Tamjan i sve što je o njemu potrebno znati

Tamjan i sve što je o njemu potrebno znati
tamjan

tamjan

Tamjan i sve što je potrebno znati o njemu 

Jedan  od najstarijih mirisa svakako je miris tamjana. Drvo Boswellia, koje raste diljem Afrike i Azije, proizvodi smolu koja nam samim paljenjem daje ovaj aromatični miris.

Paljenje tamjana uglavnom poznajemo iz crkvenih obreda, međutim, ova praksa seže duboko u povijest. Pisani tekst u kojem se tamjan najviše spominje zasigurno je starozavjetna Biblija. A još prije 5000 godina, vrijednost tamjana dosezala je vrijednost zlata.

 

Put tamjana

put tamjanaKao što je u 1. stoljeću „put svile“ povezivao Europu i Daleki Istok, tako je još davno prije „put tamjana“ povezivao Južnu Arabiju i Sredozemlje. Taj put ujedno je jedan od najstarijih trgovačkih putova na svijetu. Pretpostavlja se da je korišten još u 10. stoljeću prije Krista, dok puni procvat doživljava u 8. stoljeću pr. Krista.

Protezao se iz tzv. zemlje tamjana u današnjem Omanu preko pustinje, do drevnog grada Petre u današnjem Jordanu, gdje se dalje granao na dva smjera. Jedan smjer vodio je do luke u Gazi, a drugi do Damaska u današnjoj Siriji. Navedeni podaci govore nam da je tamjan u dalekoj povijesti imao poprilično široku primjenu.

Na Mediteranu, na Bliskom i Dalekom Istoku upotrebljavao se za osvježivanje prostorija, masaže, kozmetiku, religijske obrede, ali i kod liječenja raznih bolesti. Pretpostavlja se da su stari Rimljani na prijelazu u novu eru trošili oko 1.500 tona tamjana godišnje. Ovo je ujedno i jedan od razloga zbog kojih se često upotrebljavao izraz Arabia felix, što u prijevodu znači  “Sretna” Arabija.                                                                                                                

Upotreba tamjana u medicini

ljekovitost tamjana

tamjan

Kroz cijelu povijest čovječanstva, tamjan je upotrebljavan prilikom liječenja raznih bolesti, te pritom nisu primijećene nikakve bitnije nuspojave. Toksikološka istraživanja u novije vrijeme također su pokazala da su ekstrakti tamjana sigurni, kako za vanjsku tako i za unutarnju uporabu.

Aktivni sastojci ove biljke su monoterpeni, diterpeni, seskviterpeni ugljikovodici i bosvelijske kiseline. Smatra se da upravo zbog bosvelijske kiseline, biljku tamjan odlikuju antiupalna i analgetička svojstva. Drevna ga ayurveda stoljećima koristi za liječenje artritisa, a njegovo antiupalno svojstvo također pomaže kod Chronove bolesti, cisti, te poboljšava cirkulaciju kod žila ozlijeđenih upalom. Utjecaj tamjana pokazao se djelotvornim i kod tumora na mozgu te nekoliko vrsta karcinoma.                   

U aromaterapiji, tamjan se koristi za ublažavanje i liječenje depresije, histerije, stresa i napetosti.

Zapaljena tamjanova smola obično ima dosta intenzivan miris, pa kod određenih osoba može izazvati neugodu. U ovom slučaju preporučuje se više aromaterapeutski pristup u obliku masaža uljem, kupki, inhaliranjem itd. Smatra se da inhaliranjem ili jednostavnim udisanjem ulja tamjana možemo ublažiti probleme s disanjem kao što su: alergije, astma, bronhitis, sinusitis, prehlade itd. Za ovaj pokus dovoljno je nakapati tamjanovo ulje na dlan, te tijekom dana nekoliko puta udisati.                               

Stanovnici Omana, odakle – pretpostavlja se – dolazi najkvalitetniji tamjan, imaju običaj rastopiti tamjan u vodi, te nakon toga popiti vodu. Navode da na ovaj način ″Luban″, kako ga oni nazivaju, djeluje blagotvorno na niz tegoba uključujući želučane i dišne smetnje. Još jedan običaj stanovnika Bliskog istoka žvakanje je tamjana radi zdravlja zubi i usne šupljine. Zbog svojih antimikrobnih svojstava, vjeruje se da tamjan sprečava infekcije.

 

Mistika tamjana

tamjan u religijskim obredima

tamjan

U crkvenim se obredima tamjan upotrebljavao za raskuživanje i kao zaštita od zlih duhova, međutim povezanost tamjana s religijskim obredima ne odnosi se samo na kršćansku tradiciju. Mnoge drevne religije smatrale su ga vrlo važnim te su ga redovito upotrebljavale u svojim obredima.

Tako se u 5. stoljeću prije Krista, iz Babilona u Izrael najviše uvozio upravo tamjan, za potrebe drevnih izraelskih hramova. Stari Egipćani, osim što su ga upotrebljavali za religijske rituale, koristili su ga i kod balzamiranja mumija. Zbog svoje široke upotrebe prilikom štovanja kraljeva i božanstava, kršćanska je crkva određen period vremena zazirala od ovog običaja, jer su ga smatrali poganskim.

Tek u 7. stoljeću poslije Krista tamjan se počinje uvoditi u crkvenim obredima, ali službeno se kao praksa uvodi u 16. stoljeću.

Tamjan se vrlo često javlja u mnogim mističnim spisima kao lijek, dio određenog rituala ili kao prispodoba. Samo u Bibliji spominje se oko 80-ak puta, a dosta se često spominje i u Kuranu.      

Mirisi djeluju na našu psihu na raznolik i zanimljiv način. Međutim, miris tamjana, složit ćemo se, ima neku posebnu mistiku u sebi. Smiruje naša osjetila i kao da nas vuče u našu unutarnju suštinu, tamo gdje smo odavno prestali boraviti. Oni koji se bave određenom spiritualnom praksom uvidjet će da uz miris tamjana njihova iskustva postaju mnogo dublja i profinjenija.

Ako pak niste poklonik ovakvih praksi, paljenje tamjana u vlastitom domu pomoći će vam da zaboravite stresan i napet dan.

Za ovu praksu potrebna vam je tamjanica, nekoliko zrna tamjana i lučica. Miris tamjana stvorit će ugodan ambijent i omogućiti da se vaša čula opuste te da se osjećate smireno i zaštićeno od negativnih utjecaja. 

Tema: Sve što biste morali znati o tamjanu 

Izvor: Alternativa.hr

Svidio vam se članak?

Podijelite ga s prijateljima!

 

Categories: Alternativna medicina