Aromaterapija (terapija mirisom) – alternativna medicina

Aromaterapija

Aromaterapija podrazumijeva prvobitno korištenje osjetila njuha i mirisa u prevenciji i liječenju poremećaja, i još se ponekad upotrebljava u tom smislu – naprimjer, u djelu Enciklopedija metafizičke medicine Benjamin Walker opisuje aromaterapiju kao jednu od metoda disanja za poboljšanje zdravlja.

Vjerovalo se da su prirodni mirisi živih biljaka, kao i arome smiješanih sastojaka, jednako djelotvorni u aromaterapiji ali i da svaka vrsta vrsta mirisa ima vlastitu posebnu snagu.

Danas se, međutim, izraz aromaterapija primjenjuje za posebnu vrstu liječenja pri čemu se eterična ulja ili aromatske esence utrljavaju u kožu ili se primjenjuju kao sredstva za inhalaciju, dodaju kupkama te (premda ne tako često) uzimaju oralnim putem.

Povijest – Aromaterapija

Terapijska se primjena eteričnih ulja u Kini spominje u prvim sačuvanim zapisima.

Eterična su se ulja često upotrebljavala u svim drevnim civilizacijama. Spominju se u Bibliji, u jednoj od najpoznatijih Kristovih parabola o čovjeku kojega su izranili razbojnici i ostavili ga polumrtva na putu.

Pošto su svećenik i levit prošli pokraj njega ne osvrćući se, nad njim se sažalio milosrdni Samaritanac i oprao mu rane uljem i vinom i zavio ih.

Sintetski lijekovi zamjenjuju eterična ulja (Aromaterapija)

Ulja su se dugo upotrebljavala u različite svrhe, sve dok ih postepeno nije istisnulo otkriće kemijskog sastava biljaka i jednostavnih industrijskih proizvodnja kemijskih supstanci. Antiseptici su također zamijenili ulja u liječenju ozljeda. U zadnjih desetak godina aromaterapija počinje biti sve prisutnija.

Postupak – Aromaterapija

Eterična se ulja najčešće upotrebljavaju u masaži. Pacijentu koristi i ulje koje prodire kroz kožu i pare što ih istovremeno inhalira.

Ulja se mogu primijeniti u kremama (obično u kozmetičke svrhe), mastima i losionima, pa i u napicima premda je unutarnja primjena eteričnih ulja još uvijek predmet spora.

U svojoj knjizi Aromaterapija dr. W.E. Arnould Taylor otvoreno izjavljuje da tu praksu treba odbaciti i citira Marguerite Maury koja je ustanovila da je sluznica probavnog trakta preosjetljiva na eterična ulja i da stoga ta ulja mogu biti opasna ako se uzimaju s drugim lijekovima.

Međutim, dr Valnet, vjerojatno najiskusniji praktičar aromaterapije na svijetu, ipak propisuje oralnu primjenu.

Razlike: Aromaterapija i Travarstvo

Obično izrazita, granica između travarstva i aromaterapije u nekim vidovima terapije ponekad nestaje. Aromaterapeuti se ipak obično nastoje distancirati od travara u želji za samostalnom afirmacijom svojih postupaka.

U Velikoj Britaniji travari se školuju u priznatim školama i u jednom institutu, dok takve škole ne postoje za aromaterapeute. Što se tiče sirovina, u travarstvu treba primijeniti velike količine destilata zbog njegove razmjerno niske koncentracije.

Kod aromaterapije potrebna je mala količina zbog visoke koncentracije te se količina i kvaliteta proizvoda lakše kontrolira u eteričnim uljima.

Istraživanja – aromaterapija

U Italiji su radili istraživanja i pokazala su da se eterična ulja što se raspršuju mogu upotrijebiti za liječenje tjeskobe ili depresije.

Učinak mirisa na emocije poznat je već stoljećima, ali smo tek posljednjih pedeset godina počeli shvaćati ljekoviti potencijal te duboke, prirođene reakcije na miris.

 

Možda će vam se svidjeti