B12 vitamin
Bez obzira na to koliko imate godina i kakve su vaše prehrambene navike, obratite pozornost na simptome koji mogu biti posljedica nedostatka B 12 vitamin.
Ako se osjećate umorno, depresivno, imate znakove slabokrvnosti, demencije, probleme sa živcima ili bilo koju drugu kroničnu (u prvom redu autoimunu) bolest, pomislite na B12 vitamin, te od liječnika zatražite mjerenje njegove razine.
U knjizi Što ako je kriv B 12 vitamin?
Autori nabrajaju mnoge probleme povezane s nedostatkom tog vitamina.
Pitaju se jesmo li svjedoci epidemije pogrešnih dijagnoza zbog neznanja o posljedicama nedostatka B12 i zato što malo znamo o njegovoj korisnosti.
Tvrde da je trenutačna preporuka dnevnog unosa preniska i ne osigurava potrebnu količinu toga vitamina.
Navode i bezbrojne dokumentirane pogrešne dijagnoze, umjesto samo jedne – pomanjkanja B12 vitamina .
Također ističu da liječnici o tom problemu premalo znaju i da se o svim posljedicama u slučaju nedostatka toga vitamina moramo najprije sami informirati.


Kod kojih bismo tegoba morali pomisliti na B12 vitamin?

 Autori su simptome podijelili u nekoliko skupina:


1. Neurološki simptomi zbog nedostatka B12 vitamina :

parestezija (utrnulost, bockanje, peckanje), slabost u nogama, rukama i torzu, tegobe s ravnotežom i kretanjem, nestabilan ili nenormalan hod – padovi, omaglica, smetnje vida, zbunjenost/gubitak orijentacije, zaboravljivost, gubitak pamćenja, demencija, poremećaji okusa/mirisa, podrhtavanje, nemirne noge, jaki grčevi u rukama i nogama, oslabljen osjećaj vibracije, oslabljen osjećaj za ravnotežu, oslabljena fina motorička koordinacija, grčenje mišića, abnormalni refleksi, paraliza, nemogućnost kontroliranja mokrenja ili stolice, impotencija i depresija.


2. Psihijatrijski simptomi zbog nedostatka tog vitamina:

bezvoljnost, razdražljivost, paranoja, manija, halucinacije, nasilno ponašanje, psihoze, promjena osobnosti i postporođajne depresije/psihoze.


3. Hematološki simptomi u slučaju nedostatka B12 vitamina:

anemija, leukopenija, ovalociti, makrocitoza (ne uvijek), trombocitopenija, abnormalno nizak broj retikulocita, hipersegmentirani neutrofili, anisocitoza, poikilocitoza, pancitopenija i Howell-Jollyjeva tijela.


4. Ostali simptomi kod nedostatka B12 vitamina:

umor, opća slabost, nedostatak energije, bljedilo, gubitak težine, vrtoglavice, ortostatska hipotenzija, nesvjestica, padovi, zujanje u ušima, otežano disanje kod fizičkih napora, tahikardija, hepatomegalija, splenomegalija, gubitak apetita, anoreksija, upala jezika/glositis, zatvor, proljev i prerano sijeda kosa.


5. Simptomi u slučaju nedostatka B12 vitamina kod dojenčadi i djece:

zaostajanje u razvoju, apatičnost, razdražljivost, hipotonija, slabost, drhtanje, nekontrolirani pokreti, konvulzije, ataksija, anoreksija, spori rast, sporo debljanje, spori rast glave, zaostajanje u socijalizaciji, slabe motoričke vještine, zaostajanje u jezičnim vještinama, problemi u govoru, niži kvocijent inteligencije, mentalna retardacija, anemija i makrocitoza (ali ne uvijek).
Ovaj se popis mogućih znakova u slučaju nedostatka B12 vitamina ne može koristiti za postavljanje dijagnoze.
Naime, nije nužno da je uzrok svakoga od navedenih simptoma manjak B12 vitamina, ali je vrlo vjerojatno.
Ako imate neki od ovih simptoma, osobito ako su jače izraženi ili ih je više, zatražite od svojeg liječnika pretragu kojom se određuje razina vitamina B12.
Ako su vrijednosti u granicama normale, posebice ako su blizu donje granice, razmislite je li vaša doza dovoljna!


Zašto često nedostaje B12 vitamin?

Časopis American Journal of Clinical Nutrition objavio je rezultate istraživanja u kojemu je sudjelovalo tri tisuće osoba, a kod 40 posto njih otkriven je nedostatak vitamina B12.
No kako je među njima bilo zanemarivo malo vegana, odnosno vegetarijanaca, to znači da je manjak toga vitamina opći problem, ili drugim riječima, konzumacija hrane životinjskog podrijetla ne osigurava uvijek dovoljnu količinu toga vitamina.
Ako se trenutačna dopuštena donja granica normalne razine B12 udvostruči, kako predlažu stručnjaci, znatno će se povećati postotak osoba s detektiranim nedostatkom toga vitamina.
Kako je moguće da uzimamo dovoljno vitamina B 12, a u tijelu ga imamo premalo?
Jedini logični zaključak jest nemogućnost našeg tijela da iz hrane apsorbira dovoljno toga vitamina.
Procjenjuje se da organizam apsorbira samo oko jedan posto cjelokupnog unosa B12.
Upravo zbog toga, najčešće stariji ljudi imaju premalo toga vitamina jer nemaju dovoljno želučane kiseline potrebne za apsorpciju.
Razlozi su mnogobrojni – od prirođenih grešaka u metabolizmu B12 do različitih tegoba sa želucem.
To su, osim već spomenutog nedostatka želučane kiseline, djelomično ili potpuno uklonjen želudac, ugrađena želučana premosnica zbog mršavljenja, bakterija Helicobacter pylori, hijatalna hernija i ostalo
. Slabu apsorpciju uzrokuju i tegobe s crijevima kao što su celijakija, Chronova bolest, divertikulitis, uklonjen dio crijeva i slično, te nepravilan rad gušterače.
Razlozi za premalo B12 u tijelu su poremećaj prehrane, pothranjenost, neprimjerena hrana, alkohol, pušenje itd. Važan je razlog za manjak toga vitamina i sve češće korištenje lijekova koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline ili smanjuju njezinu učinkovitost (antacidi), ali i niz drugih medikamenata (pojedini lijekovi za dijabetes, kontracepcijske pilule itd.).
Pretpostavlja se da će osobe s takvim i sličnim problemima, a starije su od 50 godina, najvjerojatnije imati manjak  B12 vitamina.
Znatan rizik da im nedostaje, ili da će im nedostajati vitamin B12, imaju vegani, vegetarijanci, makrobiotičari, zagovornici sirove hrane i svi ostali koji na svojem jelovniku nemaju hranu životinjskog podrijetla.


Sve češći manjak B12 kod vegana može se pripisati sljedećem:

– mnogi vegani ne jedu hranu životinjskog podrijetla uglavnom zbog etičkih razloga i mnogi od njih zdravi su i ne zabrinjava ih  način prehrane.
Promišljen prijelaz na bilo koji drugačiji način prehrane zahtijeva prikupljanje korisnih informacija, a to vrijedi i za vegane.
Zdravo se hraniti ne znači samo ne jesti hranu životinjskog podrijetla.
– za veganstvo se, zbog zdravstvenih razloga, najčešće odlučuju teško oboljele osobe kod kojih je već poremećena apsorpcija B12 pa bi ga ionako nedostajalo, bez obzira na način prehrane.
Svidio vam se članak: B 12 vitamin , zašto je koristan?
Podijelite ga sa prijateljima!

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK