Malina - ukusne bobice zaustavljaju proljev

Malina – ukusne bobice zaustavljaju proljev

Malina

Malina , Rubus idaeus L.

Porodica: ruže, Rosaceae.

Ljekoviti dijelovi biljke: mladi listovi, sok iz plodova.

Ljekarnički naziv: list maline – Rubi idaei folium, malinov sirup – Rubi idaei sirupus.

Opis: Malina je grm. U tlu se pruža razgra­njena podzemna stabljika iz koje izbija veliki broj bodljičastih, poleglih ili uspravnih nad­zemnih stabljika. Jednogodišnje stabljike lisnate su, zelene i nerazgranjene, a ujesen odrve­ne. Sljedeće se godine na njima osim listova razvijaju i cvjetovi te plodovi, a zatim ta stabljika odumire. Listovi su neparno perasti, s 3 do 5 jajastih lisaka koje su s donje strane obrasle bijelim ili sivim pustenastim dlačicama. Cvjetovi su bijeli ili ružičasti. U rahlim paštita­stim cvatovima imaju 5 latica te brojne pra­šnike i tučkove. Nakon oplodnje razvija se svjetlocrveni zbirni plod, sastavljen od mnogo malih, sočnih koštunica.

VRIJEME CVATNJE: Od svibnja do lipnja.

NALAZIŠTA: Malina raste često u velikim nakupinama po šumskim čistinama, prosjecima, uz šumske putove, među grmljem. Više je ima u brdskim i planin­skim predjelima. Često se uzgaja po vrtovima, ali su plodovi divlje maline, iz planinskih pod­ručja, neusporedivo ukusniji.

VRIJEME I NA­ČIN SABIRANJA: Crveni plodovi maline dozri­jevaju od početka ljeta do kasne jeseni, ovisno o nadmorskoj visini. Već su od davnine od njih priređivali malinovac koji je i danas omiljeno osvježavajuće piće. Beru se posve zreli plodovi koji lako otpadaju. Listovi te ljekovite biljke beru se u proljeće, dok su još nježni, sušimo ih u sjeni ili na umjetnoj toplini.

LJEKOVITE TVARI: Kod maline su, kao i kod kupine, najznačajnije ljekovite tvari tanini. Osim toga, listovi sadrže još vitamin C, flavo­ne, sluzi i manje količine šećera. Plodovi sadrže mirisne tvari, osvježujuće voćne kiseline, vita­mine iz skupine B, provitamin A (karoten) i mineralne tvari (prvenstveno kalij, fosfor, kal­cij, željezo i magnezij).

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Listovi maline djeluju blago adstringentno (stišću sluznice), zato su pogodni za liječenje različitih upala usne šupljine i ždrijela. Slično kao i mnoge druge biljke s taninima, i listovi maline pomažu kod zaustavljanja proljeva. Unatoč tomu, da­našnja medicina ih gotovo ne upotrebljava.

Ponekad se dodaju listovi maline različitim čajnim mješavinama za proljetno i jesensko čišćenje krvi. U tu je svrhu znatno bolji malino­vac (sok od plodova) koji je odlično osvježava­juće sredstvo za stare i mlade. Često se mali­novcem poboljšava okus nekog gorkog lijeka (naročito kapljica). Po ljekovitim i osvježava­jućim svojstvima malinovac uopće ne zaostaje za drugim prirodnim napicima i sokovima.

POSEBAN SAVJET: I kod kupine je navedena mješavina listova maline i kupine koja može biti izvrsna osnova za pripremu domaćih biljnih čajeva. Listovi maline daju čajevima pomalo trpak, a vrlo ugodan okus, koji je donekle sličan okusu pravoga čaja. Takav je čaj vrlo koristan prvenstveno zimi, a pije se ujutro i navečer.

OSNOVNI RECEPT ZA ČAJNU MJEŠAVINU:

list maline 20,0

list jagode 10,0

list kupine 5,0

lazarkinja 2,0

2 do vrha pune čajne žličice te mješavine prelijemo s 1/4 l kipuće vode, pustimo 5 minuta da u tekućinu prijeđu sve ljekovite tvari, zatim ocijedimo.

Iz te mješavine možemo raditi čaj po vlastitom ukusu, dodavajući i druge ljekovite biljke, naprimjer, pregršt majčine dušice, matičnjaka ili metvice, malo plodova borovice, šipka ili čajnu žličicu cvjetova sljezolike. Čaj je još ljekovitij i ako ga sladimo medom i dodamo malo limunova soka, a može i mlijeka.

MALINA U NARODNOJ MEDICINI: U narodnoj medi­cini upotrebljavaju malinu na isti način kao i kupinu, pa je opis ljekovitih svojstava i pri­mjene za obje biljke gotovo jednak. Dijelom su za to krivi pisci srednjovjekovnih knjiga o ljekovitom bilju, koji su te dvije biljke slabo razlikovali. Ako biste i vi te dvije biljke slu­čajno zamijenili, neće biti neke nezgode. U narodnoj medicini koriste se i cvjetovi, mladi izdanci i podanak te biljke. Pripravci od maline koriste se za masažu desni, za čišćenje krvi te protiv želučanih i crijevnih tegoba.

NUSPOJAVE: Trovanja ili štetne posljedice nisu poznati.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.