Mrtva kopriva , bijelih mirisnih cvjetova

Mrtva kopriva , bijelih mirisnih cvjetova

Mrtva kopriva, bijela

Mrtva kopriva , Lamium album L.

Porodica: usnače, Lamiaceae, (Labiatae).

Ljekoviti dijelovi biljke: cvijet.

Ljekarnički naziv: cvijet bijele mrtve koprive -­Lamii albi flas.

OPIS: Bijela mrtva kopriva ima jako razgranje­ni, puzajući podanak. Stabljika je visoka 30 do 40 cm, četverobridasta, s unakriž raspoređenim listovima, koji su na dugim peteljkama, srca­stog oblika i nazubljena ruba. Razmjerno veli­ki, bijeli, dvousnati cvjetovi razvijaju se u pazušcu gornjih listova, u paštitastim nakupina­ma, a mirišu na med.

VRIJEME CVATNJE: od travnja do listopada.

NALAZIŠTA: Bijela mrtva kopriva raste uz ljudska naselja, uz ceste, po živicama, uz plotove i jarke.

VRI­JEME I NAČIN SABIRANJA: Beru se posve razvijeni cvjetovi, bez čaške. Suše se pažljivo i temeljito, na zraku i u sjeni te se spremaju u nepropusnu posudu da ne navuku vlagu i uplje­snive, pri čemu mijenjaju boju te postaju »zamazani«, sivosmeđi.

LJEKOVITE TVARI: Saponini, sluz, tanini, eterično ulje, flavonski glikozidi i kolin.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Službena je medi­cina u pogledu primjene bijele mrtve koprive vrlo suzdržana. Nikako neće prihvatiti iskustvo koje govori da se unutarnjom i vanjskom pri­mjenom ove biljke uspješno liječi bijelo pranje u mladih djevojaka, kao i neuredne i bolne menstruacije. Protiv navedenih se poteškoća če­sto primjenjuje bijela mrtva kopriva zajedno sa stolisnikom, miješanjem u odnosu 1:1. Čaj od ove mješavine ili od same bijele mrtve koprive možemo davati djevojkama i mladim ženama već nekoliko dana prije menstruacije, ako osjećaju jake bolove u donjem dijelu trbuha.

PRIPREMA ČAJA OD BIJELE MRTVE KOPRIVE: 1 do 2 čajne žličice cvjetova bijele mrtve koprive (ili mješavine sa stolisnikom) prelijemo 1/4 l vode, zakipimo i ostavimo 5 minuta te ocijedimo. Preporučuje se uzimanje čaja tijekom više dana po 2 do 3 šalice dnevno.

BIJELA MRTVA KOPRIVA U NARODNOJ MEDICINI: Čaj od bijele mrtve koprive vrlo je ukusan, pa ga ponegdje piju redovno ujutro i uvečer. Tvrdi se da time sprečavaju slabokrvnost i pomanjka­nje teka, razne kožne nečistoće i plućna obolje­nja. U narodnoj medicini ovaj čaj slovi kao lijek protiv bijelog pranja te neurednih i bolnih menstruacija. Uzimaju ga i stariji ljudi, kao umirujuće i uspavljujuće sredstvo. U tom ga slu­čaju jako zasladimo medom. Za vanjsku primjenu služi kao kupelj u liječenju bijelog pranja i gnojnih korijena noktiju. U takvim se slučajevima često miješa s brđankom, pa čaj od ove smjese služi i za obloge rana koje teško zacje­ljuju.

Dodatak: Mlado lišće od bijele mrtve koprive (također i od male i pjegave koje imaju crvene cvjetove) služi i kao rano proljetno zelenje, kuha se kao špinat.

NUSPOJAVE: Primjenom bijele mrtve koprive ne javljaju se nikakve neugodnosti.

Svidio vam se članak?
Podijelite ga s prijateljima!

 

Categories: Ljekovito bilje
Tags: menstruacija

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*