Metvica - omiljena biljka | Stjepan Beloša

Metvica – omiljena biljka

Metvica

Metvica , Mentha piperita L, (= M. aqutica L. X M. spi­cata L.)

Porodica: usnače, Lamiaceae, (Labiatae).

Druga imena: paprena metvica, nana, ljuta nana, menta, prava metvica.

Ljekoviti dijelovi biljke: listovi metvice i od njih dobiveno eterično ulje.

Ljekarnički naziv: list metvice – Menthae pipe­ritae folium, ulje od metvice – Menthae piperi­tae aetheroleum.

OPIS: Paprena metvica je križanac, koji je 1696. uočen na polju gdje je rasla klasasta metvica (Mentha spicata L.), u Engleskoj, pa se otada uzgaja. Metvica koju upotrebljavamo u ljekovite svrhe ne raste samoniklo, jer se u prirodi križanjem odrodi. Stoga se ne uzgaja iz sjemena, već iz vriježa, a potrebno ju je svake druge godine presađivati. Najbolji prinos posti­žemo na vlažnom i ilovastom tlu s vapnencem. Metvica izraste 30 do 80 cm visoko i ima brojne podzemne i nadzemne vriježe. Stabljika je četverobridasta, u gornjem dijelu razgranje­na. Listovi su nasuprotni, duguljasti, jajasti, često i uži, 4 do 7 cm dugi, grubo nazubljena ruba. Ružičasti cvjetovi skupljeni su u guste klasaste cvatove. U uzgoju su poznate brojne sorte metvice, koje se međusobno razlikuju po veličini te po obliku i boji listova. Divlji srod­nici ove metvice (vodena metvica, poljska me­tvica i druge) prilično su česti, ali su puno slabijeg mirisa i okusa od prave metvice i ne isplati ih se sabirati za ljekovite svrhe.

LJEKOVITE TVARI: Eterično ulje, tanini i gorke tvari. Najznačajniji sastojak eteričnog ulja jest mentol, do 60%.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Čaj od metvice odlično je sredstvo protiv želučanih tegoba, nadražaja na povraćanje i povraćanja. Često se povoljni učinak postiže već i jednom šalicom čaja, ako ga pijemo polagano, u gutljajima i razmjerno toploga. Vrlo brzo djeluje i protiv želučanih i crijevnih tegoba koje su popraćene napinjanjem, grčevima i naročito smrdljivom stolicom. Čaj treba piti tri puta dnevno po jednu šalicu. I konačno, čaj od metvice pospje­šuje stvaranje žuči u jetri i njezino izlučivanje. Bolesnici sa žučnim kamencima vrlo dobro podnose čaj od metvice, a onima s ozljedama na želucu manje godi.https://bs.wikipedia.org/wiki/Tanin

PRIPREMA ČAJA OD METVICE: Punu jedaću žlicu listova metvice prelijemo 1/4 l kipuće vode i ostavimo pokriveno 10 minuta, zatim ocijedimo. Najbolje je piti neslađeni čaj. Me­tvica je vrlo česti sastojak različitih čajnih mješavina koje liječnici propisuju protiv želu­čanih, crijevnih, žučnih i jetrenih bolesti, a i brojnih drugih. Svakom će čaju poboljšati miris i okus, a često i podupire njihovo djelovanje, jer ljekovite biljke koje sadrže eterično ulje, tanine i gorke tvari imaju višestruko djelova­nje.  Za želučane i crijevne bolesti posebno je dobra kombinacija jednakih dijelova metvice i kamilice. Alkoholom razrijeđeno eterično ulje daje tzv. »kapljice od metvice« koje mo­žemo kupiti u ljekarni. Njihovo je djelovanje slično čaju od metvice, a uzima se po 15 kapljica u vodi.

METVICA U NARODNOJ MEDICINI: Narodna medi­cina upotrebljava metvicu na već opisani način.

Da je stvarno omiljena, vidi se po tome, što se čaj od metvice, uz čaj od kamilice, nalazi u većini kućnih ljekarni. Koristi se sve manje kao lijek protiv glavobolje, lupanja srca i nesa­nice, ali je zato vrlo cijenjen kao sredstvo protiv bolnih menstruacija.

METVICA KAO ZAČIN: Novije knjige o začinima preporučuju da se u vrtu uzgaja po nekoliko biljaka metvice, jer je to jako jednostavno; grančice se same ukorjenjuju i dalje nesmetano rastu, bez posebne njege. Na 1 m2 može se uzgajati toliko metvice da je ima dosta, svježe i suhe, za poveću obitelj. Ako se želi sušiti listove, moraju se brati prije cvatnje. Suše se brzo, ali ne iznad 35° C, i spreme u dobro zatvorene posude jer se na vlazi pokvare. Ako neposredno prije posluživanja posipamo salate, juhe, variva, prženo meso ili ribu sitno isjeckanom metvicom, jela postaju ukusnija, a tako­đer i zdravija. Metvica poboljšava okus skuti i mekanim sirevima. Suhi listovi metvice ma­nje se koriste, katkada uz neka jela od riba, čime se dobiva jedan posve novi okus. Ako se kod kuće priređuje ocat od povrća, poželjno je staviti u njega nekoliko (svježih ili suhih) li­stova metvice.

NUSPOJAVE: Dojenčad i mala djeca ne podnose dobro čaj od metvice. Tome je uzrok mentol u eteričnom ulju koji malu djecu guši. U svakom slučaju, kod želučanih smetnja s napinjanjem, čestih u dojenčadi, bolja je mješavina čaja od koromača (ili kumina ili kima) s čajem od kamilice.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.