Stevia Rebaudiana - zdrava prirodna zamjena za rafinirani šećer

Stevia Rebaudiana – zdrava prirodna zamjena za rafinirani šećer

Stevia Rebaudiana

Stevia Rebaudiana  je biljka koja raste u divljinama Paragvaja i Brazila. Listovi joj obiluju slatkim okusom i zbog toga je Stevia Rebaudiana jedinstvena u svojem rodu koji čini oko 300 vrsta.

Lišće biljke kao sladilo koristili su još domoroci, a prva zabilježena uporaba u moderno doba zabilježena je 1887. godine.

Gdje se uzgaja ?

Klima u Paragvaju i Brazilu najpogodnija je za uzgoj. Stevia se uzgaja i u Japanu, Kini, a u novije vrijeme i u Kaliforniji te na jugu Engleske.  Hrvatski poljoprivrednici također eksperimentiraju s uzgojem ove slatke biljke. Što se konzumacije tiče, japanska kuhinja najviše koristi steviu, a slijedi je kineska kuhinja.

Može li  zamijeniti šećer u prehrani?

Svakako. Rafinirani, bijeli šećer lišen je bilo kakve nutritivne vrijednosti, s njime jedete ‘prazne kalorije’. Usto, konzumacija bijelog šećera veže se uz brojne bolesti, ponajprije diabetes. Stevia je 10 puta slađa od šećera, a nema neželjenih zdravstvenih posljedica.

Kako stevia izgleda, koliko je slatka i s čime se miješa?

Kako se radi od listova, ekstrakt stevie zelene je boje. Taj je ekstrakt 10 do 15 puta slađi od rafiniranog šećera. Ipak, on ima i manu. Listovi, uz slatkoću, posjeduju i gorčinu koja se osjeti u ustima nakon prve, slatke faze.

Zelene listiće i prah listića potrebno je pripremiti za korištenje. Pročitajte upute:

Zeleni prah stevije- kako ga koristiti?

Rafinirani ekstrakt stevije (steviosides) bijele je boje i on je 200 do 300 puta slađi od šećera. Taj ekstrakt toliko je sladak da se prije konzumacije mora razrijediti. Za to se koristi eritritol, šećerni alkohol koji se u prehrambenoj industriji koristi kao zamjena za saharozu. On posjeduje slatkoću jačine 70% one kod šećera. Eritritol ne podiže razinu šećera u krvi i ima nisku energetsku vrijednost pa je idealan za miješanje sa steviom.

Gotova hrana koja sadrži steviu

Niste nikad probali steviu? Vjerojatno se varate. Ona se nalazi u mnogim poznatim jelima i pićima, točnije u njihovim sugar-free verzijama. Neki proizvodi koji sadrže steviu su Coca cola light i Wrigley žvakaće gume.

Može li  zamijeniti umjetne zaslađivače?

Da. Umjetni zaslađivači poput aspartama mogu biti štetni. Konkretno, aspartam može štetno djelovati na mozak. Stevia je prirodna i sigurna alternativa.

Diže li razinu šećera u krvi?

Ne. Neka istraživanja pokazala su vrlo zanimljiv podatak, da stevia može i spustiti razinu šećera u krvi. Ta se istraživanja još moraju provjeriti.

Stevia i dijabetes

Stevia može biti dio zdrave prehrane svakoga tko ima povišenu razinu šećera u krvi, jer je ona ne podiže i stoga je pogodna za dijabetičare. Ipak, prije nego uvedete bilo koji zaslađivač u prehranu, pa tako i steviu, konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Koliko  ima kalorija?

Stevia ima 0 kalorija.

Može li se dodavati jelima pri kuhanju?

Svakako. Ona je otporna na vrućinu i zadržava svoj kemijski sastav pa je pogodna za pripremu jela i kolača.

Gdje kupiti steviu?

Stevia je u Hrvatskoj još prilično nepoznata, ali to se kao i u ostatku svijeta ubrzano mijenja. Možete je kupiti u trgovinama zdrave hrane kao i u nekim web-shopovima. Stevia se prodaje kao čisti ekstrakt ili pomiješana s npr. inulinom. Može se nabaviti i u tableticama poput umjetnih sladila.

Izvor: krenizdravo.com

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.