Lovor – listovi su ukusan začin, a ulje ljekovito

Lovor – listovi su ukusan začin, a ulje ljekovito

Lovor

Lovor , Laurus nobilisL.

Porodica: lovori, Lauraceae.

Drugo ime: javorika.

Ljekoviti dijelovi biljke: plodovi – iz njih dobi­veno ulje, listovi.

Ljekarnički naziv: plod lovoraLauri fructus, lovorovo ulje – Lauri oleum, list lovora – Lauri folium.

OPIS: Prema nekim mišljenjima, domovina je ove biljke Mala Azija, odakle se već odavno proširila po cijelom Sredozemlju, gdje raste samoniklo ili u kulturi. Uzgaja se i u drugim krajevima svijeta. To je grm ili stablo s vrlo bogatom krošnjom, koje živi i preko sto godi­na. U travnju se razvijaju sitni, žućkasti cvjeto­vi, koji su jednospolni i dvodomni, a skupljeni su u paštitaste čuperke. Iz ženskih se cvjetova razvijaju plodovi, okruglasto jajaste, crne ko­štunice.

VRIJEME CVATNJE: Travanj.

NALA­ZIŠTA: U nas je lovor česta kultivirana, ali i samonikla biljka. Raste u primorju, po vrto­vima i parkovima, a samoniklo u vazdazelenim šumama i makijama, naročito u južnom pri­morju.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Listo­vi, koji se najviše koriste kao začin, beru se kad su posve razvijeni i kožasti. Sušimo ih na zraku i u sjeni. Plodove beremo kad su posve zreli. Ako se koriste kao začin, treba ih brzo posušiti. Iz svježih se plodova dobiva ulje koje se primjenjuje u liječenju. Ulje od lovora zelena je, zrnata, maziva masa, aromatičnog miri­sa.

LJEKOVITE TVARI: Listovi sadrže eterična ulja i gorke tvari. U plodovima ima, osim eteričnog ulja, 30% masnoga biljnog ulja, malo škroba i šećera. U iscijeđenom ulju ima eteričnog ulja, zatim su tu gliceridi laurinske, palmitinske, oleinske i linoine kiseline, a također i miricilni alkohol.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Listovi i plodovi lovora koriste se kao začini, a lovorovo ulje isključivo u ljekovite svrhe. Lako mazivo ulje primjenjuje se izvana, poboljšava prokrvlje­nost i djeluje antiseptički. Vrlo je prikladno za masažu, a osim toga, omekšava potkožne či­reve i čvoruge. Ljekovito je protiv raznih kožnih osipa, bolova u mišićima, bolova kod nategnutih mišića i uganuća. Još je češća upo­treba lovorova ulja u liječenju životinja. Ma­ziva protiv tvrdoće i upala kravljeg vimena često su od čistoga lovorovog ulja. Utrljava se posve lagano u upaljene i otvrdjele dijelove vimena. Iščašenja, uganuća i netegnuti mišići kod životinja neusporedivo brže prolaze ako se na ta mjesta blago utrljava ulje od lovora.

LOVOR KAO ZAČIN: U doba naših baka lovorovo se lišće više koristilo u kuhinji negoli danas. Dodavali su ga pečenkama, u umake, u kiseli i crveni kupus, u riblje marinade, u kisele kra­stavce, tikve ili ciklu. Miris lovorova lista pri­staje vrlo dobro uz gotovo sva jela, rijetko kada bi mogao pokvariti neki okus. Bilo bi dobro kada bi se ponovno u većoj mjeri koristilo lovorovo lišće, jer taj zdrav i aromatično gorki začin povoljno djeluje na probavu. Zato bez­brižno stavite lovorov list u jaku mesnu juhu, da se s mesom kuha, a potom ga izvadite. Sigurno će vam se juha više sviđati, jer tako začinjena potiče tek. Nakon takvog pokusa sigurno ćete u brojna jela dodavati po jedan ili dva lista lovora i vidjet ćete da će jela biti ukusnija i lakše probavljiva. Osobito u jela od divljači nemojte zaboraviti dodati suho voće i lovorov list!

NUSPOJAVE: Vanjska primjena lovorova ulja, kao i njegovih listova i plodova u obliku začina, mogu izazvati alergiju.

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*