Maslačak i njegovo ljekovito djelovanje !

Maslačak i njegovo ljekovito djelovanje !

Maslačak

Maslačak , Taraxacum officinale Web. s. l.

Porodica: glavočike jezičnjače, (glavočike), Cichoriaceae, (Compositae).

Druga imena: radič, žutinica, žuhko zelje.

Ljekoviti dijelovi biljke: nadzemni dijelovi i korijen.

Ljekarnički naziv: maslačak (cijela biljka) – Taraxaci radix cum herba, korijen maslačka – ­Taraxaci radix.

OPIS: Maslačak je vrlo prilagodljiva biljka. Dobro uspijeva na svakovrsnom tlu, u kojem razvija snažni, vretenasti korijen, duboko do 30 cm. Listovi su prizemni, u rozeti, nejednako narovašena ruba ili više-manje urezani, suliča­sti te dugi 5 do 25 cm. Svjetložuti cvatovi (glavice) razvijaju se na vrhu šuplje cvjetne stabljike koja, kao i svi dijelovi maslačka, sadrži mliječni sok. Zreli plodovi imaju na vrhu dugi kljun koji na svom vrhu nosi čuperak raširenih dlačica (papus) pomoću kojega se lagano šire vjetrom.

VRIJEME CVATNJE: Od ožujka do svibnja.

NALAZIŠTA: Livade, travnjaci, vrto­vi, parkovi, voćnjaci, posvuda gdje god su vjetrom prispjeli plodovi. Maslačak nalazimo uz sve prolaze, puteljke, ceste, pa čak i po pločnicima.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Maslačak treba brati u proljeće, u travnju i svibnju. Prikladnim oruđem iskapamo korijen, razrežemo ga i zajedno sa zelenim dijelovima (prvenstveno s tisnom rozetom) objesimo na zračnu prostoru neka se posuši. Može se sušiti i na umjetnoj toplini, ali samo do 40° C.

LJEKOVITE TVARI: Vitamini, gorke tvari, tvari koje imaju enzimatsko djelovanje, saponini, tanini, mineralne tvari i elementi u tragovima, nešto eteričnog ulja, inulin, kolin, bjelančevine i drugo.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Ako bismo htjeli ukratko sažeti djelovanje maslačka, možemo reći da pospješuje djelovanje bubrega i jetre, dobro utječe na vezivno tkivo, koje je zbog njegovog djelovanja bolje prokrvljeno te po­boljšava opće stanje oslabljenog organizma. Maslačak je prvenstveno prikladan za proljetnu i jesensku kuru čišćenja jer pospješuje izlučiva­nje i potiče djelovanje bubrega i jetre. Sve­jedno je koristimo li kupljeni sok od ma­slačka (u biljnim ljekarnama) ili se odlučujemo za čaj od maslačka, ukoliko se držimo pravila da takva kura mora trajati 4 do 6 tjedana. Nakon nje se čovjek osjeća zaista dobro i »pomlađeno«. U tu svrhu mora svaki dan popiti 2 puta po 1 šalicu čaja ili uzimati 2 puta po 1 veliku žlicu soka od maslačka. Povoljnim djelovanjem maslačka na vezivno tkivo obja­šnjavamo njegovo ljekovito djelovanje kod reume i gihta jer se tu radi o bolestima izazva­nima poremećajem u izmjeni tvari, a one ošte­ćuju i vezivno tkivo. Reumatičari tvrde da se nakon kure maslačkom bolje osjećaju, da su napadi bolesti rjeđi, a bolovi blaži. Novija istraživanja pokazala su da je maslačkom mo­guće spriječiti i nastanak žučnih kamenaca. Kod mnogih se ljudi takvi kamenci javljaju opetovano, a maslačak može izmijeniti sklo­nost takvoj pojavi. Ako bolesnik 2 puta godi­šnje primijeni odgovarajuću kuru, ne razvijaju se novi kamenci, a stari se ne povećavaju. Maslačak ne rastvara kamence, ali njegovim čajem možemo smiriti žučni mjehur s kamen­cima pa značajno smanjujemo učestalost napa­daja.

PRIPREMA ČAJA OD MASLAČKA: 1 do 2 čajne žličice narezane suhe biljke prelijemo 1/4 l hladne vode, ugrijemo i ostavimo neka kuha jednu minutu. Nakon 10 minuta stajanja čaj ocijedimo.

Maslačkom možemo pokušati izlučiti i bu­brežne kamence. U tu svrhu priređujemo čaj od 2 velike žlice maslačka kojeg prelijemo s 1/2 l hladne vode, zakipimo i nakon 20 minuta ocijedimo. Tekućinu izmiješamo s toliko tople vode da je sveukupno ima 1,5 l. Popiti je moramo u 15 do 20 minuta. Nakon toga izlučit ćemo mokraćne, a možda s njima i manje bubrežne kamence.

MASLAČAK U NARODNOJ MEDICINI: Sve što je re­čeno o ljekovitosti i primjeni vrijedi također i za narodnu medicinu. Osim toga, u narodu je cijenjena salata od listova maslačka ili se listovi kuhaju kao povrće. Osobito utječu na potica­nje teka. Općenito, maslačku se pripisuje okrepljujuće djelovanje.

NUSPOJAVE: Ako upotrebljavamo sok od ma­slačka i čaj u ljekovitim količinama, nema štetnih posljedica. Ipak, svježe stabljike ma­slačka mogu kod djece prouzročiti i trovanja, ukoliko pojedu veće količine. Stoga oprezno ako se mala djeca igraju cvjetovima maslačka!

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*