Mononukleoza – bolest poljupca! Koga ste ljubili?

Mononukleoza – bolest poljupca! Koga ste ljubili?

Mononukleoza – bolest poljupca 

Mononukleoza

UVOD

Mononukleoza je akutna, infektivna bolest uzrokovana Epstein-Barr virusom (EBV), koji pripada herpes virusima te najčešće zahvaća limfna tkiva i jetru. Rezervoar infekcije je čovjek, a bolest je raširena po cijelom svijetu. Mononukleoza se naziva i “bolest poljupca”, jer se prenosi putem sline, a najčešće pogađa osobe od 15 do 25 godina starosti i to podjednako oba spola.

OČITOVANJE

Period inkubacije može trajati od 5 pa do čak 45 dana, ovisno o slučaju. Nakon tog perioda javljaju se prvi simptomi bolesti u obliku pospanosti, umora, glavobolje i blažeg porasta tjelesne temperature. Kako bolest napreduje tako se i simptomi mijenjaju pa dolazi do pojave vrućice, otežanog gutanja, bolova u vratu, povraćanja, tremora i povećanja limfnih čvorova vrata. Kod većine pacijenata dolazi i do splenomegalije (povećanje slezene), što uzrokuje bol u lijevom boku, a također dolazi i do povećanja jetre. Često se uz vrućicu uočava i pojava angine.

DIJAGNOZA

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze pacijenta, kliničke slike i laboratorijskih pretraga krvi. Pretrage u slučaju mononukleoze ukazuju na leukocitozu s pojavom atipičnih limfocita. Limfomonocitoza je iznad 50%, s najmanje 10% stanica mononukleoze u cirkulaciji. Drugi je bitan pokazatelj serološki nalaz pozitivne reakcije, koji ukazuje na prisutnost protutijela protiv eritrocita ovna. Za dijagnosticiranje bolesti koriste se i ELISA testovi i PCR metoda.

LIJEČENJE

Liječenje i terapija provode se prije svega dijetetsko-higijenskim režimom, uz upotrebu analgetika i antipiretika. U slučajevima prisutnosti bakterijske infekcije, pacijentima se daju i antibiotici, a kortikosteroidi se primjenjuju samo u težim slučajevima mononukleoze.
U većini slučajeva već nakon 7-10 dana od početka terapije vrućica i angina nestaju, dok do potpunog ozdravljenja i odsustva limfomonocitoze i negativnosti serološkog nalaza može proći i do nekoliko mjeseci.

PREPORUČUJE SE:

Aloa vera gel 2 x 0,5 dcl – zbog regeneracije jetre i podizanja imunog sustava.

Aloe Blossom Herbal Tea : 1 vrećica čaja na 1,5 l vode – zbog brže detoksikacije i čišćenja organizma.

Za više detalja slobodno nas kontaktirajte.

 

Categories: Bolesti
Tags: mononukleoza