Metvica – omiljena biljka

Metvica – omiljena biljka

Metvica

Metvica , Mentha piperita L, (= M. aqutica L. X M. spi­cata L.)

Porodica: usnače, Lamiaceae, (Labiatae).

Druga imena: paprena metvica, nana, ljuta nana, menta, prava metvica.

Ljekoviti dijelovi biljke: listovi metvice i od njih dobiveno eterično ulje.

Ljekarnički naziv: list metvice – Menthae pipe­ritae folium, ulje od metvice – Menthae piperi­tae aetheroleum.

OPIS: Paprena metvica je križanac, koji je 1696. uočen na polju gdje je rasla klasasta metvica (Mentha spicata L.), u Engleskoj, pa se otada uzgaja. Metvica koju upotrebljavamo u ljekovite svrhe ne raste samoniklo, jer se u prirodi križanjem odrodi. Stoga se ne uzgaja iz sjemena, već iz vriježa, a potrebno ju je svake druge godine presađivati. Najbolji prinos posti­žemo na vlažnom i ilovastom tlu s vapnencem. Metvica izraste 30 do 80 cm visoko i ima brojne podzemne i nadzemne vriježe. Stabljika je četverobridasta, u gornjem dijelu razgranje­na. Listovi su nasuprotni, duguljasti, jajasti, često i uži, 4 do 7 cm dugi, grubo nazubljena ruba. Ružičasti cvjetovi skupljeni su u guste klasaste cvatove. U uzgoju su poznate brojne sorte metvice, koje se međusobno razlikuju po veličini te po obliku i boji listova. Divlji srod­nici ove metvice (vodena metvica, poljska me­tvica i druge) prilično su česti, ali su puno slabijeg mirisa i okusa od prave metvice i ne isplati ih se sabirati za ljekovite svrhe.

LJEKOVITE TVARI: Eterično ulje, tanini i gorke tvari. Najznačajniji sastojak eteričnog ulja jest mentol, do 60%.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Čaj od metvice odlično je sredstvo protiv želučanih tegoba, nadražaja na povraćanje i povraćanja. Često se povoljni učinak postiže već i jednom šalicom čaja, ako ga pijemo polagano, u gutljajima i razmjerno toploga. Vrlo brzo djeluje i protiv želučanih i crijevnih tegoba koje su popraćene napinjanjem, grčevima i naročito smrdljivom stolicom. Čaj treba piti tri puta dnevno po jednu šalicu. I konačno, čaj od metvice pospje­šuje stvaranje žuči u jetri i njezino izlučivanje. Bolesnici sa žučnim kamencima vrlo dobro podnose čaj od metvice, a onima s ozljedama na želucu manje godi.https://bs.wikipedia.org/wiki/Tanin

PRIPREMA ČAJA OD METVICE: Punu jedaću žlicu listova metvice prelijemo 1/4 l kipuće vode i ostavimo pokriveno 10 minuta, zatim ocijedimo. Najbolje je piti neslađeni čaj. Me­tvica je vrlo česti sastojak različitih čajnih mješavina koje liječnici propisuju protiv želu­čanih, crijevnih, žučnih i jetrenih bolesti, a i brojnih drugih. Svakom će čaju poboljšati miris i okus, a često i podupire njihovo djelovanje, jer ljekovite biljke koje sadrže eterično ulje, tanine i gorke tvari imaju višestruko djelova­nje.  Za želučane i crijevne bolesti posebno je dobra kombinacija jednakih dijelova metvice i kamilice. Alkoholom razrijeđeno eterično ulje daje tzv. »kapljice od metvice« koje mo­žemo kupiti u ljekarni. Njihovo je djelovanje slično čaju od metvice, a uzima se po 15 kapljica u vodi.

METVICA U NARODNOJ MEDICINI: Narodna medi­cina upotrebljava metvicu na već opisani način.

Da je stvarno omiljena, vidi se po tome, što se čaj od metvice, uz čaj od kamilice, nalazi u većini kućnih ljekarni. Koristi se sve manje kao lijek protiv glavobolje, lupanja srca i nesa­nice, ali je zato vrlo cijenjen kao sredstvo protiv bolnih menstruacija.

METVICA KAO ZAČIN: Novije knjige o začinima preporučuju da se u vrtu uzgaja po nekoliko biljaka metvice, jer je to jako jednostavno; grančice se same ukorjenjuju i dalje nesmetano rastu, bez posebne njege. Na 1 m2 može se uzgajati toliko metvice da je ima dosta, svježe i suhe, za poveću obitelj. Ako se želi sušiti listove, moraju se brati prije cvatnje. Suše se brzo, ali ne iznad 35° C, i spreme u dobro zatvorene posude jer se na vlazi pokvare. Ako neposredno prije posluživanja posipamo salate, juhe, variva, prženo meso ili ribu sitno isjeckanom metvicom, jela postaju ukusnija, a tako­đer i zdravija. Metvica poboljšava okus skuti i mekanim sirevima. Suhi listovi metvice ma­nje se koriste, katkada uz neka jela od riba, čime se dobiva jedan posve novi okus. Ako se kod kuće priređuje ocat od povrća, poželjno je staviti u njega nekoliko (svježih ili suhih) li­stova metvice.

NUSPOJAVE: Dojenčad i mala djeca ne podnose dobro čaj od metvice. Tome je uzrok mentol u eteričnom ulju koji malu djecu guši. U svakom slučaju, kod želučanih smetnja s napinjanjem, čestih u dojenčadi, bolja je mješavina čaja od koromača (ili kumina ili kima) s čajem od kamilice.

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*