Mononukleoza - bolest poljupca! Koga ste ljubili?

Mononukleoza – bolest poljupca! Koga ste ljubili?

Mononukleoza – bolest poljupca 

Mononukleoza

UVOD

Mononukleoza je akutna, infektivna bolest uzrokovana Epstein-Barr virusom (EBV), koji pripada herpes virusima te najčešće zahvaća limfna tkiva i jetru. Rezervoar infekcije je čovjek, a bolest je raširena po cijelom svijetu. Mononukleoza se naziva i “bolest poljupca”, jer se prenosi putem sline, a najčešće pogađa osobe od 15 do 25 godina starosti i to podjednako oba spola.

OČITOVANJE

Period inkubacije može trajati od 5 pa do čak 45 dana, ovisno o slučaju. Nakon tog perioda javljaju se prvi simptomi bolesti u obliku pospanosti, umora, glavobolje i blažeg porasta tjelesne temperature. Kako bolest napreduje tako se i simptomi mijenjaju pa dolazi do pojave vrućice, otežanog gutanja, bolova u vratu, povraćanja, tremora i povećanja limfnih čvorova vrata. Kod većine pacijenata dolazi i do splenomegalije (povećanje slezene), što uzrokuje bol u lijevom boku, a također dolazi i do povećanja jetre. Često se uz vrućicu uočava i pojava angine.

DIJAGNOZA

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze pacijenta, kliničke slike i laboratorijskih pretraga krvi. Pretrage u slučaju mononukleoze ukazuju na leukocitozu s pojavom atipičnih limfocita. Limfomonocitoza je iznad 50%, s najmanje 10% stanica mononukleoze u cirkulaciji. Drugi je bitan pokazatelj serološki nalaz pozitivne reakcije, koji ukazuje na prisutnost protutijela protiv eritrocita ovna. Za dijagnosticiranje bolesti koriste se i ELISA testovi i PCR metoda.

LIJEČENJE

Liječenje i terapija provode se prije svega dijetetsko-higijenskim režimom, uz upotrebu analgetika i antipiretika. U slučajevima prisutnosti bakterijske infekcije, pacijentima se daju i antibiotici, a kortikosteroidi se primjenjuju samo u težim slučajevima mononukleoze.
U većini slučajeva već nakon 7-10 dana od početka terapije vrućica i angina nestaju, dok do potpunog ozdravljenja i odsustva limfomonocitoze i negativnosti serološkog nalaza može proći i do nekoliko mjeseci.

PREPORUČUJE SE:

Aloa vera gel 2 x 0,5 dcl – zbog regeneracije jetre i podizanja imunog sustava.

Aloe Blossom Herbal Tea : 1 vrećica čaja na 1,5 l vode – zbog brže detoksikacije i čišćenja organizma.

Za više detalja slobodno nas kontaktirajte.

 

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.