Osjak biljka – da li ima ljekovita svojstva ?

Osjak biljka – da li ima ljekovita svojstva ?

Osjak biljka

Osjak biljka , Cirsium oleraceum (L.) Scop., (Cnicus olera­ceus L.)

Porodica: glavočike cjevnjače, (glavočike), Asteraceae, (Compositae).

Druga imena: meki osat, ostak, meki osjak.

Ljekoviti dijelovi biljke: cijela biljka, listovi i korijen.

Ljekarnički naziv: osjak – Cirsii herba, list osjakaCirsii folium, korijen osjaka – Cirsii radix.

OPIS: To je zeljasta trajnica, visoka i preko metar. Na vrhu uspravne stabljike razvija se više glavičastih cvatova koji su obavijeni veli­kim, blijedožutim, jajastim listovima. Cvjetove najviše oprašuju pčele. Biljka je neprikladna za krmu jer ima smolastu stabljiku i listove perasto urezane, a po rubu trnovite.

VRIJEME CVATNJE: Kolovoz, rujan.

NALAZIŠTA: Ako netko jednom tu biljku upozna, može je uvijek s lakoćom u prirodi prepoznati. Često u većim količinama raste na vlažnim livadama, posebno na kiseloj podlozi, uz jarke i potoke. Često je seljaci kao bezvrijednu pokose i ostave.

VRI­JEME I NAČIN SABIRANJA: Osjak biljka danas i u narodnoj medicini vrlo rijetko primjenjuju. Ovdje smo ga uvrstili zato što se stalno nailazi na tvrdnju da je uvarkom od korijena osjaka moguće liječiti reumu i giht. Ako netko želi to isprobati, neka iskopa korijen ujesen, dobro ga opere i brzo osuši.

LJEKOVITE TVARI: Možemo odmah reći da o ljekovitim tvarima osjaka vrlo malo znamo. Dokazani su tanini, alkaloidi , eterično ulje, smole, masti, flavoni i glikozidi.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA, TAKOĐER I U NARODNOJ MEDICINI: Budući da o toj biljci u sred­njovjekovnim knjigama o ljekovitom bilju piše vrlo malo, a ništa posebno značajno, narodna se medicina prema njoj odnosi suzdržano. Ipak, u nekim je zemljama slovila kao sredstvo protiv reume i gihta. Uvarak iz njezina korijena trebao bi da ublažuje bolove i jake napadaje. To bi moglo biti moguće, ali još uvijek manj­kaju dokazi na osnovi zapažanja i istraživanja. Sigurno je da tu ljekovitu biljku ne treba posve zanemariti jer alkaloidi, glikozidi, smole i ta­nini bez sumnje imaju ljekovito svojstvo. Osim toga, vrijedno je pažnje da u nekim krajevima osjakom ublažuju zubobolju i grčeve. Ali i za to nedostaju vjerodostojni dokazi. Bilo bi vri­jedno jednom tu ljekovitu biljku malo pobliže ispitati, ali nestručnjacima, ipak, ne preporuču­jemo da to sami učine.

NUSPOJAVE: Kod trajnije primjene preporučuje se oprez jer su sastojci ove biljke nedovoljno poznati.

Nalazite se na web stranici sa temom: Osjak biljka

 

Categories: Ljekovito bilje
Tags: giht, reuma

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*