Antropozofija

Antropozofija ; Antropozofska medicina nije toliko terapija koliko alternativni stav prema zdravlju i bolestima, a temelji se na učenju Rudolfa Steinera. Prakticiraju je samo osobe s medicinskim fakultetom koje su prošle i specijalnu obuku.

Povijest – antropozofija

Steinerovi su kršćanski nazori u početku bili bliski teozofskim shvaćanjima. Kada se teozofija pojavila, prije više od jednog stoljeća, njezini su sljedbenici prihvatili istočnjačku tradiciju poznatu pod imenom Prana (ili životna energija) kao osnovu dobrog zdravlja. Oni su vjerovali da je osnovni cilj medicine osloboditi duh i tijelo od svega što ometa tok te energije. Teozofi i antropozofija nisu odbacili načela službene medicine, ali su umjesto oslanjanja na lijekove zagovarali druge oblike liječenja, smatrajući da liječnici moraju poticati pacijente da analiziraju način života kako bi otkrili uzrok zašto su se razboljeli. Svako je liječenje samoliječenje, savjetovali su.
Štoviše, pacijent mora spoznati da je život kojim sada živi samo jedan od njegovih života. Njegovo je zdravlje u vezi s onim što je prenio iz prošlih života, kao i s onim što radi sa sadašnjim životima (princip karme). Međutim, taj se teret iz prošlosti ne smije smatrati nečime na što se u sadašnjosti ne može utjecati. Pacijent bi trebao maksimalno iskoristiti život imajući u vidu krajnji cilj – nirvanu ili spasenje, što je ujedno i jamstvo dobrog zdravlja.

antropozofija
antropozofija

Antropozofija i Steinerovi nazori

Austrijski mislilac i znanstvenik Rudolf Steiner priključio se teozofima potkraj 18. stoljeća, ali je raskinuo s njima 1909. i osnovao Antropozofsko društvo. Steinerov izraz antropozofija potječe od grčke riječi anthropos (čovjek) i sophia (mudrost). Po njegovim se uvjerenjima antropozofija treba shvatiti kao svijest o vlastitoj čovječnosti. Steiner je počeo pokazivati više zanimanja za probleme prevencije i liječenja bolesti. U tom je stadiju njegov pokret bio donekle nalik na ono što je počeo propagirati F.Matthias Alexander: osnovno jedinstvo čovječjeg organizma, međusobni odnos duha i tijela i potrebe svjesnog prepoznavanja i uklanjanje loših navika, osobito držanja tijela. Moramo promatranjem proučiti kako stojimo, kako hodamo, kakve su nam kretnje, da bismo uspostavili veći stupanj kontrole viših centara ličnosti nad nižima.
 

Antropozofija Steinerove škole

Steiner je počeo razvijati nove pristupe obrazovanju na temelju svoje četverostruke slike čovječnosti: pojmu čovjeka kao fizičkog tijela on dodaje pojam čovjeka kao živog organizma koji posjeduje tijelo formativnih sila (eterično tijelo), čovjeka kao bića koje osjeća i doživljava unutarnji život emocija i poriva (i stoga posjeduje, prema Steineru, astralno tijelo) i čovjeka kao bića koje je svjesno sebe pa posjeduje ego (ja). Steiner je utemeljio škole u kojima su se njegove zamisli mogle primijeniti u obrazovanju djece. Poslije su te škole adaptirane za društveno zaostalu djecu. Sastanci i razgovori s malom skupinom liječnika koji su bili zainteresirani za primjenu njegovih načela u zdravstvenoj službi doveli su dvadesetih godina devetnaestog stoljeća do razvoja antropozofije. Antropozofija i antropozofska medicina vrlo su bliske homeopatiji, s kojom imaju mnogo veza (premda nije ograničena na davanje lijekova). Steiner je, na primjer, smatrao da bi antropozofija i praktičari antropozofske medicine, kao i homeopati, morali najprije završiti medicinski fakultet i tek tada početi primjenjivati njegova načela u praksi. Antropozofi su,prema tome, po svojim nazorima bliži principima prirodnog liječenja nego većina njihovih kolega-liječnika te su među homeopatima naišli na kolegijalnost i razumijevanje.

Postupak -antropozofija

Praktičari antropozofske medicine služe se raznovrsnim metodama. Tako naprimjer, antropozofski liječnici primjenjuju i neke lijekove alopatske medicine, premda češće propisuju homeopatske i biljne lijekove ili specijalno priređena antropozofska sredstva. Terapeuti školovani po Steinerovim metodama primjenjuju i ljekovitu euritmiju (sistem kojim se potiče izražavanje samoga sebe kroz glazbu) kao i specijalnu masažu, hipnoterapiju, terapiju pomoću likovne umjetnosti, terapiju zvukom i govornu terapiju.

Pogodni slučajevi – antropozofija

Teoretski se svatko može liječiti antropozofskim metodama. Međutim, ako ste nezadovoljni konvencionalnim liječenjem, najbolje je obratiti se praktičaru antropozofske medicine ( jako su rijetki ), dogovoriti pregled i ustanoviti možete li s njim uspostaviti dobar kontakt. Za ostalo će se pobrinuti već uhodani Steinerov sistem.
 

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK