Mak (vrtni) u borbi protiv neizdrživih bolova

Mak (vrtni) u borbi protiv neizdrživih bolova

Mak, vrtni

Mak vrtni , Papa ver somniferum L.

Porodica: makovi, Papaveraceae.

Ljekoviti dijelovi biljke: listovi i sjemenke.

Ljekarnički naziv: list makaPapaveris fo­lium, sjeme makaPapaveris semen.

OPIS: Pod nazivom vrtni mak navode se razli­čite sorte  koje se uzgajaju radi dobivanja sjemena (za kolače) i opijuma. Razlikuju se po boji cvjetova i sjemena, a također su i tobolci različitog oblika. Neki se, kad su zreli, otvara­ju, a drugi ostaju zatvoreni. Ipak, naredni bi opis trebao dovoljno okarakterizirati tu biljku. Stabljika je do 1 m visoka, uspravna, jedno­stavna, rjeđe razgranjena. Donji su listovi s peteljkom, gornji sjedeći, duguljasti, s nareza­nim ili valovito nazubljenim rubom; s donje su strane modrozeleno nahukani. Cvjetni pu­povi razvijaju se pojedinačno, na vrhu stabljike i ogranaka, a obavijaju ih dva lapa. Pognuti su i kada se otvore, lapovi otpadaju, a cvjetovi se usprave. Četiri velike latice koje mogu biti vrlo različite boje, od bijele do tamnoljubičaste, obavijaju brojne prašnike i plodnicu. Plod je okrugli tobolac s mnoštvom sjemenaka. Cijela biljka ima bijeli mliječni sok.

VRIJEME CVAT­NJE: Od lipnja do kolovoza.

NALAZIŠTA: Mak se uzgaja u vrtovima i poljima pa otuda često odbjegne i raste po nasipima, smetištima, navozima zemlje.

VRIJEME I NAČIN SABIRA­NJA: Sjeme maka dobiva se od posve zrelih plodova, inače ima gorki i po truleži neugodan okus. Suši se na umjetnoj toplini, do 50° C. Služi za pravljenje različitih kolača.

LJEKOVITE TVARI: Listovi, kao i sjeme, sadrže vrlo malo alkaloida. Morfina u sjemenu i nema.

MAK U NARODNOJ MEDICINI: Još je i danas raširena navika da se makovo sjeme, zamotano u krpi­cu, daje dojenčadi umjesto dudice da bi bila mirnija. To je nedopustiva lakomislenost i treba je napustiti. I čaj od listova maka ne treba uzimati. Za ublaživanje bolova poznajemo i druga sredstva, pa ne treba uzimati makove listove i sjeme.

DOBIVANJE OPIJUMA: Iz iste se biljke dobiva i opijum. U tu se svrhu uzgaja u azijskim zemlja­ma, a i u nas, u Makedoniji. Opijum je posu­šeni mliječni sok iz nezrelih tobolaca vrtnog maka. Iz opijuma se u farmaceutskoj industriji dobivaju za medicinu vrlo dragocjeni alkaloidi. Najpoznatiji je među njima morfij. Prvi ga je dobio ljekarnik Sertiirner 1804. godine. Još danas mor­fij ima nezamjenjivu ulogu u borbi protiv neizdrživih bolova. Šteta da je usput i opojna droga, pa se za upotrebu može dobiti samo na recept. Papaverin ima primjenu protiv grčeva u probavnom traktu, a kodein za umirenje kašlja.

Categories: Ljekovito bilje
Tags: morfij, opijum

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*