Lavanda je mirisni lijek koji djeluje umirujuće!

Lavanda je mirisni lijek koji djeluje umirujuće!

Lavanda

Lavanda , Lavandula angustifolia Mill., (Lavandula offi­cinalis Chaix), (Lavandula spica L.)

Porodica: usnače, Lamiaceae, (Labiatae).

Drugo ime: lavenda, dešpih, lafendl, levanda.

Ljekoviti dijelovi biljke: cvjetovi i od njih dobiveno eterično ulje.

Ljekarnički naziv: cvijet lavande – Lavandulae flos, lavandino ulje – Lavandulae aetheroleum.

OPIS: Lavanda je do pola metra visoki po­lugrm. Stabljike su uspravne, s nasuprotnim listovima, koji su uski, linearni, cijeloga ruba i sivozeleni, na rubu prema dolje uvijeni. Donji su listovi s obje strane obrasli bijelim dlačica­ma. Listovi su bljedoljubičasti, u klasovima (cvat), koji su sastavljeni od razmaknutih pr­šljena. U svakom se pršijenu nalazi 6 do 10 cvjetova.

VRIJEME CVATNJE: Lipanj, srpanj (kolovoz).

NALAZIŠTA: Lavanda je sredo­zemna biljka, ali u našem primorju dolazi samo u uzgoju i kao podivljala. Uzgajaju je i u kontinentalnim predjelima.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Beru se cvjetovi i to čim se rascvjetaju. Režu se cvjetni izdanci, vežu u snopiće i objese neka se posuše, a potom se s njih skidaju cvjetovi. Eterično ulje dobivamo destilacijom s vodenom parom.

LJEKOVITE TVARI: Glavna je ljekovita tvar u lavandi eterično ulje, ugodnog mirisa, a dobiva se iz cvjetova. Osim njega, treba navesti još tanine i kumarine.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Cvjetovi lavande djeluju umirujuće na središnji živčani sustav i na živce dišnih organa. Tanini, koji se tu nalaze, zatvaraju proljeve, posebice one koji su praćeni pojavom truljenja u probavnim orga­nima. Čaj od cvjetova lavande koristi se još samo ponekad; obično se lavanda dodaje čaj­nim mješavinama, koje se uzimaju za nesanicu i umirenje. Danas najčešće upotrebljavamo lavandu kod tzv. vegetativne distonije (organ­ske neuroze), i to najčešće u obliku kupelji, a rjeđe u obliku čaja.

PRIPREMA ČAJA OD LAVANDE: 2 do vrha pune čajne žličice cvjetova lavande prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 5 do 10 minuta ocijedimo. Pijemo ga polagano, slađena me­dom za umirenje živaca, a kod žučnih i crijev­nih tegoba pijemo ga neslađena.

PRIPREMA KUPELJI OD LAVANDE: 50 do 60 g lavandinih cvjetova prelijemo 1 litrom vode, zakipimo i kuhamo 10 minuta. Zatim vodu ocijedimo i dodamo vodi za kupanje.

Kupelj od lavande osobito je dobra za one koji imaju preniski tlak, jer ih osvježi, a razdražene ljude takva kupelj smiruje i opušta. Konačno, primjenjuje se i lavandin alkoholni ekstrakt, može se dobiti u ljekarnama, a služi za utrljava­nje u kožu protiv reume.

LAVANDA U NARODNOJ MEDICINI: Narodna medi­cina upotrebljava lavandu kod pomanjkanja teka, pritiska krvi u glavi, napinjanja, kolika, slabosti, vrtoglavice, nesvijesti, migrene, glavo­bolje, kapi, nervne slabosti, žutice, bolesti jetre i slezene, početka vodene bolesti, kljenu­ti, bolova u udovima, reume i gihta.

NUSPOJAVE: Cvjetovi lavande mogu se koristiti bez razmišljanja. Izvjesni oprez potreban je kod unutarnje primjene lavandina ulja jer veće količine (po prilici iznad 1 g) mogu nadražiti želudac i crijeva i izazvati vrtoglavicu i pomuće­nje svijesti.

Nalazite se na veb stranici sa temom : Lavanda

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.