Mrtva kopriva , bijelih mirisnih cvjetova

Mrtva kopriva , bijelih mirisnih cvjetova

Mrtva kopriva, bijela

Mrtva kopriva , Lamium album L.

Porodica: usnače, Lamiaceae, (Labiatae).

Ljekoviti dijelovi biljke: cvijet.

Ljekarnički naziv: cvijet bijele mrtve koprive -­Lamii albi flas.

OPIS: Bijela mrtva kopriva ima jako razgranje­ni, puzajući podanak. Stabljika je visoka 30 do 40 cm, četverobridasta, s unakriž raspoređenim listovima, koji su na dugim peteljkama, srca­stog oblika i nazubljena ruba. Razmjerno veli­ki, bijeli, dvousnati cvjetovi razvijaju se u pazušcu gornjih listova, u paštitastim nakupina­ma, a mirišu na med.

VRIJEME CVATNJE: od travnja do listopada.

NALAZIŠTA: Bijela mrtva kopriva raste uz ljudska naselja, uz ceste, po živicama, uz plotove i jarke.

VRI­JEME I NAČIN SABIRANJA: Beru se posve razvijeni cvjetovi, bez čaške. Suše se pažljivo i temeljito, na zraku i u sjeni te se spremaju u nepropusnu posudu da ne navuku vlagu i uplje­snive, pri čemu mijenjaju boju te postaju »zamazani«, sivosmeđi.

LJEKOVITE TVARI: Saponini, sluz, tanini, eterično ulje, flavonski glikozidi i kolin.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Službena je medi­cina u pogledu primjene bijele mrtve koprive vrlo suzdržana. Nikako neće prihvatiti iskustvo koje govori da se unutarnjom i vanjskom pri­mjenom ove biljke uspješno liječi bijelo pranje u mladih djevojaka, kao i neuredne i bolne menstruacije. Protiv navedenih se poteškoća če­sto primjenjuje bijela mrtva kopriva zajedno sa stolisnikom, miješanjem u odnosu 1:1. Čaj od ove mješavine ili od same bijele mrtve koprive možemo davati djevojkama i mladim ženama već nekoliko dana prije menstruacije, ako osjećaju jake bolove u donjem dijelu trbuha.

PRIPREMA ČAJA OD BIJELE MRTVE KOPRIVE: 1 do 2 čajne žličice cvjetova bijele mrtve koprive (ili mješavine sa stolisnikom) prelijemo 1/4 l vode, zakipimo i ostavimo 5 minuta te ocijedimo. Preporučuje se uzimanje čaja tijekom više dana po 2 do 3 šalice dnevno.

BIJELA MRTVA KOPRIVA U NARODNOJ MEDICINI: Čaj od bijele mrtve koprive vrlo je ukusan, pa ga ponegdje piju redovno ujutro i uvečer. Tvrdi se da time sprečavaju slabokrvnost i pomanjka­nje teka, razne kožne nečistoće i plućna obolje­nja. U narodnoj medicini ovaj čaj slovi kao lijek protiv bijelog pranja te neurednih i bolnih menstruacija. Uzimaju ga i stariji ljudi, kao umirujuće i uspavljujuće sredstvo. U tom ga slu­čaju jako zasladimo medom. Za vanjsku primjenu služi kao kupelj u liječenju bijelog pranja i gnojnih korijena noktiju. U takvim se slučajevima često miješa s brđankom, pa čaj od ove smjese služi i za obloge rana koje teško zacje­ljuju.

Dodatak: Mlado lišće od bijele mrtve koprive (također i od male i pjegave koje imaju crvene cvjetove) služi i kao rano proljetno zelenje, kuha se kao špinat.

NUSPOJAVE: Primjenom bijele mrtve koprive ne javljaju se nikakve neugodnosti.

Svidio vam se članak?
Podijelite ga s prijateljima!

 

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.