Osjak biljka - da li ima ljekovita svojstva ? 

Osjak biljka – da li ima ljekovita svojstva ?

Osjak biljka

Osjak biljka , Cirsium oleraceum (L.) Scop., (Cnicus olera­ceus L.)

Porodica: glavočike cjevnjače, (glavočike), Asteraceae, (Compositae).

Druga imena: meki osat, ostak, meki osjak.

Ljekoviti dijelovi biljke: cijela biljka, listovi i korijen.

Ljekarnički naziv: osjak – Cirsii herba, list osjakaCirsii folium, korijen osjaka – Cirsii radix.

OPIS: To je zeljasta trajnica, visoka i preko metar. Na vrhu uspravne stabljike razvija se više glavičastih cvatova koji su obavijeni veli­kim, blijedožutim, jajastim listovima. Cvjetove najviše oprašuju pčele. Biljka je neprikladna za krmu jer ima smolastu stabljiku i listove perasto urezane, a po rubu trnovite.

VRIJEME CVATNJE: Kolovoz, rujan.

NALAZIŠTA: Ako netko jednom tu biljku upozna, može je uvijek s lakoćom u prirodi prepoznati. Često u većim količinama raste na vlažnim livadama, posebno na kiseloj podlozi, uz jarke i potoke. Često je seljaci kao bezvrijednu pokose i ostave.

VRI­JEME I NAČIN SABIRANJA: Osjak biljka danas i u narodnoj medicini vrlo rijetko primjenjuju. Ovdje smo ga uvrstili zato što se stalno nailazi na tvrdnju da je uvarkom od korijena osjaka moguće liječiti reumu i giht. Ako netko želi to isprobati, neka iskopa korijen ujesen, dobro ga opere i brzo osuši.

LJEKOVITE TVARI: Možemo odmah reći da o ljekovitim tvarima osjaka vrlo malo znamo. Dokazani su tanini, alkaloidi , eterično ulje, smole, masti, flavoni i glikozidi.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA, TAKOĐER I U NARODNOJ MEDICINI: Budući da o toj biljci u sred­njovjekovnim knjigama o ljekovitom bilju piše vrlo malo, a ništa posebno značajno, narodna se medicina prema njoj odnosi suzdržano. Ipak, u nekim je zemljama slovila kao sredstvo protiv reume i gihta. Uvarak iz njezina korijena trebao bi da ublažuje bolove i jake napadaje. To bi moglo biti moguće, ali još uvijek manj­kaju dokazi na osnovi zapažanja i istraživanja. Sigurno je da tu ljekovitu biljku ne treba posve zanemariti jer alkaloidi, glikozidi, smole i ta­nini bez sumnje imaju ljekovito svojstvo. Osim toga, vrijedno je pažnje da u nekim krajevima osjakom ublažuju zubobolju i grčeve. Ali i za to nedostaju vjerodostojni dokazi. Bilo bi vri­jedno jednom tu ljekovitu biljku malo pobliže ispitati, ali nestručnjacima, ipak, ne preporuču­jemo da to sami učine.

NUSPOJAVE: Kod trajnije primjene preporučuje se oprez jer su sastojci ove biljke nedovoljno poznati.

Nalazite se na web stranici sa temom: Osjak biljka

 

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.