Lavanda je mirisni lijek koji djeluje umirujuće!

Lavanda je mirisni lijek koji djeluje umirujuće!

Lavanda

Lavanda , Lavandula angustifolia Mill., (Lavandula offi­cinalis Chaix), (Lavandula spica L.)

Porodica: usnače, Lamiaceae, (Labiatae).

Drugo ime: lavenda, dešpih, lafendl, levanda.

Ljekoviti dijelovi biljke: cvjetovi i od njih dobiveno eterično ulje.

Ljekarnički naziv: cvijet lavande – Lavandulae flos, lavandino ulje – Lavandulae aetheroleum.

OPIS: Lavanda je do pola metra visoki po­lugrm. Stabljike su uspravne, s nasuprotnim listovima, koji su uski, linearni, cijeloga ruba i sivozeleni, na rubu prema dolje uvijeni. Donji su listovi s obje strane obrasli bijelim dlačica­ma. Listovi su bljedoljubičasti, u klasovima (cvat), koji su sastavljeni od razmaknutih pr­šljena. U svakom se pršijenu nalazi 6 do 10 cvjetova.

VRIJEME CVATNJE: Lipanj, srpanj (kolovoz).

NALAZIŠTA: Lavanda je sredo­zemna biljka, ali u našem primorju dolazi samo u uzgoju i kao podivljala. Uzgajaju je i u kontinentalnim predjelima.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Beru se cvjetovi i to čim se rascvjetaju. Režu se cvjetni izdanci, vežu u snopiće i objese neka se posuše, a potom se s njih skidaju cvjetovi. Eterično ulje dobivamo destilacijom s vodenom parom.

LJEKOVITE TVARI: Glavna je ljekovita tvar u lavandi eterično ulje, ugodnog mirisa, a dobiva se iz cvjetova. Osim njega, treba navesti još tanine i kumarine.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Cvjetovi lavande djeluju umirujuće na središnji živčani sustav i na živce dišnih organa. Tanini, koji se tu nalaze, zatvaraju proljeve, posebice one koji su praćeni pojavom truljenja u probavnim orga­nima. Čaj od cvjetova lavande koristi se još samo ponekad; obično se lavanda dodaje čaj­nim mješavinama, koje se uzimaju za nesanicu i umirenje. Danas najčešće upotrebljavamo lavandu kod tzv. vegetativne distonije (organ­ske neuroze), i to najčešće u obliku kupelji, a rjeđe u obliku čaja.

PRIPREMA ČAJA OD LAVANDE: 2 do vrha pune čajne žličice cvjetova lavande prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 5 do 10 minuta ocijedimo. Pijemo ga polagano, slađena me­dom za umirenje živaca, a kod žučnih i crijev­nih tegoba pijemo ga neslađena.

PRIPREMA KUPELJI OD LAVANDE: 50 do 60 g lavandinih cvjetova prelijemo 1 litrom vode, zakipimo i kuhamo 10 minuta. Zatim vodu ocijedimo i dodamo vodi za kupanje.

Kupelj od lavande osobito je dobra za one koji imaju preniski tlak, jer ih osvježi, a razdražene ljude takva kupelj smiruje i opušta. Konačno, primjenjuje se i lavandin alkoholni ekstrakt, može se dobiti u ljekarnama, a služi za utrljava­nje u kožu protiv reume.

LAVANDA U NARODNOJ MEDICINI: Narodna medi­cina upotrebljava lavandu kod pomanjkanja teka, pritiska krvi u glavi, napinjanja, kolika, slabosti, vrtoglavice, nesvijesti, migrene, glavo­bolje, kapi, nervne slabosti, žutice, bolesti jetre i slezene, početka vodene bolesti, kljenu­ti, bolova u udovima, reume i gihta.

NUSPOJAVE: Cvjetovi lavande mogu se koristiti bez razmišljanja. Izvjesni oprez potreban je kod unutarnje primjene lavandina ulja jer veće količine (po prilici iznad 1 g) mogu nadražiti želudac i crijeva i izazvati vrtoglavicu i pomuće­nje svijesti.

Nalazite se na veb stranici sa temom : Lavanda

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*