Potočarka – ljekovita samo kad je svježa

Potočarka – ljekovita samo kad je svježa

Potočarka

Potočarka , R. Br. agg., (Cardaminae nasturtium Moench), (Rorippa nasturtium­-aquaticum IL.I Hayek)

Porodica: krstašice, Brassicaceae (Cruciferae).

Druga imena: vodena režuha, ljekovita kreša.

Ljekoviti dijelovi biljke: Prvenstveno se koriste svježi listovi i svježe biljke u salati, a ponekad se priređuje i sok. Sušene biljke gotovo više i nemaju primjenu.

Ljekarnički naziv: potočarkaNasturtii herba.

OPIS: Potočarka je zeljasta trajnica, koja raste u gustim, jastučastim nakupinama. Stabljika je duga 30 do 70 cm, najčešće polegla i puže po vlažnom tlu ili po dnu plićih potoka. Na koljen­cima stabljike, s donje strane, izbija adventivno korijenje, kojim se učvršćuje za podlogu. Stab­ljika je šuplja i bridasta, na njoj su izmjenično raspoređeni listovi koji su neparno perasti, sastavljeni od 5 do 9 lisaka. Izdanci pokatkad ostaju zeleni i tijekom zime. Cvjetovi su bijeli, sa žutim prašnicama, skupljeni su u grozdastom cvatu na vrhu stabljike. Po boji prašnica ovu biljku možemo razlikovati od slične, ali s mo­dro ljubičastim prašnicama, gorke režuhe (Car­damine amara L.) koja raste na sličnim mjesti­ma. Ipak, ako ih i ne bi razlikovali, ne bi bilo veće nezgode jer obje su biljke slična okusa i djelovanja.

VRIJEME CVATNJE: Od travnja do srpnja.

NALAZIŠTA: Potočarka najbolje uspijeva po dnu sporo tekućih potoka, zatim uz obale slatkih voda stajaćica, po jarcima te na izvorištima čiste vode.

VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Svježe biljke beremo prven­stveno u proljeće, ali i tijekom cijele godine. Ljekovite su samo svježe biljke, zato potočarku niti sušimo, niti bilo kako spremamo. Od svje­žih biljaka možemo priređivati sok koji se u farmaceutskoj industriji i konzervira. Mladi listovi, prije cvatnje, jestivi su u obliku salate i u mješavini s drugim svježim biljkama imaju primjenu kao proljetna kura.

LJEKOVITE TVARI: Potočarka sadrži glikozid gorušičinog ulja, fenil-etil-goruši­čino ulje, kalcij, željezo, arsen, jod, gorke tvari i vitamine A, C i D.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Potočarku pri­mjenjuju prvenstveno u proljetnim liječenjima »proljetnim zelenjem«, koja osvježavaju i »či­ste« organizam te na taj način potiču i poboljša­vaju izmjenu tvari. Najčešće se priređuje salata zajedno sa svježim listovima maslačka ili s listovima koprive, a ponekada se dodaje i malo svježih listova breze. Takva je salata vrlo uku­sna, često olakšava brojne bolesti i tegobe (loš rad bubrega, smetnje s jetrom i žuči kao i smetnje u izmjeni tvari, gdje se mogu uvrstiti reuma i giht).

POSEBAN SAVJET: Brojni su oni koji tvrde da su svježe salate najzdravija hrana na svijetu i da djeluju mnogo bolje od svih ljekovitih tvari koje sadrže, ako se uzimaju u čistom stanju. Za pripremu takvih salata u proljeće možemo upotrebljavati mlade izdanke najrazličitijih je­stivih i istodobno ljekovitih biljaka. Osim mla­dih listova potočarke, koprive, maslačka i breze savjetujemo i mlade listove pljuskavice, zlatice i prizemne listove stolisnika. Najbolje je sredstvo protiv proljetnih umora salata od jednakih dijelova različitih proljetnih ljekovitih biljaka, uz dodatak češnjaka, luka, malo ulja i limuna. Sve navedene ljekovite biljke možemo dodati i raznim kuhanim jelima (juhe, jela s povrćem i dr.) neposredno prije posluživanja, a vrlo su dobre i u sirnim namazima.

POTOČARKA U NARODNOJ MEDICINI: Narodna medi­cina upotrebljava potočarku na iste, već opi­sane načine. Najomiljeniji je pripravak salata, ali se koriste i izgnječeni listovi potočarke izmiješani sa šećerom. Narodna medicina pro­pisuje tu biljku protiv tjelesne i živčane iscrp­ljenosti, protiv smetnji u izmjeni tvari, crijev­nih zatvora, kožnih bolesti, kašlja i plućnih bolesti, reumatičnih oboljenja i gihta, kod te­goba s mokraćnim mjehurom, jetrom, žuči, želucem, crijevima i bubrezima.

NUSPOJAVE: Prekomjerno uzimanje potočarke može izazvati nadražaj bubrega.

Categories: Ljekovito bilje

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*