Lanilist - njegove ljekovite tvari su nedovoljno istražene

Lanilist – njegove ljekovite tvari su nedovoljno istražene

Lanilist

lanilist , Linaria vulgaris Mill.

Porodica: zijevalice, Scrophulariaceae.

Ljekoviti dijelovi biljke: cijela biljka (bez kori­jena).

Ljekarnički naziv: lanilist Linariae herba.

OPIS: Zeljasta trajnica, s jednostavnom ili raz­granjenom stabljikom, visokom i do 60 cm. Listovi su sjedeći, usko linearni, gusto raspore­đeni po stabljici, a na vrhu stabljike je produ­ženi grozdasti cvat. Cvjetova je mnogo, svjetlo­žuti su, s narančastim nepcem, koje se s donje strane produžuje u ostrugu. Iako biljka raste više kao korov, toliko je lijepa da bi mogla u vrtu biti ukras.

VRIJEME CVATNJE: Od lipnja do rujna (listopada).

NALAZIŠTA: Lanilist je česta biljka na suhim travnjacima, ledinama, uz puteve, jarke, željezničke nasipe.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Beremo cvatuće biljke; stabljike odrežemo malo iznad zemlje, vežemo u snopiće i objesimo na sjenovitu mjestu da se posuše.

LJEKOVITE TVARI: One su još uvijek malo istražene. Tu su flavonski glikozidi, kolin i alkaloid peganin. Organske kiseline i mineralne tvari samo su popratne tvari i nemaju nekog udjela u ljekovi­tom djelovanju.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Ljekovita svoj­stva lanilista nisu dovoljno potvrđena te ga službena medicina i ne upotrebljava, iako ga je poznati ljekarnički praktičar Rademacher još 1859. opisao kao lijek za krvne sudove, a njim je, između ostaloga, liječio hemoroide. Danas još ponegdje upotrebljavaju ovu biljku za pripre­manje masti za upaljene vene i ublaživanje bolnih hemoroida.

LANILIST U NARODNOJ MEDICINI: Narodna medi­cina upotrebljava ovu biljku protiv zaustavljanja mokraće i crijevnog zatvora, vodene bolesti i žutice, upale vena, hemoroida i kožnih osipa. Koristi se čaj i mast, koju često priređuju i kod kuće.

PRIPREMA ČAJA OD LANILISTA: Punu čajnu žličicu suhog lanilista prelijemo s 1/4 l kipuće vode i ostavimo 10 minuta. Zatim ocijedimo i pijemo ga tijekom dana u gutljajima.

PRIPREMA MASTI: 20 g svježe biljke namo­čimo u 30 g alkohola. Nakon po prilici 5 dana istisnemo i 5 g dobivene tekućine izmiješamo s 50 g neslane svinjske masti.

NUSPOJAVE: Lanilist je premalo ispitan da bi ga bez razmišljanja preporučili, pa je prije upo­trebe potreban liječnički savjet.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.