Ljubica je jako mirisna i ljekovita biljka

Ljubica je jako mirisna i ljekovita biljka

Ljubica za čišćenje krvi

Ljubica , Viola odorata L.

Porodica: ljubice, Violaceae.

Druga imena: mirisna ljubičica, fijolica, plava ljubica.

Ljekoviti dijelovi biljke: cijela biljka.

Ljekarnički naziv: mirisna ljubica Violae odoratae herba.

OPIS: Mirisna ljubica ima u tlu puzavi podanak iz kojeg izbijaju vriježe koje se ukorjenjuju, a nad površinom tla razvijaju se rozete prizemnih listova. Listovi su srcasti, s dugim peteljkama, između njih razvijaju se cvjetne stapke s ljubi­častim, mirisnim cvjetovima. Plod je tobolac sa sitnim sjemenkama.

VRIJEME CVATNJE: Ožujak i travanj, ponekad svibanj.

NALAZI­ŠTA: mirisna ljubica raste najviše uz ograde, živice, po rubovima šuma i voćnjacima.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Beremo cvatuću biljku i sušimo je na zraku.

LJEKOVITE TVARI: Saponini, gorke tvari, neki glikozid, metilni ester salicilne kiseline i odora­tin, koji bi trebao snižavati krvni tlak.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Mirisnu ljubicu upotrebljavamo protiv upale grla, bronhitisa, kod kojeg teško iskašljavamo sluz, i za čišćenje krvi. Hvale je da ublažujuće djeluje protiv hripavca, a i kao sredstvo protiv raznih kožnih bolesti. Koristi se čaj i za vanjsku i unutarnju upotrebu.

PRIPREMA ČAJA OD MIRISNE LJUBICE: 2 čajne žličice suhe ljubice prelijemo s 1/4 l hladne vode, zakipimo i kuhamo 5 minuta, te ocijedi­mo. Čaj (protiv kašlja zaslađen medom) pi­jemo 2 do 3 puta na dan po jednu šalicu. Za grgljanje, umivanje i ispiranje kože upotreblja­vamo nerazrijeđeni čaj.

MIRISNA LJUBICA U NARODNOJ MEDICINI: Narodna medicina primjenjuje čaj od mirisne ljubice za čišćenje krvi i za liječenje tvrdokornog bronhi­tisa. U tom se slučaju rado primjenjuje sirup.

PRIPREMA SIRUPA OD MIRISNE LJUBICE: Naberemo punu šalicu svježih cvjetova ljubice te ih sipamo u staklenku, dolijemo 1/4 l vruće vode i ostavimo 24 sata. Nakon toga tekućinu ocijedimo, zakipimo i prelijemo njome isto toliko svježih cvjetova, te pustimo neka stoji još 24 sata. Ocijedimo i izmiješamo s istom količinom meda, te dajemo malim žličicama sirup djeci protiv kašlja. Ponekad se primje­njuju cvjetovi ljubice i za smirenje živaca. Cvjetovi moraju biti svježi, a uzimaju se izmije­šani s marmeladom od naranče. I Sebastijan Kneipp cijenio je ljubicu kao sredstvo protiv kašlja i plućnih bolesti, teškog disanja i glavo­bolje, za grgljanje, upaljena grla a kod gihta u obliku obloga od uvarka pomiješana sa zakise­ljenom vodom.

NUSPOJAVE: Bez štetnih posljedica.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.