a osobito herpes zostera. Laneno ulje ljekovito djeluje i u liječenju bradavica (nanošenjem 2 puta na dan) i kurjih očiju.

PRIPREMA ČAJA OD LANENOG SJEMENA: 1 do 2 pune čajne žličice cijelih lanenih sjeme­naka prelijemo s 1/4 l hladne vode i ostavimo neka stoji 20 minuta, a u međuvremenu neko­liko puta promiješamo. Tekućinu ocijedimo, ne stiskajući sjeme, te malo podgrijemo.

PRIPREMA OBLOGA OD LANENE KA­ŠE: Zdrobljeno laneno sjeme metnemo u vre­ćicu od gaze pa objesimo vrećicu 10 minuta u vruću vodu i zatim još vruću stavimo na obo­ljelo mjesto. Takav oblog pomaže i kod otekle jetre, iako se ne može točno reći zašto.

LANENO SJEME I LANENO ULJE U NARODNOJ MEDICINI: Sve što smo rekli o primjeni lanenog sjemena vrijedi i za narodnu medicinu. Posebno je omiljena vrećica s lanenim sjemenom za ublaži­vanje bolova: vruća vrećica na licu pomaže protiv zubobolje, zatim išijasa i reume, neural­gija lica, bolova u trbuhu, žučnih grčeva te bolesti bubrega i mjehura. Uspjeh je ustanov­ljen, a možda ublažujuće djeluje vlažna topli­na.

NUSPOJAVE: Toga se primjenom lanenog sje­mena ne trebamo bojati.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.