Stevia Rebaudiana – zdrava prirodna zamjena za rafinirani šećer

Stevia Rebaudiana – zdrava prirodna zamjena za rafinirani šećer

Stevia Rebaudiana

Stevia Rebaudiana  je biljka koja raste u divljinama Paragvaja i Brazila. Listovi joj obiluju slatkim okusom i zbog toga je Stevia Rebaudiana jedinstvena u svojem rodu koji čini oko 300 vrsta.

Lišće biljke kao sladilo koristili su još domoroci, a prva zabilježena uporaba u moderno doba zabilježena je 1887. godine.

Gdje se uzgaja ?

Klima u Paragvaju i Brazilu najpogodnija je za uzgoj. Stevia se uzgaja i u Japanu, Kini, a u novije vrijeme i u Kaliforniji te na jugu Engleske.  Hrvatski poljoprivrednici također eksperimentiraju s uzgojem ove slatke biljke. Što se konzumacije tiče, japanska kuhinja najviše koristi steviu, a slijedi je kineska kuhinja.

Može li  zamijeniti šećer u prehrani?

Svakako. Rafinirani, bijeli šećer lišen je bilo kakve nutritivne vrijednosti, s njime jedete ‘prazne kalorije’. Usto, konzumacija bijelog šećera veže se uz brojne bolesti, ponajprije diabetes. Stevia je 10 puta slađa od šećera, a nema neželjenih zdravstvenih posljedica.

Kako stevia izgleda, koliko je slatka i s čime se miješa?

Kako se radi od listova, ekstrakt stevie zelene je boje. Taj je ekstrakt 10 do 15 puta slađi od rafiniranog šećera. Ipak, on ima i manu. Listovi, uz slatkoću, posjeduju i gorčinu koja se osjeti u ustima nakon prve, slatke faze.

Zelene listiće i prah listića potrebno je pripremiti za korištenje. Pročitajte upute:

Zeleni prah stevije- kako ga koristiti?

Rafinirani ekstrakt stevije (steviosides) bijele je boje i on je 200 do 300 puta slađi od šećera. Taj ekstrakt toliko je sladak da se prije konzumacije mora razrijediti. Za to se koristi eritritol, šećerni alkohol koji se u prehrambenoj industriji koristi kao zamjena za saharozu. On posjeduje slatkoću jačine 70% one kod šećera. Eritritol ne podiže razinu šećera u krvi i ima nisku energetsku vrijednost pa je idealan za miješanje sa steviom.

Gotova hrana koja sadrži steviu

Niste nikad probali steviu? Vjerojatno se varate. Ona se nalazi u mnogim poznatim jelima i pićima, točnije u njihovim sugar-free verzijama. Neki proizvodi koji sadrže steviu su Coca cola light i Wrigley žvakaće gume.

Može li  zamijeniti umjetne zaslađivače?

Da. Umjetni zaslađivači poput aspartama mogu biti štetni. Konkretno, aspartam može štetno djelovati na mozak. Stevia je prirodna i sigurna alternativa.

Diže li razinu šećera u krvi?

Ne. Neka istraživanja pokazala su vrlo zanimljiv podatak, da stevia može i spustiti razinu šećera u krvi. Ta se istraživanja još moraju provjeriti.

Stevia i dijabetes

Stevia može biti dio zdrave prehrane svakoga tko ima povišenu razinu šećera u krvi, jer je ona ne podiže i stoga je pogodna za dijabetičare. Ipak, prije nego uvedete bilo koji zaslađivač u prehranu, pa tako i steviu, konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Koliko  ima kalorija?

Stevia ima 0 kalorija.

Može li se dodavati jelima pri kuhanju?

Svakako. Ona je otporna na vrućinu i zadržava svoj kemijski sastav pa je pogodna za pripremu jela i kolača.

Gdje kupiti steviu?

Stevia je u Hrvatskoj još prilično nepoznata, ali to se kao i u ostatku svijeta ubrzano mijenja. Možete je kupiti u trgovinama zdrave hrane kao i u nekim web-shopovima. Stevia se prodaje kao čisti ekstrakt ili pomiješana s npr. inulinom. Može se nabaviti i u tableticama poput umjetnih sladila.

Izvor: krenizdravo.com
Tags: diabetes