Majčina dušica kao lijek u narodnoj medicini

Majčina dušica kao lijek u narodnoj medicini

Majčina dušica kao lijek

Majčina dušicaThymus pulegioides L.

(Ta vrsta, zajedno s nekim drugim vrstama majčine dušice, katkada se uključuje u široko shvaćenu vrstu Thymus serpyllum).

Porodica: usnače, Lamiaceae, (Labiatae).

Druga imena: divlja majčina dušica , bakina dušica.

Ljekoviti dijelovi biljke: cijela biljka, nadzemni dio.

Ljekarnički naziv: majčina dušica Serpylli herba.

OPIS: Majčina dušica je polugrmić, vrlo različi­tog oblika. Podanak je malo odrvenio, razgra­njen, a iz njega se razvijaju brojne polegle stabljike, duge oko 15 cm. U mladosti su četve­robridaste, gole ili dlakave, obrasle malim, nasuprotnim listovima na kratkoj peteljci. Li­stovi su uski, linearni ili jajasti, cijeloga ruba i često dlakavi. Ružičasti cvjetovi skupljeni su na vrhu stabljike u pazušcu listova i oblikuju valjkasti, klasasti cvat. Cijela biljka, uključu­jući i cvjetove, sadrži obilno eteričnoga ulja, stoga ima jaki i karakteristični miris.

VRIJEME CVATNJE: Od svibnja do kolovoza (rujna).

Majčina dušica kao lijek

NALAZIŠTA: Na suhim i pješčanim tlima, na kamenitim pašnjacima, na sunčanim padinama, uz putove, po zidovima. Majčina dušica raste u manjim jastučastim nakupinama ali ponegdje, na suhim livadama i travnjacima, prekriva velike površine.

VRIJEME I NAČIN SABIRA­NJA: Beremo cvatuće biljke bez korijena i odmah ih sušimo na zračnu mjestu i u sjeni.

LJEKOVITE TVARI: Eterično ulje, malo tanina, gorke tvari, neki flavon a možda i saponini.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Glavna je ljekovita tvar majčine dušice – kao i timijana – eterično ulje koje ublažuje grčeve i djeluje dezinfekcijski. Majčinom dušicom liječimo pluća i bronhije, želudac i crijeva. Njenim čajem ublažujemo kašalj, kronični i akutni bronhitis, astmatične napadaje, hripavac, poti­čemo rad želuca i crijeva, poboljšavamo tek i probavu. Najčešće se koristi čaj; protiv kašlja sladi se medom, a protiv želučanih i crijevnih tegoba pije se neslađeni.

PRIPREMA ČAJA OD MAJČINE DUŠICE: 1 do 2 do vrha pune čajne žličice majčine dušice prelijemo s 1/4 l kipuće vode, ostavimo 10 mi­nuta i procijedimo. Pijemo 3 šalice čaja dnev­no.

MAJČINA DUŠICA KAO ZAČIN: Ljekovite biljke koje su aromatične i sadrže eterična ulja često koristimo i kao začine. To vrijedi i za majčinu dušicu, osobito za jedan njezin oblik (varije­tet), koji ima jaki miris po limunu; rado se primjenjuje u svježem stanju, kao aromatičan prilog različitim salatama. I voćne salate mo­žemo njome zamirisati, ali oprezno. Suhom majčinom dušicom, kao i timijanom, možemo začinjati masna jela, koja tako postaju lakše probavljiva. Dobro ide uz pečeni krumpir, miješana jaja sa slaninom, masna jela od mesa i povrća te krepke juhe.

 Majčina dušica kao lijek

POSEBAN SAVJET: Neki ljudi teško podnose jaja ako ih jedu za doručak ili ako uzimaju salatu od tvrdo kuhanih jaja. Leže im u želucu kao kamenje. Za njih je prikladan začin mješavina od majčine dušice, pelina, ružmarina i malo soli. Tim se začinom lakše probavljaju jaja i jela od njih.

PRIPREMA ZAČINSKE MJEŠAVINE:

majčine dušice u prahu 5,0

ružmarina u prahu 2,0

pelina u prahu 1,0

kuhinjske soli 12,0

Majčina dušica kao lijek

MAJČINA DUŠICA KAO LIJEK U NARODNOJ MEDICINI: Ova je aromatična biljka vrlo omiljena u narodnoj medicini. Njome liječe – najčešće s uspjehom – kašalj i plućne bolesti, napinjanje i crijevne tegobe. Primjenjuje se opisani čaj. Srednjovje­kovne knjige o ljekovitom bilju hvale majčinu dušicu kao »lijek za žene«, a narodna medicina preporučuje njen čaj za menstruacijske bolove. Osim toga, koristi se alkoholni ekstrakt, dakle špiritus s majčinom dušicom, kao sredstvo za masažu kod reume i gihta. Njime liječe uga­nuća i zdrobljena mjesta. Priprema tog eks­trakta vrlo je različita, a kao prikladan recept može se navesti: 20 g majčine dušice prelijemo s 250 g 70%-tnog alkohola i ostavimo 10 dana.

NUSPOJAVE: Ako se majčina dušica upotrebljava kako je navedeno, ne trebamo se bojati štetnih posljedica.

Tema: Majčina dušica kao lijek

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.